Як вберегти дитину від рахіту у похмуру погоду

29.10.2016, 12:06 Переглядів: 5 760

Як вберегти дитину від рахіту у похмуру погоду

Похмура погода може призвести до рахіту

 

Чим небезпечний рахіт та як з ним боротися розповіла завідувач дитячої поліклініки №3 Олена Мозолевська.

 

За словами лікаря, на зміну захворювань обумовленим спільним недоїданням прийшли хвороби та патології, пов'язані як зі зловживанням деяких компонентів їжі, так і «якісним харчовим дисбалансом», що найбільш актуально для індустріального розвитку країн.

 

Неоптимальне харчування одна з головних причин відхилень розвитку дітей. Захворювання дітей раннього віку в основному залежить від недостачі в організмі вітамінів групи D та порушення обміну речовин. У наслідок чого виникають порушення формування скелета, функцій внутрішніх органів та систем.

 

Рахіт - захворювання, обумовлене дефіцитом вітаміну Д. Цей вітамін виробляється шкірою під дією ультрафіолетових променів, а також міститься в деяких продуктах: риб'ячий жир, жовток, молочні продукти.

 

Вітамін Д активно сприяє засвоєнню кальцію з кишківника і правильному його розподілу в організмі, що дуже важливо для розвитку кісткової тканини, роботи центральної нервової системи, інших органів.

 

Дефіцит вітаміну Д в організмі може виникати у холодну пору року, коли недостатньо сонячного опромінення, а також при неможливості засвоїти вітамін Д з кишківника.

 

Часто рахіт виникає у дітей молодшого віку, тобто у перші три роки життя. Буває рахіт і у більш старших дітей і навіть у дорослих.

 

Як вберегти дитину від рахіту у похмуру погоду

 

Стадії рахіту:

- початкова стадія: зниження апетиту, підвищена пітливість (особливо долоньок, стоп і волосистої частини голови), занепокоєння, підвищена збудливість, погіршення сну, облисіння потилиці

- період розпалу: кісткові деформації, зміна форми черепа (сплощення потилиці, подовження черепа у верхньому напрямку, поява лобових горбів), деформація грудної клітки (вдавлення - "груди шевця" або "курячі груди"), викривлення кісток ніг, особливо, якщо малюк вже ходить - з'являються Х - або О - образні викривлення, також відбувається звуження таза, поява кісткових наростів у вигляді "браслеток", "ниток перлів", які добре видно на рентгенограмах. Також сповільнюється ріст зубів, порушується робота серця і легенів, виникає дисфункція шлунково-кишкового тракту (часто - запори), вегетосудинні зміни (сильна пітливість, мармуровість шкіри). Діти починають відставати у розвитку.

 

Як вберегти дитину від рахіту:

- раціональне та правильне (годування грудним молоком, наскільки це максимально можливо) харчування

- своєчасне введення прикорму (не раніше 6 місяців), використання для догодовування тільки адаптованих сумішей

- введення в раціон жовтка, вершкового масла, печінки, м'яса.

- з медикаментозних засобів профілактики й лікування рахіту можна виділити препарати вітаміну Д2 (ергокальциферол) і вітаміну Д3 (холекальциферол)

- тривале перебування на свіжому повітрі

 

- Можна почати давати дитині профілактично препарат вітаміну Д, коли восени встановлюється похмура погода. Профілактику рахіту потрібно проводити всім дітям до 3 років, особливо недоношеним, ослабленим, дітям перших місяців життя, народжених в осінньо-зимово-весняний період. Але якщо з'являються ознаки початку рахіту, потрібно обов'язково звернутися до лікаря для коригування лікування. У літню пору, за умови, що на вулиці тепло і сонячно, використання препаратів вітаміну Д не рекомендується. Під дією ультрафіолетових променів в шкірі виробляється власний вітамін Д. При цьому необов'язково, щоб дитина перебувала під прямими сонячними променями, досить, щоб він був максимально відкритий, - додала Олена Мозолевська.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх