Журналістів не пустили на сесію

9.08.2007, 17:08 Переглядів: 1 776
Перешкоджання професійним обов’язкам журналістів посадові особи пояснили відсутністю «сидячих місць» у залі і змінами до регламенту роботи райради..

Що було приховувати депутатам Автозаводської райради?

Інцидент з порушенням Закону України «Про інформацію» стався в Автозаводській районній раді сьомого серпня. Перед журналістами «Телеграфа» та іншого міського видання просто зачинили двері. Голова Автозаводської райради та виконкому Володимир Коваленко хутко мелькнув повз репортерів до зали, не вирішивши питання про допуск на сесію. А віддані працівниці оргвідділу стали грудьми на захист регламенту районної ради зі змінами від третього квітня цього року. Міліція, що чергувала на сесії, у конфлікт не втручалася.
«Доленосне» рішення, яке, до речі, не було доведене до відома журналістів нашого видання,  обмежило допуск на сесію,  куди раніше журналісти потрапляли безперешкодно: за посвідченнями. Тепер же всім запрошеним треба реєструватися до 16 години дня, який передує пленарному засіданню, бо (цитуємо мовою оригіналу) «чисельність присутніх обмежується кількістю сидячих місць у відповідному секторі сесійного залу». Як ці обмеженння узгоджуються із Законом України «Про інформацію», ні від кого із посадовців ми так і не почули. Мовляв, і міська ж рада ввела пропуски, кивали вони. Проте різниця очевидна: пропуски на сесію міської ради всім акредитованим журналістам видають без попереднього запису. Автозаводська ж рада самочинно ввела бюрократичні обмеження.
Ми спробували пояснити посадовцям, що вони порушують закон, перешкоджаючи нашій професійній діяльності. Та марно! На допомогу жіночкам з оргвідділу боронити регламент вийшов керуючий справами райвиконкому Михайло П’ятенко. І наша спроба зайти до зали із стільцями (аби компенсувати відсутність «сидячих місць») наштовхнулася на його кремезний торс. «Ви не були заявлені у вказаний в рішенні ради строк», - так він пояснив факт свого перешкоджання.
Ніби за іронією долі, за зачиненими від преси дверима першим питанням порядку денного розглядали звіт голови постійної депутатської комісії з питань депутатської етики, діяльності, ГЛАСНОСТІ, забезпечення законності та правопорядку. Без коментарів…
 У сесійній залі віце-мер і депутат Автозаводської райради Василь Хоменко запропонував впустити журналістів на сесію, однак його ініціативу не підтримав голова райради Володимир Коваленко.
Він сам прокоментува конфлікт уже по закінченні сесії: «Справа не в стільцях. Хочете побувати на сесії райради – дайте заявку, як належить».
«Коли у квітні приймалося рішення райради, я виступала проти нього, бо воно обмежує право на отримання інформаці. Але на сесії говорилося, що рішення не стосуватиметься преси, а лише інших запрошених, - коментує депутат райради Катерина Долецька. – Тепер вийшло зовсім по-іншому».
Журналісти «Телеграфа» готують лист до прокуратури міста з проханням дати правову оцінку діям посадовців Автозаводської райради та виконкому та опротестувати рішення райради, яке суперечить Законам України.
А резонансні питання на сесії таки розглядалися: продаж майна, яке належить усій територіальній громаді, аби розрахуватися з боргами, які наробило комунальне підприємство «Господар».

«Умисне перешкоджання    законній    професійній    діяльності
журналістів  та/або   переслідування   журналіста   за   виконання
професійних обов'язків,  за критику,  здійснювані посадовою особою
або групою осіб за попередньою змовою,  тягне за собою кримінальну
відповідальність відповідно   до   Кримінального  кодексу  України»
 (стаття 45-1 Закону України «Про інфрмацію»)

«Журналіст має право: відвідувати державні  органи  влади,  органи  місцевого  і
регіонального самоврядування, а  також  підприємства,  установи  і
організації та бути прийнятим їх посадовими особами»
 Ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»




 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх