Вперше в історії зупинилася Запорізька атомна електростанція, – президент Зеленський

26.08.2022, 11:01 Переглядів: 1 985

 

Унаслідок російського обстрілу була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України

25 серпня вперше в історії зупинилася Запорізька атомна електростанція. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський. Він повідомив, що спрацював аварійний захист енергоблоків – після того, як внаслідок російського обстрілу була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України. Одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки.

- Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика і наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи, – сказав Зеленський.

Президент сповістив, що держава робить все, щоб не допустити аварійного сценарію. Але це залежить не тільки від нашої країни.

- Потрібен такий міжнародний тиск, який змусить окупантів негайно вийти з території Запорізької АЕС. МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи, – зауважив Володимир Зеленський.
За інформацією «Енергоатома», усі енергоблоки Запорізької АЕС відключені від енергомережі. Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України. Зараз ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.
Автор: Катерина Турубара Джерело фото: ВВС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх