Куди та з якими документами кременчужанам звертатись для отримання спадщини

16.06.2023, 16:26 Переглядів: 4 760 Р

 

У Кременчуці допомогу в отриманні спадщини можна отримати в агенстві нерухомості

Все більш популярним в Україні стає питання про спадщину. Але не кожний спадкоємець знає куди та з якими документами звертатися, аби отримати право на власність. Тож «Кременчуцький ТелеграфЪ» розібрався, як діяти у таких випадках спадкоємцям.

Куди та з якими документами подавати заяву про прийняття спадщини

Якщо ви спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживали постійно зі спадкодавцем, ви маєте подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. А якщо ви проживали у сільських населених пунктах, то подавати заяву потрібно уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування.

Право на спадщину відкривається за останнім місцем проживання спадкодавця (населений пункт) або якщо воно невідоме, за основною частиною місцезнаходження нерухомого майна.

Якщо за вашим останнім місцем проживання діють декілька нотаріусів, то правом вибору наділений той зі спадкоємців, хто першим звернеться із заявою.

Для цього при собі потрібно мати такі документи:

  • Свідоцтво про смерть спадкодавця
  • Документ, що підтверджує останнє місце проживання померлої особи (довідка житлово-експлуатаційної організації, довідка правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця
  • Запис у будинковій книзі про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця, довідка адресного бюро, довідка райвійськкомату про те, що спадкодавець до призову на військову службу проживав за відповідною адресою.

    Процес подання заяви про прийняття/відмову в прийнятті спадщини

Якщо ви хочете прийняти спадщину, то повинні звернутися з відповідною заявою до нотаріуса за місцем відкриття спадщини. Обов’язок звернення не поширюється:

  • На осіб-спадкоємців, які постійно проживали разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (на момент смерті). Такі особи приймають спадщину автоматично, якщо тільки не подали заяву про відмову від спадщини. Доказ спільного проживання – відмітка в паспорті про місце проживання, довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець на день смерті спадкодавця проживав разом із цим спадкодавцем
  • На малолітніх, неповнолітніх, недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежено. Вони також вважаються такими, що прийняли спадщину автоматично, якщо від неї не відмовились.

    Строки подачі документів для прийняття спадщини

Загалом строк прийняття спадщини становить 6 місяців із дня відкриття. Якщо протягом цього терміну спадкоємець не прийме спадщину, він втрачає право на її прийняття.

Якщо спадкоємець проживав або був зареєстрований зі спадкодавцем за однією адресою, вважається, що він автоматично прийняв спадщину, але за умови якщо він не подав заяву про відмову від спадщини.

Втім, якщо до складу спадщини входить нерухоме майно все одно доведеться подати заяву для переоформлення документів. В іншому разі спадкоємець не зможе надалі ним розпоряджатися. Варто зауважити, що в такому випадку заяву можна подати навіть після закінчення 6-місячного терміну.

Процес прийняття спадщини за законом

Згідно з Цивільним кодексом, існує черговість спадкування, пов’язана зі ступенем споріднення, за якою претендентами на майно можуть бути спадкоємці кількох черг. Особливість черговості полягає в тому, що поки існує хоча б один спадкоємець попередньої черги, спадкоємці наступної черги нічого не отримають.

Загалом існує п’ять черг спадкоємців за законом:

  • Перша черга включає: батьків, другого з подружжя (враховується тільки офіційно зареєстрований шлюб) і дітей. Що стосується дітей, то не має значення, від якого вони шлюбу. Головне, щоб у їхніх свідоцтвах про народження спадкодавець був записаний, як батько/мати.
  • Друга черга – успадковують рідні брати/сестри, дід/баба спадкодавця.
  • Третя черга – входять рідні тітка й дядько.
  • Четверта черга – право успадкування мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менше п’яти років до відкриття спадщини.
  • П’ята черга – це всі інші спадкоємці. А саме племінники, троюрідні онуки та інші близькі особи. У цю ж чергу входять особи, які перебували на утриманні спадкодавця і не були членами його сім’ї.
    Спадкодавець – це фізична особа, права та обов’язки якої після смерті переходять до інших осіб.

Спадкоємці – це особи, що набувають право на спадщину (особи, які є живими на момент відкриття спадщини, особи, що були зачаті за життя спадкодавця і народилися після відкриття спадщини, а також юридичні особи та держава). Право спадкування тісно пов’язане з правом власності, оскільки спадкування є одним із засобів набуття права власності.

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті.

Агенство нерухомості готове вам допомогти вже сьогодні! Зробіть свій крок до отримання спадщини!

Слідкуйте за агенством в Instagram:Нерухомість Кременчука 

Агенство нерухомості знаходиться за адресою: Кременчук, вулиця Ігоря Сердюка 37/18. Додаткова інформація за номером телефона: 067-553-11-00.

Успіхів в отриманні спадщини!


Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх