Вибір моторного масла: класифікація, маркування

6.09.2021, 14:30 Переглядів: 4 467

 

Як правильно вибрати моторне масло, яке ідеально підійде вашому автомобілю. Маркування масла, види і класифікація

Моторне масло - одна з найважливіших робочих рідин в автомобілі. Якщо його злити, то двигун більшості машин приходить в непридатність менш ніж за хвилину. Призначення змащення - знижувати тертя, перешкоджати нагріванню, а ще вберегти від передчасного зносу. Важливо підібрати саме той склад, який оптимально буде відповідати мотору і умов експлуатації.

Як вибрати масло для двигуна і не помилитися

Перед тим, як відправитися в магазин, щоб вперше купити автомобільне масло, рекомендується відкрити сервісну книжку від виробника вашої машини. Там зазвичай вказано, які типи підходять мотору. Якщо написано, що потрібно використовувати оригінал, то слід проконсультуватися з офіційним дилером. Але зазвичай вказана конкретна специфікація.

Можна використовувати склад вищого класу. Але не варто заливати двигун маслом категорії нижче, ніж вказав виробник.

Іноді в інструкції вказані різні значення в'язкості по SAE для різних погодних умов. Ці значення можуть стати в нагоді, якщо планується експлуатація машини в суворих умовах.

Які бувають моторні масла

Моторне масло має в основі два компоненти: базу і присадки. Основа відповідає за основні властивості, а присадки забезпечують «тюнінг» продукту. Класифікація включає п'ять категорій.

Перша і друга - це мінеральні масла. Їх одержують перегонкою мазуту. Це самий бюджетний і нестабільний варіант, у нього короткі термін служби. Якщо з маслом першої категорії призвести гідроочищення, то вийде продукт другої категорії, він більш довговічний. 1 і 2 категорії в сучасних автомобілях практично не застосовуються.

Синтетичні масла - це третя група. Їх виробляють з нафтопродуктів, які проходять глибоку переробку, і з метану, який переробляється за допомогою газорідинної конверсії. Такий продукт має вдвічі більший термін служби, ніж перші 2 групи. Зустрічаються суміші мінеральних і синтетичних масел, які називають полусинтетическими. Вони дешевші, ніж синтетика, але за властивостями ближче до неї, ніж до базових варіантів.

Повністю синтетичне масло - 4 категорія. Їх отримують через органічний синтез з етилену. Властивості поліпшуються, але і ціна зростає.

Будь-яке масло виробляється з додаванням присадок. Це додаткові компоненти, які покращують будь-які характеристики. Наприклад, вони можуть знижувати тертя, захищати від корозії, покращувати в'язкість при низьких температурах та інше.

Класифікація по SAE (сезонність)

Один з найважливіших критеріїв вибору - це в'язкість при різних температурах повітря. Вона повинна відповідати вимогам від виробника і умовам експлуатації автомобіля. За SAE категорії масла ділять на:

  • літні - від 20S до 60S;
  • зимові - від 0W до 25W;
  • всесезонні, до цієї групи відноситься більшість масел - від 0W-20 до 25W-40.

Число поруч з буквою W означає зимові параметри. Чим менше цифра, тим нижче температура, при якій двигун буде працювати. Так, 0W означає, що машина заведеться в -40. Буква S відповідає за річний параметр. Тут, ніж число вище, тим краще.

Класифікація за  API

API- це американський інститут нафти (American Petroleum Institute). Саме він займається класифікацією моторних масел. Індекс API складається з букв.

Перший символ відповідає за тип двигуна:

  • S - бензиновий;
  • C, F - дизельний.

Другий символ (іноді буває з цифрою) позначає якість, від A до N. Приклад класифікації: масло 0W-40 TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY має маркер API CF, SN. Це означає, що продукт підходить і бензиновим, і дизельних двигунів. Для бензинових він відповідає найвищим стандартам, як і багато продуктів TotalEnergies.

Вибирати масло для авто за цим параметром рекомендуються такі ж зміни або вище ніж те, яке рекомендує в інструкції виробник автомобіля. В іншому випадку двигун почне отримувати передчасний знос.

У 2020 році була введена нова категорія в API: SP. Це продукт, який відмінно підходить сучасним бензинових двигунів. Для дизельних моторних масел введена категорія CK-4, яка теж має характеристики, що перевершують попередні покоління масел. Якщо будете купувати масла цих категорій, то слід враховувати, що використовувати їх можна тільки з високоякісним паливом.

Класифікація ACEA

Це європейська класифікація, яка теж показує призначення масла і рівень його якості. Маркування включає букву і цифру. Букви:

  • A - бензинові мотори;
  • B - дизельні;
  • C - для обладнаних нейтралізатором газів моторів;
  • E - для техніки зі збільшеним інтервалом замети технічних рідин (фури, спецтехніка).

Цифра може бути від 1 до 5. Чим вона більше, тим краще. Приклад: TOTAL QUARTZ INEO LONG LIFE 0W-30, класифікація ACEA C3. Підходить для сучасних двигунів, забезпечує чудовий захист від зносу.

Класифікація ILSAC

Ще одна класифікація, яку розробив Міжнародний комітет по мастильним матеріалам. З цього маркера можна побачити, чи відповідає масло вимогам економічності і екологічності. Є два стандарти: GF-4 для атмосферних моторів і GF-5 - для моторів з турбонаддувом, паливним уприскуванням і нейтралізатором відпрацьованих газів (стандарт євро-5 і вище).

Якщо у вас залишилися сумніви, то допомогти зробити правильний вибір допоможе консультант інтернет-магазину TotalEnergies

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх