Як кинути палити

19.11.2015, 13:13 Переглядів: 5 315

Як кинути палити

Поради головного лікаря наркодиспансеру Лариси Таран

19 листопада ­­- Міжнародний день відмови від паління (кожен третій четвер листопада). Головний лікар Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру Лариса Таран розповіла про методи, які допоможуть кинути палити тим, хто цього хоче.

 

За даними лікарів, не зважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів немає. Куріння все більше розповсюджується серед дітей та жінок. Багато хто з них вважає, що вживання тютюну не принесе шкоди здоров'ю, а це одна з причин поширення поганої звички ­- почавши палити, людина швидко звикає до нікотину.

 

Відповідно до визначення ВООЗ, курцем вважають людину, яка випалює принаймні одну сигарету за день упродовж не менше як 12 місяців.

 

Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя. Єдине «але» – немає універсального методу. Тому кожен обирає для себе, який спосіб буде дієвим саме для вас. Якщо ви самостійно не можете впоратися з проблемою, можна звернутися анонімно у наркологічний диспансер. Головний лікар Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру Лариса Таран розповіла, що лікарі анонімно надають кваліфіковані поради відмови від паління:

 

- Часто стикаємося з молоддю. Раніше, коли я прийшла на роботу, 25 років тому, діти та жінки палили менше. До нас звертаються в основному від 18 років. Але батьки мають змогу звернутися за консультацією.

Батькам ми радимо в першу чергу знайти спільну мову з дітьми. У спокійній розмові на рівних, без криків та силових методів, пояснити наслідки пагубної звички. Категорична заборона не дає позитивного результату. Діти починають ховатися від дорослих, але продовжують палити.

 

За словами головного лікаря, існує два способи кинути палити: медикаментозний та немедикаментозний.

 

Медикаментозний. Медикаменти, які знижують рівень нікотину в крові, допомагають безболісно відмовитися від цигарок.

 

- За нашими спостереженнями, непогано діє препарат “Табекс”. Таблетки містять цитозин, який збуджує нікотинові рецептори, тим самим зменшують залежність від нікотину. Ефект дуже схожий на нікотинове передозування, від чого в людини формуються неприємні відчуття і бажання скоротити кількість викурених сигарет і поступово відмовитися від згубної звички. Таблетки на перші 4 дні дозволяють відмовитися від цигарок, при цьому їх вживати. Але більш результативний радикальний метод - відмова за один день. Для цього необхідно психологічно підготуватися. Проаналізувати, що чи хто викликає бажання взяти цигарку, - розповіла лікар.

 

Немедикаментозний. Існує величезна кількість замінників: жувальна гумка, льодяник, пластирі, які зменшують тягу до паління, електронні цигарки, сірники (використовують як рефлекс щось тримати у роті) або гіпноз.

 

- За методикою Довженка - нейролінгвістичного програмування (НЛП) у Кременчуці працює колишній головний лікар Володимир Пащенко. До НЛП необхідно завчасно підготуватися, протягом 12 годин не палити, щоб був результат, - зазначила Лариса Таран. - Багато помилково вважають, що електронні цигарки зовсім безпечні. Вони не пройшли медичні дослідження, тому гарантувати їх безпечність чи небезпечність неможливо. Щоб кинути палити, необхідне бажання. Кожен для себе визначає пріоритети. Для когось це ризик здоров'я, для інших - матеріальні витрати.

 

Якщо вирішили кинути палити, необхідно розробити раціон харчування. Щоб організм поповнити вітамінами групи В та С, амінокислотами та білками. Коли людина палила, нікотин нейтралізував вітаміни. Тому харчування повинно бути збалансованим.

 

Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку. Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку. Бережіть своє здоров'я.

Автор: Альона Душенко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх