Як спілкуватися зі страховиками – поради адвоката

27.08.2010, 14:08 Переглядів: 5 289
Перш, ніж укладати договір зі страховою компанією, потрібно ознайомитися з законами.

Михайло СТАХАНОВ, адвокат:

1 Перш, ніж укладати договір зі страховою компанією, ознайомтеся з законами «Про страхування» та  «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів» (Так звана автоцивілка). Зверну увагу на статтю 15 цього закону – там прописані три типи договорів. Їх відмінності повинні пояснити страхувальники. Варто вибирати тип договору, враховуючи те, хто буде керувати машиною.

2 Дії страхувальника (клієнта страхової компанії) при настанні страхового випадку, прописані у договорі. (І на зворотному боці страхового полісу, як правило, даються витримки із законів про страхування.) Виконуйте всі необхідні дії, особливо важливо  у передбачений законом і договором термін (при ДТП – не пізніше трьох днів) повідомити страховика про страховий випадок.

3 Закон передбачає, що страховик протягом двох (а за автоцивілкою – трьох) робочих днів має вжити всі заходи для здійснення своєчасної страхової виплати або страхового відшкодування. Якщо йдеться про пошкоджене авто – направити у цей термін експерта для встановлення розмірів заподіяної шкоди. У випадку, коли страхова компанія порушує цю умову, потерпілий може самостійно обрати експерта, а потім вимагати відшкодування вартості експертизи від страховика. (Ст.34 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів»)

4 Зверніть увагу на умови подання заяви та документів на відшкодування шкоди при настанні страхового випадку. Спілкуйтеся зі страховою компанією письмово. В моїй практиці був випадок, коли компанія не виплачувала кошти за автоцівілкою, мотивуючи це тим, що клієнт не подавав заяву. Тому раджу подавати заяву (а також додаток до неї з переліком всіх документів, які подаються до страхової компанії) в двох екземплярах. Зареєструвавши документи, другі екземпляри (або копії) залишати собі як доказ.

5 В Законі про страхування цивільно-правової відповідальності передбачено, що, крім довідок про ДТП  та з лікувальних закладів, додаються «інші документи,  які мають відношення до  даної  дорожньо-транспортної  пригоди,  завірені  у встановленому порядку». Поцікавтеся у страховій компанії, які саме «інші документи» потрібно, щоб у страховика не було формальних підстав відтягнути страхову виплату. Нещодавно я готував позов до суду до однієї зі страхових компаній, яка затягує виплату і необґрунтовано вимагає додаткові документи.

6 Майте на увазі: термін виплати страхового відшкодування за договором автоцивілки складає один місяць з моменту отримання необхідних документів страховиком (стаття 37 Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності…»). За іншими видами страхування, відповідно до Закону «Про страхування», терміни виплат визначаються договорами. 

.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх