Що і кому від пирога дісталось

19.01.2006, 18:01 Переглядів: 1 979
Після прийняття Державного бюджету на 2006 рік, в соціальних та пенсійних виплатах сталося багато змін. За коментарем, хто які виплати та пільги отримає в 2006 році, “ТелеграфЪ» звернувся до фахівців Автозаводського управління праці та соціального захисту та Автозаводського управління Пенсійного Фонду..

Переважну більшість пільг 'діти війни' не отримають
З 1 січня набрали чинності зміни до Закону 'Про соціальний захист дітей війни'. За цим законом діти війни мають право на 25-відсоткову знижку при платі за комунальні послуги та на підвищеня пенсії на 30 відсотків. Але як повідомила «Телеграфу» начальник персоніфікованого обліку Автозаводського управління працевлаштування та соціального захисту Людмила Дегтяр,   Законом «Про державний бюджет України на 2006 рік» дія цих статей тимчасово призупинена. Тож поки що ні добавок до пенсій, ні пільг по оплаті за комунальні послуги не буде. «До цього питання передбачено повернутися після розгляду результатів виконання Державного бюджету за перше півріччя 2006 року, – каже Людмила Дегтяр. – Щодо 25-відсоткової знижки за користування компослугами, то її у порядку, який визначить Кабмін, будуть запроваджувати у 2006 році поетапно». Як сказав в інтерв'ю газеті «Експрес» народний депутат Юхим Фікс, в держбюджеті на пільги дітям війни закладено 700 млн. гривень. «Ті 700 мільйонів гривень не використані, то ж, можливо, згодом їх і пустять на підвищеня пенсій чи соціальної допомоги».
Людмила Дегтяг пояснює, що зараз діти війни мають право на такі пільги:
перевага на роботі при скороченні чисельності або штату працівників; використання чергової відпустки в зручний час, одержання додаткової відпустки без збереження зарплати строком до двох тижнів на рік; виплата допомоги по тимчасовій працездотності в розмірі 100 відсотків середньої зарплати незалежно від стажу роботи; першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва; безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним, залізничним транспортом загального користування у сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання.
Довідка: За законом, дитиною війни вважається особа, яка є громадянином України і якій на час закінчення другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше, ніж 18 років.

За догляд дитини платять більше
З 1 січня змінився розмір допомоги по догляду за дитиною віком до трьох років для тих, у кого на одного члена сім'ї припадає менше ніж 241.50 грн. Як вирахувати допомогу на дитину, «Телеграфу» розповіла Олена Даценко, начальник відділу допомог, соціальних компенсацій та гарантій Автозаводського управління праці та соціального захисту населення. «Наприклад, якщо в родині батько отримує 300 грн., а мати доглядає дитину і не  не працює, то 300 грн. ми ділимо на кількість членів сім'ї. Отримуємо 100 грн. Потім від 241.50 віднімаємо 100 грн. Виходить 141.50 грн. Цю допомогу мати отримує по догляду за дитиною. У тому разі, коли середньомісячний сукупний доход родини в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців більший, за 241.50, то допомога по догляду за дитиною становить 90 грн».
Допомога по догляду за дитиною до трьох років може бути призначена особі, яка фактично доглядає дитину. «Тобто, якщо мати влаштувалась на роботу, то дідусь чи бабуся, якщо вони не пенсіонери і сидять з дитиною, можуть отримувати цю допомогу замість неї. Якщо вони теж працюють, то можуть піти у відпустку по догляду за дитиною замість неї. Для цього необхідно, щоб особа, яка наглядає за  дитиною,  написала заяву, а мати дитини  надала довідку про те, що виплату допомоги на дитину їй припинено у зв'язку з виходом на роботу», – каже Олена Даценко. Допомога з догляду за дитиною віком до трьох років надається на кожну дитину окремо, незалежно від кількості дітей в сім'ї.

Від редакції: Що змінилося у новому році у виплаті пенсій, читайте у наступному номері 'Телеграфа'.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх