Псевдомонетизація “Пакунку малюка” вилилась у чергову бюрократичну схему

4.09.2020, 16:00 Переглядів: 3 354

 

Мінсоцполітики повідомило на своїй офіційній сторінці про запуск нового механізму отримання, так би мовити, грошової компенсації за “Пакунок малюка”.

Як виявилось, він дещо відрізняється від того, на що розраховували українські матері. Грошей на руки ніхто не отримає. Фактично, мами отримують право зібрати у визначених магазинах той самий Бейбі бокс, але самотужки і за меншу кількість грошей (З кінця 2019 року «Пакунок малюка» складався з речей на суму 7200 грн в точках роздрібної торгівлі).

З впровадженим механізмом псевдо-монетизації «Пакунку малюка» породіллям потрібно пройти 9 кіл… держустанов і отримати грошову допомогу вони зможуть щонайменше за 17 днів з моменту подачі документів, в той час, як Пакунок малюка видавався відразу в пологовому будинку.


 

Отже, яким чином мама після народження дитинки може отримати обіцяну Мінсоцполітики спеціальну картку Приватбанку? Відповідно до алгоритму, опублікованому на сайті Міністерства, процедура виглядає наступним чином:

      1. Після народження дитини (і протягом 12 місяців) мама новонародженого має звернутися у місцевий соцзабез з довідкою про народження дитини, довідкою з пологового про неотримання Пакунку малюка та копією свого ідентифікаційного коду. Для окремих категорій осіб перелік необхідних документів більший. В перші місяці після народження дитини сидіти у чергах соцзабезу - сумнівне задоволення. Крім того, в умовах карантину це ще й небезпечно!
      2. Далі протягом 5-ти робочих днів ці три документи розглядаються і протягом ще одного дня соцзабез зобов'язаний надати відповідь.
      3. Раз на місяць, до 10-го числа соцзабези формують списки тих, хто потребує компенсації “Пакунку малюка”. Тобто, якщо ви народили 11-го числа - потрапити у список отримувачів компенсації зможете лише через місяць після народження дитини. Але і це ще не остання інстанція.
      4. Далі протягом 7 робочих(!) днів після формування заведеного реєстру, держказначейство здійснює перевод коштів на рахунок Приватбанку для того, щоб він зачислив їх на рахунки отримувачів, тобто мам або опікунів дитини.
      5. Витратити кошти, якщо мамі досі вистачає на цю бюрократію сил, часу та натхнення, з цього рахунку можна буде протягом року у магазинах, список яких досі не сформовано і не оприлюднено.


Відповіді на питання “навіщо було так ускладнювати?” ми поки що не знайшли, але з усіх боків це нагадує звичайну корупційну схему. Міністерство соціальної політики може і хотіло щось поліпшити для мам, даючи можливість їм самим обирати що купувати для своїх дітей, але вийшло тільки гірше. Хоча... вийшло як завжди. З легкою безнадією чекаємо на перелік торговельних мереж, що долучаться до програми “монетизації”.

Автор: Прес-служба ТОВ "СКАЙ ТРЕЙД УКРАЇНА"
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх