Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

1.08.2016, 18:00 Переглядів: 3 811

Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

Протягом вікенду у місті Лева відбулась єдина в Україні акція «Краків у Львові», присвячена Всесвітнім Дням Молоді та зустрічі католицької молоді з Папою Римським Франциском. «ТелеграфЪ» побував на святі віри, молодості та милосердя

У вихідні, 30-31 липня, протягом 28 годин у львівському костелі св. Антонія та у прилеглому сквері львівські отці францисканці, з благословення Голови Конференції Римо-Католицьких Єпископів України архієпископа Мечислава Мокшицького, організували молитовну зустріч «Краків у Львові». Під час зустрічі католики зі всієї країни жертвували кошти на допомогу кременчуцьким безхатченкам, ув’язненим і хворим на туберкульоз.

 

Святкування Світового Дня Молоді відбувалося у культурній і духовній столиці Польщі - Кракові з 26 по 31 липня. Це надзвичайно важлива подія для всього католицького світу, і українських католиків у тому числі. У Польщі Святіший Отець зустрівся з молоддю з усіх куточків світу, щоб спільно пізнавати та поглиблювати таємницю Божого Милосердя. Темою XXXI Світового Дня Молоді стали слова, сказані Ісусом під час проповіді на березі Галилейського озера: «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (Мт 5, 7).

 

- Це, власне про те, щоб ми не лише говорили про милосердя, але і намагалися бути милосердними, допомагали тим, хто цього потребує, - розповів Делегат Провінціала Ордену Францисканців отець Едвард Кава. - Ця акція покликана не лише згуртувати молодь у молитві, але і вчити її бути відповідальною.

 

«Краків у Львові» - єдина в Україні акція, для тих, хто, з будь-яких причин не зміг поїхати до Кракова на зустріч з Папою Франциском.

 

Зі слів отця Едварда, який певний час жив у Кременчуці, до Кракова поїхало 12 автобусів української молоді, але лишилось багато тих, у кого не було змоги виїхати з країни – для них і організували фан-зону у Львові.

 

Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

 

Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

 

Протягом усього суботнього дня до костелу св. Антонія прибували групи молоді, а також монашество трьох обрядів: латинського, візантійського і сиро-марабарського. Зустріч проходила у теплій, привітній атмосфері, здавалося, що всі присутні – давно знайомі. Ми зустріли молодих людей зі столиці, Хмельницького, Тернополя, але найбільше, звичайно, зі Львівщини.

 

У більшості своїй, у зустрічі взяла участь молодь римо- і греко-католицького обрядів, але запрошувалися усі охочі львів’яни та гості міста, тож зустріти можна було абсолютно різних людей.

 

Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

 

На території скверу та біля костелу було споруджено фан-містечко зі сценою та екранами, на яких транслювали проповіді Папи Римського, на сцені відбувались Служби та виставлення пресвятих Дарів.

 

Учасники заходу відстежували події у Кракові, спілкувалися у телемості із молоддю, що в цей час перебуває у Польщі та по всій Україні.

 

Увечері 30 липня Святу Месу в сквері при костелі очолив Апостольський Нунцій в Україні Архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, який звернувся до присутніх з проповіддю та взяв участь у нічних чуваннях молоді в санктуарії святого Антонія.

 

Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

 

Архієпископ Клаудіо, починаючи свою промову до аудиторії зазначив, що міг би говорити до тих, хто зібрався російською, але він розуміє, що багатьом це буде неприємним в нинішніх умовах, тому він готовий хоч тричі повторювати свої слова італійською аби перекладач передав їх українською. «Адже ми справжні патріоти», – додав Апостольський Нунцій.

 

Говорив Архієпископ про те, що таке справжня любов і як важливо вміти любити, «менше говорити про любов, але більше нею жити». А також про те, що треба навчитись приймати себе і любити себе таким, який ти є. Під час своєї промови архієпископ багато жартував, наприклад про те, що найбільші майстри говорити про любов – самі священики.

 

- Ми часто говоримо про любов, не відчуваючи її, ми просто експерти в тому, щоб не показувати це іншим, бо ж ми цьому вчилися. Ми трошки хитріші за інших і одразу знаходимо якесь богословське теологічне пояснення тому, що не любимо іншого.

 

Після служби «ТелеграфЪ» поцікавився в Нунція, звідки той так гарно знає російську, на що він нам відповів, що був Нунцієм у багатьох російськомовних країнах.

 

Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

 

- З 2001 року я був делегований до Грузії та Вірменії, після того – до Азербайджану, 2011-го – до Білорусі, а 2015-го – до України. За цей час будь-кого можна було навчити мови. Мій рівень володіння російською досить скромний, але, принаймні, я все розумію.

 

Варто зазначити, що тут пан Клаудіо досить скромно оцінив свої навички. Насправді, він говорить російською досить впевнено. Крім того, як повідомляє Вікіпедія, володіє кількома давніми та сучасними мовами: латинською, грецькою, класичною та сучасною вірменською, курдською, англійською, французькою.

 

Співслужили Архієпископу у Месі Генеральний Вікарій Львівської Архідієцезії отець Інфулат Юзеф Павлічек, Делегат Провінціала Ордену Францисканців отець Едвард Кава та прибулі священики.

 

Монахи і монахині римо- і греко-котолицької церкви проводили різноманітні конференції. Відбувалися живі трансляції зі Світових Днів Молоді у Кракові. Молитви доповнили музичні духовні виступи. А також в рамках релігійного заходу відбулися інтеграційні забави та святковий концерт від католицького гурту «SANTO».

 

Під час служби присутні мали можливість допомогти кременчуцьким безхатченкам добровільною пожертвою.

 

Католики зі всієї країни у Львові збирали кошти на притулок для кременчуцьких безхатченків

 

- Я три роки працював у Кременчуці, - розповів зі сцени ідейний натхненник зустрічі отець Маркіян Мельничук, - там була праця з безпритульними, яких ми двічі на тиждень годували. Для мене цей досвід вчинків милосердя був дуже важким – я не міг до них зайти, я не міг з ними розмовляти… Але з часом я відчув одну дуже важливу річ – добро, яке ми їм робили безкорисно, передавало нам велику силу і радість праці. Там я навчився дякувати Богу за все, що я маю, до чого і Вас заохочую…

 

- Допомога, яку сьогодні збирали для кременчужан – це лише маленька частина допомоги нужденним в Україні. У червні, після збору коштів, яку Папа Франциск оголосив в усій Європі для підтримки жертв конфлікту в східних регіонах, Україну відвідав Державний Секретар Його Святості Папи Франциска, кардинал П’єтро Паролін. Кардинал прибув як посланець Папи, щоб символічно передати зібрану допомогу, разом з особистим вкладом Святішого Отця та створити Комісію, що оцінюватиме проекти для розподілу цієї папської допомоги, - розповів «Телеграфу» Архієпископ Клаудіо Ґуджеротті.

Автор: Руслана Горгола Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх