«Ми чули, як сепаратисти стукали у двері школи...»

8.03.2016, 12:12 Переглядів: 5 797

«Ми чули, як сепаратисти стукали у двері школи...»

Репортаж «Телеграфа» з селища Широкине

За 10 днів до звільнення селища Широкине (Донецька область) кременчуцькі журналісти побували у тамтешньому котеджному містечку.

 

Селище розташоване на березі Азовського моря, під повним контролем України знаходиться з 24 лютого. Під час військового конфлікту Широкине декілька разів переходило то під контроль бойовиків «ДНР», то під контроль підрозділів Збройних Сил України. В результаті запеклих боїв селище перетворилося на руїни.

 

Прогулюючись вуличками селища можна побачити покинуті дитячі іграшки, м'ячики та велосипеди. Мешканці полишили їх, коли тікали з рідних домівок – аби врятуватися.

 

«Ми чули, як сепаратисти стукали у двері школи...»

 

Ще два роки тому тут лунав дитячий сміх, а зараз тиша, запах війни й моря, побережжя якого вкрито мінами.

 

Вітер ганяє вулицями старі газети із місцевими новинами на шпальтах. У зруйнованих будинках на столах залишився посуд.

 

Вражає відсутність котів і собак. Якщо у Пісках, Зайцевому і районі Комінтернового біля українських військових завжди знаходяться тварини, то тут – «мертва» зона.

 

«Ми чули, як сепаратисти стукали у двері школи...»

 

За словами українського бійця, який вирішив нам показати Широкине, цю місцевість називають «Епіцентр».

 

Він розповів, що по той бій воюють російські війська:

 

- Ми бачимо у бінокль їх триколори на прикладах автоматів. На тому боці регулярні війська Російської Федерації. Говорять, що повстали звичайні трактористи й шахтарі, але звичайні робочі не вміють стріляти.

 

Українські бійці говорять, що через постійні тумани майже не видно ворога. Тому приходиться кожної ночі мінувати свою територію.

 

- Коли темніє супротивник «налазить» на нас. Він застосовує зброю, яка заборонена за мінськими домовленостями. До 50 метрів до нас підходять. Були випадки коли вони нам у ворота школи стукали. Коли їм ніхто не відкрив, вони розвернулися і пішли, - розповів боєць з позивним «Тренер». - З російської сторони працюють диверсійні групи, кадрові російські офіцери й звичайно місцеві мешканці. За 200 метрів у розбитій школі сидять снайпери бойовиків. Тому ми стоїмо на позиціях і не підпускаємо їх ближче.

 

За інформацією прес-офіцера сектора “Маріуполь” Олександра Кінсфатера, бойовики повністю залишили селище Широкине і українські підрозділи взяли цей населений пункт під свій контроль.

 

- Зараз відбуваються заходи з розмінування території та ліквідації вибухонебезпечних предметів. Бойовики замінували практично кожен будинок, встановили багато розтяжок і мін-пасток. Цей факт показово свідчить, що терористи планували масштабний терористичний акт. Завдяки пильності наших саперів вдалося не допустити реалізації цих ворожих задумів. Зараз проводиться обстеження території, розмінування будинків, доріг, знешкодження нерозірваних боєприпасів. Наші підрозділи перебувають напоготові будь-якої миті дати гідну відсіч ворогу, - Олександр Кінсфатер.

Автор: Альона Душенко Джерело фото: Олена Ліпошко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх