У Полтаві двоє чоловіків допомогали Росії у кіберборотьбі проти України

1.05.2023, 14:50 Переглядів: 1 276

Створили проксі-центр, через який громадяни рф могли вільно приховати власні IP-адреси для доступу до популярних соцмереж

У Полтаві двоє мешканців Полтавської та Харківської областей організували підпільний проксі-центр, через який рф використовувала для підривної діяльності проти України. Про це повідомили у пресслужбі СБ України.

 

Ділки створили потужний проксі-центр, який працював як VPN-сервіс. Він дозволяв абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного Інтернету. Вартість такої підписки становила майже 2,5 тис. грн на місяць.

 

Організатори щодня отримували сотні замовлень, а гроші одержували через заборонені платіжні системи. Серед постійних клієнтів були громадяни рф, які через послуги проксі-центру намагалися приховати власні IP-адреси для доступу до популярних соцмереж. При цьому сервери ворожого осередку знаходились на території країни-агресора. Це дозволяло російським спецслужбам отримувати віддалений доступ до українського інтернет-простору, а також поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію про ситуацію на фронті нібито від імені українських громадян.

 

Під час обшуків за місцями перебування зловмисників СБУ та БЕБ виявили спеціальний апаратний комплекс, 120 тис. дол. та пів кілограма золота, мобільні телефони та чорнові записи із доказами незаконної діяльності.

 

Організатору проксі-центру вже повідомили про підозру за ч. 2 ст. 200 Кримінального кодексу України (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення).

 

Наразі тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Автор: Дарія Згура
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх