Зима у вогні: фільм, якому люди аплодували стоячи

27.11.2015, 12:00 Переглядів: 4 025

Американська документальна стрічка каналу «Netflix» і американського режисера з російським корінням Евгена Афінеєвського, яка розповідає про «битву українців за свободу».

 

Фільм був уперше представлений на міжнародному фестивалі у Венеції. Після його завершення люди встали і стоячи аплодували хвилин десять. Плакали й аплодували. Зараз кінострічка «Зима у вогні» вже є претендентом на отримання «Оскара».

 

Фільм показує 93-денний період зими 2013–2014, описуючи, як мирні протести і рух за громадянські права перетворюються на підтримувану мільйонами людей повномаcштабну революцію. Сюди увійшли інтерв'ю з протестуючими, активістами Майдану та записи з місця подій і великомасштабний погляд на конфлікт.

 

На початку фільму перед глядачем постає 12-річний хлопчик Роман Савєльєв. Він був на Майдані з самого початку. Хлопчина був волонтером у «технічному наметі» - заряджав мобільні телефони, щоб протестувальники могли зв’язатися з батьками. А потім Роман, як і дорослі чоловіки, брав щит, одягав каску та йшов під кулі.

 

У фільмі є шматочок інтерв’ю журналіста Христини Бердинських з Героєм Небесної Сотні Сергієм Нігояном. Він і білорус Михайло Жизневський стали першими жертвами стрілянини 22 січня. Спочатку глядач бачить життєрадісного Сергія, який готовий захищати честь і гідність України, а потім - кадри його розстрілу.

 

Ми не радимо людям зі слабкими нервами переглядати стрічку, бо у фільмі присутні шокуючі кадри розстрілу Небесної Сотні. Одного за одним звірі з «Беркуту» вбивають українців, не даючи лікарям підійти та надати медичну допомогу. Багато активістів говорять про те, що ці нелюди навмисно цілилися по людях «з червоним хрестом», і навіть по священиках.

 

Окрім трагічного, фільм розповідає про те, наскільки великою силою може бути народ, який відстоює свої права. Українці з усіх куточків країни об’дналися в одне ціле і стояли разом до перемоги над «режимом Януковича».

 

Важко змиритися з тим, що всі ті «беркутівці», які причетні до смерті Героїв, не дивлячись на те, що є документальні кадри з їх обличчами, не покарані.

 

Цей фільм не для одноразового перегляду. Його слід дивитися постійно, аби пам’ятати, наскільки страшною ціною українцям дається свобода.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх