Оpendata-активістка Надія Вірна розповдає у Кременчуці про інформацію, яку повинна відкрити влада

10.06.2016, 14:19 Переглядів: 4 335

Оpendata-активістка Надія Вірна розповдає у Кременчуці про інформацію, яку повинна відкрити влада

Чим займаються ці люди, і що робить opendata-активістка Надія Вірна у Кременчуці

 

 

Сьогодні у Кременчуці відбувається семінар для громадських активістів, депутатів міськради, чиновників мерії. Оpendata-активістка із Чернівців, журналістка Надія Бабинська-Вірна розкповідає учасникам, що таке «відкриті дані», і як вдається іншим містам впроваджувати їх.

 

 

Оpen data означає «відкриті дані», це принцип подачі інформації у машиночитному форматі. Тобто, максимально спрощується обробка величезних масивів інформації, вільний доступ 24 години на добу і 7 днів на тиждень – це вихід із лабіринту бюрократизму і корупції, де Україна блукає давно і довго. Підприємці, наближені до влади, дізнаються про ресурси, умови договорів тощо, а платники податків, які наповнюють бюджет, не можуть отримати інформацію про такі елементарні речі, як закупка ліків за бюджетні кошти, договори із постачальниками продуктів у школи і дитсадки, оплата ремонту доріг тощо. Звісно, можна писати запити і вимагати інформацію, але…

 

 

У багатьох країнах світу вирішили робити простіше – влада зайняла проактивну позицію у відкритості даних. Окрім того, що всі дані містяться на відповідних сайтах, порталах, інформація подається ще й у форматі Open data. Ці дані потім використовують журналісти, бізнес, ІТ-спеціалісти розробляють нові ресурси. Портали Оpen data працюють у багатьох державах і нарешті прийшли в Україну. Зауважимо: закон вже є, але, як це часто буває, не виконується. Тому громадські активісти, які називають себе opendata-активістами, і займаються тим, щоб відкриті дані запрацювали якнайшвидше і якісно. 

 

 

- Для чого потрібні Відкриті дані?

 

- Відкриті дані потрібні для того, щоб громадяни могли отримати (безпосередньо чи опосередковано через створені застосунки) необхідну інформацію про різні сфери життєдіяльності суспільства (бюджет, дороги, транспорт, дитячі садочки, школи тощо), могли в такий спосіб контролювати та привчати владу до прозорості. Влада ж, в свою чергу, може використовувати відкриті дані для прийняття управлінських рішень, вирішення якихось питань, а також для того, щоб засвідчити свою прозорість та відкритість.

 

- Чому тоді влада гальмує просування opendata? Лише кілька міст в Україні на сьогодні активно розвивають цей напрямок.

 

- Скоріш за все це пов'язано з нерозумінням сутності відкритих даних, немає технічної спроможності, поганий стан даних, баз даних в місцевих органах влади, а також, вірогідно, в деяких містах, регіонах, це пов’язано із небажанням відкривати дані.

 

- Що робити в такій ситуації?

 

- Тут потрібна спільна зацікавленість. Якщо є конструктивний запит громадськості, є активісти, які грамотно вміють просувати відкриті дані, тоді влада починає активніше шукати ресурси, міські депутати звертають на це увагу і можуть обрати своїм пріоритетом. А коли, за старою совдепівською звичкою, усі жителі міста мовчать, то зміни не відбудуться самі по собі.

 

Організатори семінару – ініціативна група журналістів Кременчука «Відкритий доступ» запрошує усіх, кого зацікавила ця тема, на семінар, де ви зможете почути відповіді на такі запитання: 
 
1. Що таке відкриті дані? Для кого і для чого вони потрібні? Розрізнення понять «відкриті дані» та «відкритість даних»
 
2. Відкриті дані у світі. Хартія відкритих даних: чи хоче туди Україна і чи візьмуть її?
 
3. Перегляд сайту Кременчуцької міської ради (Що там є відкритими даними, а що – ні?). Досвід Полтави та інших міст України.
 
4. Дорожня карта впровадження Відкритих даних в Україні.
 
5. Як розвивати відкриті дані у своєму місті. Що можуть робити для цього влада, депутати, активісти?

 

 

Інформація про експерта:

 

Надія Бабинська-Вірна (Чернівці). За освітою - магістр політології. Журналістка-розслідувачка, регіональна кореспондентка Громадського радіо в Чернівцях, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій та Івано-Франківській областях. З 2015 року долучилася до проекту «Рада» (робота з відкритими даними Верховної Ради України, парламентів світу), брала участь Міжнародній конференції «Comitting to Openness: Parliamentary Action Plans, Standarts, and Data», експертка проекту «Вони голосують для тебе», що створений на основі відкритих даних.

 

Семінар відбудеться 10 червня у приміщенні Кременчуцької міської ради. Початок о 12.00, конференц-зала №1 (3 поверх).

 

Прохання зареєструватися, заповнивши форму.

 

Громадська кампанія «Відкритий доступ» реалізовується за підтримки Міністерства закордонних справ Чехії в рамках програми «Transition» та неурядової організації«NESEHNUTÍ».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх