Техстан Кременчуцької ГЕС безпечний для кременчужан

8.03.2007, 19:03 Переглядів: 3 297
Першого березня керівництво обласного управління МНС влаштувало для журналістів прес-тур на Кременчуцьку гідроелектростанцію. Представники ЗМІ наочно побачили стан греблі і заслухали запевнення керівництва ГЕС в її надійності..
Фото: Дмитрий Бабец

Кременчуцьке водосховище було утворено греблею Кременчуцької ГЕС на Дніпрі й займає територію Полтавської, Кіровоградської і Черкаської областей. Площа його складає більше двох тисяч квадратних кілометрів. Гребля ж розташована в 15 кілометрах на захід від Кременчука поблизу міста Світловодська. Саме її надійність найбільше турбує кременчужан. Керівництво ГЕС заявило, що згідно з розрахунками, проведеними за часів СРСР, руйнування греблі й затоплення території, у тому числі і Кременчука, можливе раз на 10 тисяч років за умови свідомого удару атомною зброєю, в результаті якого в земляній греблі ГЕС виникне прорив довжиною 1600 метрів. За даними фахівців ГЕС «не візьме» навіть землетрус. Станція може витримати землетрус серією 9 балів.
Та якщо із греблею все-таки  щось трапиться, то наслідки будуть дуже серозними. Як кажуть МНСники, порятунок від можливого затоплення єдиний – евакуація населення. На жаль, перешкодити руху хвилі, яка переміщуватиметься зі швидкістю 15 кілометрів на годину і добіжить Світловодська хвилин за 20, а до Кременчука - за 30, неможливо. У цьому випадку житлові будинки, дитячі навчальні заклади, лікарні, підприємства будуть затоплені до рівня від п»яти до дев»яти метрів.

Фото: Дмитрий Бабец

Проте імовірність такої катастрофи дуже мала. Але начальник ГУ МНС України у Полтавській області Андріан Орліковський каже, що найголовніше - не ліквідовувати наслідки надзвичайної ситуації, а запобігти їй. У зв'язку з цим постійно проводяться моніторинги ситуації, яка є на даному водоймищі.
Тому, як каже Андріан Орліковський, відпрацьована система оповіщення, постійно проводяться тренування сигналу тривоги, розроблено план евакуації і вивозу людей у безпечні місця.

Фото: Дмитрий Бабец

Фахівці станції запевнили журналістів в надійності не тільки греблі, але й інших об'єктів ГЕС. Головний інженер електростанції Віктор Хижняк розповів, що саме зараз продовжується другий етап реконструкції станції. Вона була побудована в 50-х роках з розрахунком на 50 років експлуатації. Відповідно, терміни вже минають, тому був розроблений план відновлення ГЕС з розрахунком продовжити їй життя ще на півстоліття. Цілком завершити відновлення станції збираються до 2017 року. Директор ГЕС Станіслав Кудлай каже, що кожен рік на станції планують замінювати по турбині та гідрогенератору. На фотографії макет однієї з турбін.

Фото: Дмитрий Бабец

Журналісти побували у приміщеннях, розташованих на рівні 11 метрів під водою, побачили, як працюють турбіни і генератори. Ми на власні очі переконалися, що плотина не протікає, стіни ГЕС залишаються міцними, як раніше, а корозії бетону немає.

Фото: Дмитрий Бабец

За роботою самої станції із серця ГЕС щохвилини ведуть спостереження три фахівці. Віктор Хижняк сказав, що в США цю функцію довіряють автоматиці і контролює все тільки одна людина. У нас теж починають переходити на автоматичну систему, але все-таки механічний підхід поки не залишають і воліють більше довіряти своїм очам, ніж машинам.

Фото: Дмитрий Бабец

Головний інженер електростанції Віктор Хижняк упевнений у надійності свого дітища. Проте його, як і керівництво Світловодська, непокоїть можливість посилення руху транспорту через греблю та ГЕС під час закриття влітку Крюківського мосту на ремонт. Світловодці вважають, що умови пропуску авто по греблі є незадовільними.

Світлана Наталенко, центр пропаганди облуправління МНС 



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх