Чи можливо зменшити вартість комунальних платежів відмовившись від кредитів МВФ?

6.08.2018, 15:00 Переглядів: 2 754

 

На фото:
Наталія Щербак - голова Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА";
Анатолій Бистрай - член політичної ради  Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА" 

Щорічне необґрунтоване зростання вартості комунальних послуг виводить Україну на передові позиції у рейтингах за показниками бідності населення. До того ж, екологічні проблеми, які завжди відкладались «у далекий кошик», все активніше нагадують про себе – питання глобального потепління та катастрофічна кількість викидів вуглецю у світі.


За останні роки, Україна значно зменшила і продовжує зменшувати споживання енергії, чим поліпшує, у певній мірі, власну енергоефективність. Але якщо порівнювати зі світовими показниками, Україна споживає у 2 рази більше енергії на одиницю виробленого ВВП, ніж країни Африки, у 8 разів більше Євросоюзу, і у 10 разів більше Японії.


Потенціал щодо підвищення енергоефективності в Україні величезний. Потужність сучасних відновлюваних джерел енергії (далі – ВДЕ), які здатні заміщати дорогий газ, може бути збільшена до 2030 року в 15-20 разів!

Лише за 2017 р. українці побудували 2000 прибудинкових сонячних станцій. Удвічі зросла потужність промислових станцій на ВДЕ – з 1,117 ГВт у 2016 р. до 2 ГВт у 2017 р. Така активність на ринку альтернативної енергетики свідчить про доцільність та перспективність виду діяльності, а відтак, і можливість мінімізувати енергетичну залежності від Росії.


«Сьогодні, вартість облаштування сонячної електростанції у межах домогосподарств, коштує до 25 тис. дол. США. При цьому термін окупності 3-7 років. Таким чином, окрім зниження вартості енергоресурсів, сонячні електростанції, навіть у масштабах домогосподарств, можуть бути досить прибутковим видом бізнесу, у якому ще досить низька кількість конкурентів.


До речі, починаючи з 2014 р. понад 500 млн. дол. США інвестовано в український «зелену» енергетику. Це один із небагатьох секторів економіки в який не бояться та «заходять» іноземні інвестори. Передумови для інвестиційної привабливості країни є, тож, необхідно й надалі залучати інвестиції та розвивати галузь», – розповів Анатолій Бистрай, член політичної ради Полтавської обласної організації партії «Основа».


Помилки, допущені при проведенні реформ як необхідних для залучення іноземних інвестицій, не дали очікуваного позитивного результату. І навіть навпаки – призвели до відтоку інвестицій по деяким галузям з України. Сьогодні, все, що ми заробляємо, ми віддаємо МВФ за відсотки по кредитах, які набрала нинішня влада за роки незалежності. Україна стала одним з найбільших боржників у світі, який не здатний обслуговувати і повертати борги.

Рівень державного боргу (разом з гарантованим) до ВВП залишається на рівні 70-80% в залежності від курсу валюти і термінів погашення.


З огляду на те, що в 2018-2019 рр. Україна, в особі уряду і Національного банку, повинна здійснити зовнішні виплати на загальну суму 16 млрд. дол. США, ризик нового дефолту є досить високим.

Тому, без зміни політики з боргової на інвестиційну – країна приречена на зовнішнє управління кредиторів, які будуть диктувати порядок денний реформ і підтримувати боргову залежність країни з метою отримання спекулятивного прибутку.


«Європі вигідно, мати боржника з таким високим потенціалом майже у будь-якому секторі економіки, як Україна. Тому нам і будуть нав’язувати кредити та продовжувати надиктовувати свої умови. Ще в минулому столітті, фахівці Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і МВФ, не раз відзначали, що зовнішні кредити навряд чи вирішать внутрішні проблеми країни, якщо вона сама не знайде шляхи для зупинки спаду виробництва, його стабілізації і подальшого зростання. Тому, ми, як держава, маємо відмовитись від кредитів МВФ, і змінити вид надходження фінансових капіталів у нашу країні: з кредитів на інвестиції. Якщо вже сьогодні  присутній інтерес до нашої держави у інвесторів, хоча б в одній із галузей, то це має стати поштовхом для створення відповідних умов та захищеності для інвесторів», – розповіла Наталія Щербак, голова Полтавської обласної організації політичної партії «Основа».


 


Команда партії «Основа» розробила поетапний план виходу із економічної та політичної криз – Програма стрімкого розвитку України.

Реалізація запропонованих заходів дозволить підсилити інвестиційний потенціал української економіки не тільки у короткостроковому періоді, але і на перспективу, що є важливою умовою переходу української економіки до стадії стійкого росту.




 

 

 

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх