Методи контрацепції — який краще вибрати

3.10.2023, 14:00 Переглядів: 884 Р

 

Контрацепція — необхідна частина життя будь-якої пари, яка займається плануванням вагітності. Основна функція цих засобів полягає у запобіганні заплідненню яйцеклітини в період, коли вагітність небажана.

Серед додаткових переваг деяких контрацептивів — захист від інфекцій, запобігання матковим кровотечам та відновлення емоційної стабільності. У світі існує багато методів захисту від небажаної вагітності. Один із найпопулярніших — гормональні препарати (наприклад, Клайра). Однак, перш ніж вибрати один із варіантів, необхідно вивчити можливі недоліки та переваги.

Різновиди засобів захисту

Сучасна медицина пропонує жінкам такі варіанти:

  1. Презервативи. Найпоширеніший метод, доступний кожному. Презерватив є тонким чохолом з еластичного матеріалу, який слугує фізичним бар'єром між статевими органами партнерів. Таким чином, у піхву не може проникнути не тільки сперма, а й більшість збудників венеричних захворювань. Цей спосіб — один із найдешевших, але у складі засобу є латекс. Перед першим використанням необхідно переконатись у відсутності алергії на цей матеріал. У разі її виявлення у спеціалізованих магазинах можна знайти безлатексний аналог.
  2. Сперміциди. Хімічні речовини, на тлі застосування яких сперматозоїди гинуть, потрапляючи у токсичне для себе середовище. Так можна захиститися тільки від вагітності, тому що на бактерії та найпростіші ці препарати не мають згубної дії. При цьому вони не впливають на гормональний фон і не проникають у кров.
  3. Внутрішньоматкова спіраль. Встановлюється в порожнину матки і запобігає не тільки заплідненню, а й матковим кровотечам та утворенню на стінках поліпозу. Підходить лише для жінок, які народжували, і не може бути встановлена самостійно — для цього необхідно відвідати гінеколога і здати необхідний набір аналізів.
  4. Комбіновані оральні контрацептиви. Належать до гормональних методів. Їхня функція — пригнічувати овуляцію, що практично виключає можливість запліднення. Додатково вони зменшують емоційну лабільність та вирівнюють гормональний фон. Однак цим лікам притаманний накопичувальний ефект, і вони починають повноцінно діяти через два тижні від початку прийому, тому їх слід спочатку комбінувати з іншими методами.

Вибираючи з перелічених засобів, слід враховувати також особливості свого статевого життя. Так, маючи стабільного партнера та дітей, логічно встановити спіраль, яка забезпечує захист на кілька років. КОКи краще застосовувати, якщо найближчим часом ви не плануєте дітей, проте не виключаєте таку можливість — простіше буде просто відмінити прийом препаратів. Презервативи можна використовувати як самостійно, так і в поєднанні з медикаментами (до того ж, вони запобігають розвитку венеричних захворювань).


 

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх