Боржників стало легше позбавити квартири

20.08.2010, 11:08 Переглядів: 5 846
Тепер заборгованість за компослуги вибиватимуть «швидким» наказом суду.

Із початку серпня набув чинності закон, який спрощує процедуру «вибивання» боргів за комунальні послуги у несумлінних платників. Тепер комунальникам не потрібно подавати позов до суду і чекати місяцями розгляду справи. Зараз їм достатньо лише отримати судовий наказ, який суддя має дати протягом трьох днів. А вже через два тижні до боржника  можуть завітати судові виконавці, арештовувати майно, аби згодом його продати, щобпогасити борги. 

Після збільшення вартості газу та житлово-комунальних послуг логічно сприймається наступний крок української влади – спростити процедуру «вибивання» боргів з громадян. Якщо раніше для цього комунальне підприємство мало звертатися із позовом до суду і чекати його розгляду по кілька місяців, то зараз все стало значно простіше. Боржники та ті, хто незабаром ними може стати, мають дякувати Верховній Раді, що прийняла Закон «Про судоустрій і статус суддів». Він передбачив зміни до багатьох документів. 

– Суттєві зміни внесені у розділ ІІ Цивільно-процесуального кодексу (ЦПК) України, який передбачає стягнення боргу на підставі судового наказу (вид рішення суду, що має силу виконавчого документа, на підставі якого стягується заборгованість), – пояснює Сергій Озірський, адвокат кременчуцького юридичного агентства «Авіст». – Закон значно розширює перелік осіб, які можуть заявити про видачу судового наказу. Тепер ними стали всі надавачі житлово-комунальних послуг (стаття 96 ЦПК*). І, мабуть найважливіше, тепер у стягненні враховується індекс інфляції та 3% річних на суму заборгованості. Якщо хтось не зможе вчасно розрахуватися за послуги, то цим будуть користуватися заявники. 

За словами юриста, також цікава одна з важливих «новел» судового законодавства – для стягнення по судовому наказу необов‘язкова наявність договору на надання послуг, як було раніше. Парламентарі викреслили із законодавства положення про обов‘язкове підтвердження відносин між боржником і позивачем письмовим договором. 

Складніше оскаржувати – легше забирати
Комунальному підприємству задля стягнення боргу тепер достатньо звернутися до місцевого суду за місцем проживання боржника аби той видав відповідний наказ. Судді на розгляд питання відведено три дні. При цьому він не викликає боржника. Останньому ж, згодом, рекомендованим листом лише надсилаються документи і рішення судді. Якщо боржник відмовився їх прийняти, або його немає вдома – починається відлік 10 днів, в які він може оскаржити судовий наказ. Причому тепер зробити це складніше. Окрім своєї незгоди з вимогами про сплату боргу, необхідно вказати обставини, які свідчать про необґрунтованість стягувача, навести свої докази. 
Якщо ж боржник не оскаржив судовий наказ у цей термін, то документ вступає в законну силу. Із ним комунальники можуть іти в Державну виконавчу службу, а звідси – всі негативні для боржника наслідки.


 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх