Моя Нова Поліція: розповідь полісмена-кременчужанина

17.07.2015, 10:41 Переглядів: 22 737

Моя Нова Поліція: розповідь полісмена-кременчужанина

Коп з Кременчука Володимир Ковадло розповів, скільки людей і як саме вступало до лав поліції, з якими ще ґаджетами ходять поліцейські, та чому Ека Згуладзе не пузатий генерал

4 липня у Києві офіційно склали присягу і стали до служби дві тисячі нових поліцейських. Серед них і 25-річний кременчужанин Володимир Ковадло – випускник Національної академії внутрішніх справ та колишній дільничний інспектор Кременчуцького та Козельщинського райвідділків.

 

Моя Нова Поліція: розповідь полісмена-кременчужанина

 

Каже, що у поліцію вирішив піти, бо хотілося допомагати людям, отримувати достойну зарплатню, а ще набридло «ганятися» за показниками.

 

– Пішов тому, що хотілося допомагати людям і щоб цю працю з усіма її ризиками і небезпеками гідно оцінювали. До того ж набридло вічно «ганятися» за показниками, які від нас вимагали, коли працював у міліції. Мені хотілося щось корисне робити, щоб приходив додому і знав, – ти комусь допоміг, а не галочку поставив для керівництва.

 

Моя Нова Поліція

 

Як виявилося, потрапити до лав поліції не так і легко. За даними українських ЗМІ, за два дні після оголошення початку прийому (19 січня) до організаторів надійшло 11 тисяч заявок на вступ до нової поліції Києва, далі було ще більше. Після написання заявок усіх бажаючих запросили пройти п’ять етапів відбору. Першим став інтелектуальний тест на перевірку загальних знань. Після нього – перевірка фізичної підготовки – підтягування та біг на 100 метрів. Усіх, хто впорався з попередніми завданнями, попросили пройти військово-медичну комісію, а після неї психопрофільний тест із 500 питань. За допомогою цього тесту експерти визначали мотивацію майбутніх полісменів, їх цінності, роботу в екстремальних ситуаціях і завершили відбір співбесідою.

 

– Випробування складні, але мені було не важко, – каже Володимир. – Я був упевненим у своїх силах і без проблем пройшов усі етапи. Взагалі, дуже повірив у цю реформу, тут інший підхід до відбору працівників, як мінімум тому, що перший етап – це інтелектуальний тест. Адже розпочинати роботу з відбору розумово розвинених людей, які готові вчитися і працювати – це, так би мовити, запорука успіху.

 

Моя Нова Поліція: розповідь полісмена-кременчужанина

 

Із понад 11 000 охочих відбір пройшли 2 000 курсантів, серед яких люди різного віку, різної статі, доходу та найрізноманітніших професій – лікарі, журналісти, художники, футбольні арбітри, працівники сфери торгівлі, IT-шники та інші. Є і колишні правоохоронці, їх близько 60 чоловік. Далі на них чекало понад три місяці виснажливих тренувань із теоретичної та практичної підготовки і, власне, сама робота. Майбутніх поліціянтів навчили працювати з громадськістю, запобігати злочинам, оформлювати ДТП та ловити злочинців.

 


Перший тиждень роботи київської поліції
  • 4 000 – надійшло повідомлень про правопорушення (це вдвічі більше ніж зазвичай)
  • 5-10 хв – час прибуття патрульних на місце події
  • На 40% – зменшилася кількість викрадень авто

 


Пузатий генерал чи Ека Згуладзе?


За словами Володимира, ідейний натхненник та безпосередній організатор проекту Нова Поліція Ека Згуладзе постійно знаходилася поруч із майбутніми поліціянтами. Вона контролювала процес тренування, спілкувалася з ними, запитувала – що потрібно, чого не вистачає, що не влаштовує?


- Наприклад, одного разу, коли ми просто обідали в їдальні, туди зайшла Ека, кілька помічників занесли до їдальні проектор і за лічені хвилини, доки ми їли, вона презентувала нашу майбутню форму та матеріальне забезпечення. Ека часто спілкувалася з нами і при цьому зовсім не було бар’єру. Відчувається, що вона не пузатий дядько-генерал, якому ставлять лише заздалегідь заготовані запитання. Ека Згуладзе для мене це взагалі взірець. Вона не політик, але політична особа в Україні, і це, мабуть, єдина людина в нашій політиці, якій я довіряю. Досі жодного слова на вітер вона не кидала.


Поліція & Міліція: різниця


Навчання вже закінчилося і за плечима вже тиждень роботи патрульних нової поліції. Чим відрізняється робота поліції від міліції Володимир теж розповів.


– Різниця у тому, що у нас підхід до роботи різний. Тут, де я працюю зараз, все орієнтовано на те, щоб запобігти злочину. Ми зараз дуже мобільні, я працюю зі своєю напарницею (33 роки, колишній медик) у автопатрулі. У нас є свій квадрат патрулювання, і коли на наш робочий планшет надходить повідомлення про правопорушення, ми натискаємо «Прийнято», і за кілька секунд програма прокладає нам найкоротший шлях до місця пригоди. Тому за 5 хвилин ми вже там і можемо запобігти злочину, а не просто задокументувати його, як це було раніше. Наприклад, на сімейні сварки ми встигаємо до нанесення тілесних ушкоджень і просто не допускаємо їх, тоді як раніше приїжджали, коли все вже сталося.

 


Володимир каже, що зменшилася і кількість дрібних правопорушень – розпивання алкоголю на нічних вулицях та інше. Там, де раніше люди навіть не думали викликали міліцію, бо знали, що вона швидко не зможе приїхати, поліція реагує миттєво й ефективно.
Ще один ґаджет, з яким працюють усі поліцейські – нагрудний відеореєстратор. За словами Володимира, він досить зручний, трохи більший за мобільний телефон та надійно кріпиться у нагрудній кишені.

 

– Це – як страхування для поліцейського та для громадянина. Якщо громадянин матиме якісь претензії до правоохоронця, то зможе звернутися до керівництва, щоб перевірити спірне питання на відеозаписі. Але, в першу чергу, цим відеореєстратором ми себе страхуємо, щоб зняти всі питання у таких звинуваченнях, на кшталт, нібито ми брали хабара чи неправомірно застосували спецзасоби. Камера всі ці питання знімає, – каже кременчужанин.


Робочі будні


Як значилося у багатьох ЗМІ, перші дні роботи патрульні працювали не покладаючи рук. Спали по 2 години, стояли у черзі за спецзасобами, справлялися із нестандартними ситуаціями – поломкою рацій та іншої техніки. Проте, за словами Володі, ніхто з них не втрачав надії та ентузіазму, у всіх горіли вогники в очах, всі вірили у свою роботу, намагалися робити її якнайкраще і врешті в них все склалося. Зараз патрульні працюють у режимі – 12 робочих годин – доба відпочинку, знову 12 робочих годин і 2 доби відпочинку. На керівників їм також гріх скаржитися, вони спілкуються з підлеглими на рівні і, як звичайні поліцейські, патрулюють вулиці.

 

Моя Нова Поліція: розповідь полісмена-кременчужанина

 

– Робота зараз у нас кипить, про труднощі говорити рано, тільки розпочали працювати. Єдине, що можу сказати, для мене спочатку важко було орієнтуватися у Києві, але зараз уже все нормально. А далі – буде видно.


Зараз Володимир Ковадло живе у Києві, працює патрульним Нової Поліції та здобуває другу вищу освіту у своїй альма-матер. Каже, радий змінам у житті, рідні теж його підтримують, хоча дізналися про такі зміни не одразу. Батьки Володі підтримують його вибір і сподіваються, що робота сина допоможе змінити Україну на краще.

Автор: malyarenko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх