Кому правду-матку - налітай

23.11.2016, 08:50 Переглядів: 3 935

Кому правду-матку - налітай

Для тих, хто ще не навчився складати інформаційні запити про доступ до публічної інформації: можна скористатися платформою «Доступ до правди», «чарівна кнопка» є на сайті «Української правди»

22 листопада у Кременчуці побували представники громадського проекту «Доступ до правди»: громадський активіст проекту Антон Іванов; журналіст «Громадського радіо» Наталка Соколенко та юрист Центру демократії та верховенства права Христина Буртник.

 

Під час зустрічі презентували виставку постерів спеціальної теми “Корупція – це…” .4-го Міжнародного конкурсу «Стоп цензурі! Громадяни за вільні країни».

 

Гості зустрілися з журналістами, громадськими активістами та представниками влади і обговорили питання доступу до публічної інформації. Наталка Соколенко згадала, як свого часу демократично налаштовані журналісти тиснули на Януковича, який був на той час Президентом, вимагаючи ухвалити Закон України «Про доступ до публічної інформації». Цей закон став одним із найкращих у світі, і на час його прийняття посів 9 місце серед подібних законів інших країн.

 

Що він дає громадянам? Можливість знати, які рішення ухвалює влада, а відтак – впливати на ці рішення, адже в демократичних країнах діють механізми консультацій з громадськістю.

 

Як скористатися Законом? Писати запити на доступ до публічної інформації (можна електронною поштою) та отримувати відповіді у передбачений законом термін - протягом 5 днів. Але для тих громадян, які не навчилися писати запити, є можливість скористатися платформою «Доступ до правди» (кнопка є на  сайті «Українська правда»).

 

Кому правду-матку - налітай

 

Сервіс зручний і легкий – вам треба лише підставити свої дані у форму та вибрати розпорядника із бази. А відповідь потім отримаєте на електрону адресу. Як розповів Антон Іванов, наразі в базі даних «Доступу до правди» понад 15 тисяч запитів, більшість з відповідями. Якщо громадянин не може самостійно сформулювати запит, допоможе юрист проекту.

 

Антон Іванов закликав співпрацювати з проектом, розвивати громадянську журналістику: писати матеріали на сайт за результатами своєї роботи із запитами.

 

Захід проходив у рамках фестивалю Docudays UA, співорганізатором виступила кременчуцька громадська організація «Європейський клуб».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх