Як потрапити на роботу у солідне підприємство

2.06.2006, 08:06 Переглядів: 5 102
Щоб випускникові вузу знайти роботу, йому потрібно активно діяти і оббивати пороги відділів кадрів на підприємствах. Фахівці кажуть, що на ринку праці попитом користуються “технарі”, а простому робочому працевлаштуватись легше, ніж молодому інженеру..

Куди податись…

Мал. Дмитра БАБЦЯ

Незабаром студенти захистять свої дипломи і поповнять число бажаючих працевлаштуватись. Випусникам машинобудівних та електромеханічних факультетів пощастило більше: у місті багато великих підприємств, яким потрібні такі спеціалісти. Легше за всіх працевлаштуватись випусникам профтехучилищ (ПТУ) – на них чекають майже на кожному виробництві. Тим, хто шукає роботу, Сергій Качковський, директор кадрового агентства “Пошук”,  радить не чекати „з моря погоди”, а діяти: звернутись до відділів працевлаштування в інтитутах, до кадрових агентств, Центру зайнятості, відділів кадрів на підприємствах, поспілкуватись із знайомими і передивитись оголошення про прийом на роботу.
– Які підприємства запрошують на роботу випусників вузів або ПТУ?
– Переважно, це великі промислові підприємства. Але за останні півроку ситуація погіршилась: через спад виробництва підприємства скорочують працівників або робочий час. Втім, думаю, незабаром  ця криза мине, і такі підприємства як сталеливарний, вагонобудівний заводи, завод дорожніх машин, набиратимуть працівників.
– Випускників яких спеціальностей запрошують на роботу?
– Якщо це випускники вузу, то переважно “технарі”. Юристів, менеджерів та економістів на ринку праці зараз забагато. А взагалі, випусникам профтехучилищ влаштуватись на роботу легше.
– Куди піти працювати тим, хто не зміг влаштуватись за фахом?
– Потрібно перебороти себе і почати з маленького. Наприклад, з торгового представника, продавця-консультанта, помічника юриста… Нехай навіть заробітна плата буде 300 гривень. Зробити кар’єру можна на цьому ж підприємстві, або паралельно підшукувати інше місце роботи. До того ж, роботу легше знайти тоді, коли ти працюєш.

Тетяна Дерев’янко, заступник начальника відділу працевлаштування Центру зайнятості
– Куди Центр зайнятості працевлаштовує випусників вузів?
– Потрібні – інженер-технолог, інженер-конструктор, інженер-електронник, механік. З робітничих професій – зварники, токарі, шліфувальники, маляри...  Економісти працюють на держустановах або знаходять роботу, пов'язану із комп'ютером. Бухгалтерів у нас на черзі стоїть 170, а вакансій – 5-6. Дрібні підприємства часто беруть менеджерів.
– Які підприємства приймають на роботу молодих спеціалістів?
– Переважно, великі промислові підприємства. Зараз у нас є заявки від вагонобудівного, сталеливарного заводів. Можу сказати, що «АвтоКрАЗ» не набирає молодих фахівців, а «Укртатнафта» бере лише тих, у кого є досвід роботи. Банки проводять серед молоді конкурси.  Іноді до нас звертаються приватні підприємці.
– Приватні підприємства беруть молодь, у якої немає досвіду роботи?
– Так, інколи просять молодого спеціаліста без досвіду роботи, бо їм краще навчити спеціаліста, ніж перевчити.
– Якщо важко влаштуватись за фахом, чи є можливість перевчитись?
– У нас є багато різних курсів. Раніше була можливість отримати другу вищу освіту. Тепер фінансуваня зменшилось, ми навчаємо спеціалістів лише на замовлення роботодавця.
– Яку заробітну плату зазвичай отримує молодий фахівець?
– Мінімальна плата десь 500-600 гривень. Але є й ті, хто отримує близько двох тисяч.

Не бійтесь себе пропонувати – звертайтесь до відділу кадрів!

Один з кращих способів пошуку роботи – звертатись безпосередньо до відділу кадрів на підприємствах. Принаймні Ігорю, випуснику електромеханічного факультету, це допомогло: «Ми з товаришем вирішили піти по відділах кадрів. Об’їздили декілька заводів, але  фахівці нашого профілю були не потрібні. Та на одному з підприємств мене відправили на співбесіду, задали кілька загальних питань, і вже за кілька днів прийняли на роботу».
Втім, навіть якщо ви закінчили вуз і не змогли влаштуватись за фахом, не бійтесь розпочати з робітничої спеціальності. Жанна Піпа, начальник відділу кадрів колісного заводу каже, що в такому випадку у вас є шанс піднятись і зробити кар’єру.
– Чи бере підприємство на роботу випусників вузів?
– Так, особливо випусників машинобудівних факультетів. Минулого року взяли кілька молодих спеціалістів, що закінчили електромеханічний факультет. Але переважно потрібні робітничі спеціальності. Наприклад, цього року ми плануємо взяти десь 10 випусників вузів, а випусників ПТУ – 83.
– Ви берете випусників вузів робітниками, якщо вони бажають?
– Можна після вузу влаштуватись і робітником, а згодом стати майстром. Якщо будуть вакансії по вашій спеціальності, зможете перейти у той відділ і далі працювати за фахом.
– Якщо на підприємстві немає вакансій, чи варто брати завод штурмом?
– Не бійтесь себе пропонувати. Телефонуйте, приходьте до відділу кадрів. Якщо немає вакансій, все одно можна спробувати пробитись. Були випадки, коли вільних місць не було, але люди нам підходили. Вони до нас звертались по декілька разів, і врешті ми прийняли їх на роботу.
– Що потрібно із собою взяти, коли йдеш на співбесіду?
– Обов’язково диплом із оцінками. Вони також мають значення, бо показують, наскільки людина дисциплінована і здатна до навчання. І паспорт, щоб пройти на прохідній.
– Що потрібно знати, коли йдеш на співбесіду?
– Обов’язково потрібно відповісти собі на запитання: чому я хочу влаштуватись на цю посаду, за цим фахом. Якщо ви будете знати, яку продукцію випускає підприємство, чим воно займається – це додатковий плюс.

Михайло Удовицький, начальник відділу кадрів вагонобудівного заводу
– Чи приймає підприємство на роботу молодих спеціалістів?
– Так, цього року через збільшення обсягів виробництва у нас дефіцит інженеро-технічних та робітничих кадрів.
– Які якості повинен мати молодий фахівець, аби його взяли на роботу без досвіду?
– Ми повинні бачити, що він має бажання працювати. Добре, якщо він це продемонструє у першій бесіді, зробить перший крок до подальшої співпраці.
– Як ви відбираєте фахівців?
– На співбеседі він має показати свої знання. Крім того, ми проводимо тестування, яке  показує, чи зможе людина працювати на посаді, на яку претендує.

У відділі кадрів «Приватбанку» «Телеграфу» розповіли, що молодих спеціалістів переважно беруть на роботу касиром-оператором. «Бажано, щоб людина мала вищу економічну освіту, володіла ПК, була комунікабельна та приємна у спілкуванні», – каже спеціаліст відділу.
На тютюновій фабриці кажуть, що також набирають молодих спеціалістів. Але якщо ви бажаєте працювати на офісній посаді, то маєте знати ПК і англійську мову.

Не будьте розв’язним!

Чи візьмуть вас на роботу, в основному залежатиме від того, яке враження ви справите на майбутнього начальника. Як правильно себе поводити на співбеседі і що зробити, аби вас запам’ятали, розповідає психолог МПП “Віком” Крістіна Петриченко:
– Як зробити так, аби тебе помітили серед інших?
– Якщо ви візьмете резюме, це буде характеризувати вас як підготовлену людину. У ньому, крім загальної інформації, вкажіть своє хобі, особисті якості. Додатковий плюс – якщо ви закінчували курси, були на тренінгах, семінарах…Можна зробити резюме із фотографією – ваше обличчя запам’ятається.
– Що потрібно зробити, аби сподобатись начальнику?
– Потрібно мати охайний вигляд, одягтись консервативно. Бажано, щоб спідниця була до колін – не вище, не нижче. Якщо ви хвилюєтесь, нормальний роботодавець це зрозуміє, але якщо поводитесь розв’язно, це може відштовхнути.
– Як поводити себе на співбеседі?
– Деякі начальники не люблять, щоб їх перебивали. Спочатку вони задають питання, а ви відповідаєте. Ваші відповіді і запитання мають бути короткими і по суті.
– Яку інформацію слід підготувати заздалегідь?
– Часто роботодавці цікавляться вашими особистими якостями. Можуть запитати: «А чим ви відрізняєтесь від інших претендентів?». Відповідь краще продумати заздалегідь.
– Чи варто після співбесіди питати, коли телефонувати, аби дізнатись результати?
– Якщо керівник іде на контакт, ви можете це уточнити. Якщо кажуть: ми вам передзвонимо, не набивайтесь.
– Які можуть розставити «пастки» під час бесіди?
– Задавати одні і ті ж самі запитання кілька разів, аби перевірити, чи ви не обманюєте; «лити воду», аби подивиться на вашу реакцію. Іноді запрошують на переговори у кафе, щоб побачити, як ви поводите себе на людях. Але на панібратство «вестись» не варто.
– Іноді при працевлаштуванні дають пройти тести. Що вони показують?
– Якщо ви просто заповнюєте анкету – це показник того, як ви вмієте самостійно працювати. Краще швидко заповнити і нічого не перепитувати. Професійні тести показують, чи підходите ви до запропонованої роботи. До того ж, в них завжди вказується шкала брехні. Коли людина обманула, це видно. Піймати можуть на елементарному питанні, на яке ви й не подумаєте, що це «пастка».
– Якщо питають, скільки ти бажаєш отримувати, як краще відповісти?
– Краще запросити середню заробітну плату по місту, близько тисячі. Якщо ви назвете  велику суму, приготуйтесь відповісти, на що ви витратите ці кошти.

Як не влипнути в історію

На що звернути увагу, аби робота не виявилась “липою”, “Телеграфу” розповів директор кадрового агентства “Пошук” Сергій Качковський

* Прийшовши на співбесіду із роботодавцем, поспілкуйтесь з працівниками: з’ясуйте, чи немає на фірмі проблем
* Аби придивитись до роботи, можна влаштуватись днів на три. На випробувальному терміні без оформлення більше місяця краще не працювати.
* Якщо підприємство постійно дає у газету оголошення про набір 15-20 працівників (мова не йде про великі підприємства, де працюють тисячі працівників), варто придивитись до цієї установи уважніше.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх