Кременчуцькі депутати знизили плату за землю для бізнесу

3.02.2016, 15:30 Переглядів: 4 642

Понижуючий коефіцієнт до нормативно-грошової оцінки землі на 2016 рік складе 0,6 замість 0,7, який діяв у минулому році. Те, що зручно для бізнесу, утворює дірку в бюджеті.

На сесії міської ради 2 лютого, яка тривала до ночі, депутати після 22 години вечора ухвалили кілька рішень щодо сплати місцевих податків.  Нові ставки податків діятимуть з 2016 року, але платити по них бізнес буде уже в 2017 році (за рік, що мине).

 

Найбільше суперечок точилося довкола коефіцієнту до нормативно-грошової оцінки землі, який впливає на розмір орендної плати. Так, у минулому році діяв коефіцієнт 0,7, у 2014 році – 0,85; за рахунок зниження місто не дорахувалося 20 млн грн в бюджеті-2015.

 

Але цьогоріч зросла вартість самої землі (тобто нормативно-грошова оцінка): щороку уряд її індексує залежно від рівня інфляції, і таким чином земля в 2016 році подорожчала на 43%. У цифрах це виглядає так:

 

234 грн за кв м – базова нормативно-грошова оцінка землі у Кременчуці в 2015 році.

164 грн за кв м платили підприємці з урахуванням коефіцієнту 0,7.

 

335 грн за кв м - базова нормативно-грошова оцінка землі у Кременчуці в 2016 році (враховуючи індексацію).

234,5 грн за кв м мав би платити бізнес за 2016 рік (тобто на 70,5 грн більше за 1 кв м).

 

Бізнес почав просити пільги. Так, Асоціація роботодавців звернулася до міської ради із проханням знизити коефіцієнт до 0,6. Фракції «Опозиційний блок» та «Укроп» наполягали на зниженні коефіцієнту до 0,5.

 

- Влада поставила підприємців на коліна. Вони озвучують непосильний для себе коефіцієнт 0,6! – заявила в своєму виступі лідер «укропівців» Оксана Піддубна.

 

Натомість мер Віталій Малецький та голова фракції «Батьківщина» Олександр Головач дорікали Піддубній тим, що вона обстоює інтереси великого бізнесу – Кременчуцького НПЗ.

 

Олександр Прокоп, голова фракції «Самопоміч», теж висловився за коефіцієнт 0,5, мотивуючи це інтересами малого і середнього бізнесу, якому нині важко живеться. Він навів статистичні дані: у 2015 році закрили свій бізнес понад 7 тисяч фізичних осіб-підприємців.

 

Врешті після дискусії депутати більшістю проголосували за коефіцієнт 0,6.

 

Скільки платитимуть підприємці

201 грн за кв м – з урахуванням індексації на 2016 рік та коефіцієнту 0,6, який ухвалила сесія.

 

Втім, плата може стати нижчою: цьогоріч міська рада має затвердити нову нормативно-грошову оцінку землі, яка розробляється із минулого року. Начальник земельного управління виконкому Ірина Безверха, відповідаючи на запитання депутатів, розповіла, що документ практично готовий і узгоджений в Києві. Нова базова оцінка, за розрахунками, нижча, ніж чинна  – 207 грн за кв м (нині з індексацією 335).

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх