Оформити гроші на дитину стало легше

17.08.2007, 12:08 Переглядів: 4 475
Уряд зменшив кількість довідок, потрібних для оформлення допомоги при народженні дитини або по догляду за нею до трьох років. А підприємцям тепер не доведеться припиняти підприємницьку діяльність, аби отримати ці виплати..

Відтепер батьки новонароджених зможуть отримати соціальну допомогу за більш спрощеною схемою: Кабмін ухвалив постанову, якою спростив процедуру призначення і виплати соціальної допомоги при народженні та по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. Відповідні роз’яснення щодо нарахування допомоги нещодавно отримали місцеві управління праці та соцзахисту населення. Наскільки ця процедура стала простішою і які документи тепер слід подавати до органів соцзахисту? Про це «Телеграфу» розповіла начальник  відділу допомог, соціальних компенсацій та гарантій управління праці та соцзахисту населення Автозаводського району Світлана Козир.
– Які довідки нині мають зібрати батьки немовляти, щоб отримати  допомогу при народженні дитини?
– Щоб одержати вісім тисяч гривень, слід звернутись до органів праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації чи проживання. А от документів із собою треба захопити значно менше, ніж раніше. Насамперед, один із батьків, усиновителів чи опікунів мусить написати заяву. Форма написання її така ж, як і була, тобто офіційно затверджена Міністерством праці. Також треба мати копію свідоцтва про народження дитини. І довідку для призначення одноразової допомоги при народженні дитини, яку видає державний орган реєстрації актів цивільного стану.
– А щодо виплат по догляду за дитиною до трьох років?
– Працюючі особи подають заяву про призначення допомоги та наказ роботодавця про надання відпустки по догляду за дитиною. Підприємці-платники єдиного податку подають довідку про сплату цього податку, добровільно застраховані особи – довідку про сплату внесків до Фонду соцстрахування.
– А якщо людина не застрахована?
– Тоді для нарахування допомоги по догляду за дитиною до трьох років потрібно написати заяву про призначення допомоги, надати копію свідоцтва про народження дитини, копію трудової книжки батька чи матері, що доглядає за дитиною, довідку з місця навчання (для тих, хто навчається). Якщо ви підприємець, потрібна довідка про реєстрацію підприємницької діяльності, якщо перебуваєте на обліку у центрі зайнятості – довідка про те, що допомогу по безробіттю вам не виплачують.
– Чи для всіх спростилась процедура оформлення допомоги?
– Не зовсім. Сума допомоги, яку виплачують по догляду за дитиною до трьох років, нараховується залежно від доходів родини. Якщо вас влаштовує мінімальний розмір допомоги, а це 129 гривень для працюючих та 90 гривень для непрацюючих, додаткових документів не потрібно. Але якщо ви претендуєте на більшу суму, вам доведеться надати довідку про склад родини та доходи за півроку.  Тобто для малозабезпечених мало що змінилося.
– А щодо підприємців?
– Відтепер допомогу по догляду за дитиною та при її народженні підприємці, що не сплачують внески до Фонду соцстрахування, зможуть отримувати не припиняючи свою підприємницьку діяльність. А раніше, щоб оформити ці виплати, їм потрібно було надати відповідну довідку, тому до нас мало хто звертався. А загалом тих, хто отримує допомогу по догляду за дитиною до трьох років, у нашому управлінні близько семи тисяч.

А колись…
Збирати папірці, щоб оформити допомогу буде непотрібно. Міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв заявляє, що зараз створюється державний реєстр осіб, які мають право на пільги і субсидії. Тому вже наступного року всі види соціальної допомоги можна буде надавати в автоматичному режимі. Після того, як реєстр запрацює, потрібно буде лише принести заяву та заповнити декларацію. Інші документи будуть не потрібні.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх