Парашутний спорт, чи російська «рулетка»? Хто винен у смерті молодої парашутистки

6.10.2006, 12:10 Переглядів: 2 223
Зниклу Валерію знайшли за 9 кілометрів від дамби водосховища у четвер, 28 вересня..
Валерії було 22 роки. Це був перший стрибок з парашутом у її житті

Як вже писав «ТелеграфЪ», починаючи з 24 вересня рятувальники шукали у Кременчуцькому водосховищі зниклу 22-річну Валерію, що вирішила зробити собі на день народження подарунок – стрибнути з парашутом. Перший стрибок виявився для неї останнім. Сильний вітер відніс дівчину в море за кілометр від берега. Пошуки тривали чотири дні.
28 вересня рибалки, витягуючи сіті за 9 км від дамби водосховища та за 5 кілометрів від найближчого острівця, знайшли в них тіло зниклої Валерії. На загиблій не було куртки. Її, певно, вона стягнула разом з парашутом, намагаючись виплисти до берега, але, судячи з того, де знайшли тіло, боротися з течією на морі було неможливо.
Єдине питання, яке тепер можна задати, це хто винний у смерті молодої дівчини? Примха природи чи недбалість інструкторів, відповідальних за стрибки?
За словами заступника начальника відділу роботи з персоналом Кременчуцького міського управління міліції Анатолія Михайлика, парашут, з яким стрибала Валерія, був, так званим «дубом». Керувати ним дуже важко, розповів «Телеграфу» спеціаліст з парашутного спорту: хіба що можна прискорити рух або уповільнити його. А якщо такий парашут потрапить у висхідний потік, то можна лише гадати де опинишся.
За фактом смерті прокуратура Кременчуцького району веде перевірку. «У відкритті карної справи ми відмовимо, бо смерть була ненасильницькою, – каже прокурор району Георгій Бровко. – Але якщо транспортна прокуратура знайде порушення правил при виконанні стрибків, які й спричинили смерть, то винним доведеться відповідати».
А вітер того дня був дійсно сильний. «МНС-ники», кажуть, що навіть інструктор із стрибків з професійним парашутом приземлився на дерево. А що казати про новачків з «дубами»? «Швидкість вітру того дня була десь шість метрів за секунду, у той час як новачкам не можна стрибати вже при вітрі більше 4-х метрів за секунду, – розповідає начальник сектору цивільного захисту Кременчуцького міського управління МНС Олег Дембіцький. – Та й підтримки з води вони не мали, а повинні були мати, – Кременчуцьке водосховище поруч. Це просто необхідно було врахувати».
Слідчий Полтавської транспортної прокуратури, що займається цією перевіркою, сказав «Телеграфу», що 5 жовтня буде прийнято рішення щодо того чи було дотримано правил безпеки того польоту, і від попередніх висновків утримався.
Рідним Валерію, на жаль, вже не повернеш. Але, окрім неї, у нашому місті є багато молодих людей, що бажають за 50 гривень «поганяти» адреналін у крові. Хто після цього випадку пояснить їхнім батькам та рідним, що стрибати безпечно? Якщо навіть співробітники служби безпеки України, що разом з Валерією виконували стрибки, не передбачили трагедії.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх