Кременчук ледь не став Алчевськом

2.02.2006, 20:02 Переглядів: 2 038
Падіння тиску, яке трапилось в ніч на 26 січня, спричинило зупинку котлів ТЕЦ. Наразі газ є, але його тиск у мережі недостатній. Тож енергетики не впевнені в нормальному теплозабезпеченні міста. Перерахунки обіцяють, але не всім.

Значне похолодання в середині січня мало чим позначилось на температурі батарей у квартирах. Кременчужани лаяли енергетиків, бо у багатьох помешканнях було відчутно холодно. Енергетики кажуть, що все сталося через незалежні від них обставини. Як розповів у понеділок начальник ТЕЦ Олександр Мінкович, до початку опалювального сезону ТЕЦ підготувалась як слід – необхідні ремонтні роботи виконали, обладнання працювало стабільно. Проблеми з теплопостачанням виникли через газовий дефіцит в Україні. З початку 2006 року поставки газу для КремТЕЦ було зменшено. І на сьогодні станція не отримує в повному обсязі уже замовлений і оплачений природний газ. У дні холодів тиск газу в газогоні був мінімальний – 1,8 атм. при нормі 4 атм. Тому, якщо раніше при стабільному режимі ТЕЦ протягом доби споживала 2 300 тисяч кубічних метрів газу, то у січні ця цифра становила 1 800 тисяч кубів. А при морозах у мінус 23-24 градуси температура води у тепломагістралях складала трохи більше 90°С,  хоча за всіма нормами повинна була б сягати +115 градусів.
Разом з цим начальник кременчуцької філії ВАТ “Полтаваобленерго” Сергій Андрієвський каже, що перерахунок всім кременчужанам енергетики робити не збираються. “Не в усіх було холодніше 18 градусів, як це вимагають правила надання послуг з централізованого опалення. Хто викликав нас і фіксував холод в оселі, тим ми перерахуємо оплату”, – каже пан Андрієвський.
Сьогодні енергетики з острахом чекають обіцяного синоптиками чергового похолодання. “Мені важко спрогнозувати ситуацію з теплозабезпеченням, якщо похолодає, а газу так і не буде”, – заявив директор ТЕЦ і розповів, що в ніч на 26 січня кременчужани ледь не опинилися в ситуації, яка склалася в Алчевську. Нагадаємо, там через розірвані труби мереж теплопостачання без опалення вже кілька тижнів сидять 60 тисяч мешканців. “Через різке падіння тиску в газопроводі зупинилися два водонагрівні котли. Лише завдяки професійним діям персоналу, робота одного з них була налагоджена через 8 хвилин. Вдалося також відновити тиск і температуру пари. Населення Кременчука не відчуло наслідків аварії. І, на щастя, повітря не потрапило у теплові мережі”, – каже Олександр Мінкович.
Побувавши 27 січня на ТЕЦ, губернатор області Степан Бульба пообіцяв, що буде домовлятися про збільшення лімітів газу, які доведені області для споживання.
“Мова про альтернативне паливо – мазут, зараз не йде з двох причин. Перша – у ТЕЦ наразі немає можливості перейти на це паливо і є проблематичним отримувати його в достатній кількості. Резервний запас розрахований на одну добу і лише на випадок надзвичайної ситуації. Друга – таке паливо є дорожчим, тому відповідно доведеться  підвищувати тарифи на тепло у Кременчуці. Цього ми допустити не можемо”, – наголосив губернатор.
За словами директора ТЕЦ, ліміти підприємству таки підвищили, а ось тиску в газовій трубі, як не було так і немає.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх