7 листопада. Порушуємо Правила дорожнього руху по-новому

7.11.2015, 10:14 Переглядів: 13 875

7 листопада. Порушуємо Правила дорожнього руху по-новому

Для кременчуцьких водіїв невдовзі настане «покращення життя» – влада зменшила суми штрафів за порушення ПДР. Оскільки ж стаціонарних систем відеофіксації порушень водіїв у Кременчуці ще немає, то й «листи щастя» вони отримуватимуть ще не скоро.

На 7 листопада в Україні запланована дорожня революція – набирають сили окремі положення законів щодо діяльності нової патрульної поліції, яка замінить ДАІ, вводиться автоматична відеофіксація порушень дорожнього руху із «листами щастя», зменшуються штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Серед незвичних новинок – нарахування кожному водію 150 балів, з яких за кожне порушення (стосується лише тих порушень, що зафіксовані в автоматичному режимі) будуть відніматися по 50 балів і лише за четверте зафільмоване порушення треба буде сплачувати штраф.

Розберемо детальніше основні новації, які принесе нам Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» від 14.07.2015 р.

 

«Листи щастя»

 

В Україні таки з’явиться система стаціонарних камер, які в автоматичному режимі фіксуватимуть порушення водіями Правил дорожнього руху. Після фіксації порушення без участі порушника складається протокол і виноситься постанова про штраф, які надсилаються власнику транспорту на його адресу. Протокол, як і раніше, можна оскаржувати в суді. Штраф має сплатити особа або підприємство, на які зареєстровано транспортний засіб. У разі, якщо громадянин доведе, що за кермом була інша особа, або транспортом протиправно заволоділи, він звільняється від сплати штрафу.

Штрафні бали – тричі перевищуй швидкість безкоштовно!

 

За порушення Правил дорожнього руху вводиться новий «європейський» вид стягнень – штрафні бали, які застосовуються лише при автоматичній фіксації. Щороку, або з моменту отримання водійського посвідчення, кожному водієві нараховуються 150 балів. З цієї суми при кожній автоматичній фіксації порушення віднімаються по 50 балів при:

 

– перевищенні швидкості руху більш як на 20 км/год;

– порушенні вимог дорожніх знаків та розмітки;

– порушенні правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів;

– порушенні правил зупинки та стоянки;

– порушенні проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, а також рух по тротуарах чи пішохідних доріжках;

– порушення правил проїзду перехресть, зупинок транспортних засобів загального користування;

– проїзд на заборонний сигнал світлофора або жест регулювальника;

– порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду;

– порушення безпечної дистанції або інтервалу, розташування транспортних засобів на проїзній частині;

– порушення правил руху автомагістралями.

 

Штрафи за порушення ПДР та особливості їх сплати

 

Після прийняття Верховною Радою змін пом’якшилася відповідальність за порушення на дорогах – всі штрафи зафіксовані на найнижчій межі, що була раніше. Тепер не буде «від» та «до». Якщо не пристебнутий пасок безпеки раніше коштував від 51 до 85 грн, то з 7 листопада – 51 грн.

Крім того, для сплати штрафу за порушення, що зафіксоване в автоматичному режимі, буде «пільговий період». Протягом 5 банківських днів з дня вручення постанови про штраф порушник може сплатити лише половину суми штрафу – постанова вважатиметься виконаною. В разі несплати штрафу протягом 30 днів доведеться сплатити вдвічі більше.

 

Без вини винуватий


Автоматична фіксація – наступили на ті самі граблі


П'ять років тому в Україні вже намагалися впровадити автофіксацію порушень ПДР. На жаль, безуспішно. Використання недосконалих приладів, неправильний підхід до визначення відповідальності юридичних осіб та порушення принципу презумпції невинуватості прирекли цю практику на неуспіх. У підсумку вона була припинена за рішенням Конституційного суду.


Спробою номер два деякі попередні шорсткості були усунені. Але не все. Новий закон як і раніше передбачає, що при автофіксації порушень ПДР відповідальність несе власник транспортного засобу (фізична або юридична особа) і саме на нього покладено обов'язок доводити свою невинуватість. Ті самі граблі, то ж ігнорування принципу презумпції невинуватості. ЗМІ та юристи, зокрема відомий адвокат і правозахисник Вадим Володарський, ще до прийняття закону звертали на це увагу, однак депутати їх справедливі зауваження проігнорували. Якою буде реакція Конституційного суду на порушення основних прав і свобод українських автомобілістів – покаже час.

Максим Задорожній, для fakty.ua

 

7 листопада. Порушуємо Правила дорожнього руху по-новому

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх