На Кременчуцькому заводі техвуглецю вдосконалили очищення викидів

10.10.2018, 17:22 Переглядів: 2 605

 

Введена в експлуатацію система конденсації і збору випарів у робочій зоні, де здійснюється підготовка сировини

10 жовтня ПрАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» приймав  депутатів, громадських діячів, міського голову та його заступників, журналістів. На підприємстві відбувалося виїзне засідання робочої групи з недопущення перевищення викидів шкідливих речовин у повітря, яка уже не перший рік працює при виконкомі. Адміністрація ПрАТ КЗТВ запросила  гостей, щоб показати нову систему, яка зменшує викиди в повітря, точніше – випари з буферної ємності на дільниці з підготовки сировини (ДПС).


 


Як розповів директор КЗТВ Вячеслав Яворський, виконані рекомендації Інституту громадського здоров’я імені Марзєєва НАМН України, який півроку досліджував дотримання екологічних вимог та можливі джерела запахів на підприємстві. І хоча перевищень ГДК (гранично допустимої концентрації) викидів забруднюючих речовин зафіксовано не було, однак фахівці встановили, що від буферної ємності надходять випари, які мають специфічний запах (такий дають органічні сполуки – ароматичні вуглеводні). На КЗТВ вивчили, як цю проблему вирішують  на інших підприємствах коксохіму, та змонтували систему конденсації та збору випарів у робочій зоні, де здійснюється підготовка сировини.


Перший заступник директора - головний інженер ПрАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» Олександр Давидовський показав ємності, які були джерелом запаху. Тепер їх дообладнали системою утилізації випарів. Викиди, які потрапляли у повітря з водяною парою, утилізуються – спалюються в котлах-утилізаторах при високій температурі. Для цього водяна пара конденсується, а газ спрямовується на спалювання. Це дозволило мінімізувати запахи у робочій зоні, де готують сировину.


 

Так виглядає система з теплообмінником та ємністю для збору конденсату


- Був спроектований спеціальний теплообмінник, ємність для збору конденсату, насоси, вентилятори. Ми внесли зміни до технологічної схеми, оскільки вона проектувалася у 1965 році. У вересні запустили установку. Було сконденсовано 168 тонн водяної пари, яка містить ефіророзчинні сполуки - розповів Олександр Давидовський.


 


Комісія з фахівців КЗТВ визнала ефективною роботу нової системи, до речі, спроектованої та виготовленої силами підприємства. Депутат Кременчуцької міськради Олександр Роженко поцікавився, чи досліджуватимуть роботу установки фахівці Інституту громадського здоров’я, які рекомендували саме цей метод утилізації. Директор КЗТВ Вячеслав Яворський запевнив, що спеціалістів Інституту на підприємство вже запросили, і громадськість ознайомлять з її висновками.


Члени робочої групи та міський голова Віталій Малецький зауважили, що міська Програма зменшення впливу на навколишнє середовище передбачає й другий етап - зменшення викидів у робочій та санітарній зоні. Директор КЗТВ запевнив, що співпраця з науковцями буде продовжена, і всі рекомендації будуть виконані. У тому числі йдеться про встановлення в майбутньому датчиків на джерелах викидів.


- Принципово ми завжди налаштовані вирішувати питання. Для нас це важливо, тому що тоді буде менше звинувачень на нашу адресу щодо забруднення повітря, - каже Вячеслав Яворський.


 


На підприємстві продовжуються роботи з впровадження екологічних технологій. Зокрема, на даний час реконструюють систему зливання сировини із залізничних цистерн, щоб уникнути при цьому викидів у повітря.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх