Бельгійці допомагали кременчужанам позбутися пережитків Радянського Союзу

11.07.2015, 18:09 Переглядів: 3 239

Бельгійці допомагали кременчужанам позбутися пережитків Радянського Союзу

Кременчужани пропонували, що робити з постаментом Леніна

В Кременчуці в Придніпровському парку відбувся мистецький проект-дослідження «Референдум» у рамках фестивалю Трансформери. Упродовж дня кінорежисер Пол Картрон (м. Брюсель) та Шура Васіна (м. Кременчук) заохочували жителів та гостей міста запропонувати на місце колишнього пам’ятника Леніну щось нове та креативне.

 

Цей нетиповий та новий захід для Кременчука об’єднав як дорослих, так і дітей. Більшість тих, хто проходив поряд, залюбки приєднувалася до дослідження. На малюнках зобразили: зграю птахів у вихорі, які є символом волі, метелика, собаку, велосипед, казкового мухомора, склянку лимонаду, слона, восьминога, герб України, футбольний м’яч, сонячний годинник, абстрактну фігуру та навіть Тома і Джері. Більшу частину арт-проектів бельгієць Пол ховав до свого рюкзаку, бо на покритті, що було долі, не помістилися б усі роботи. 12 липня – у день закриття фестивалю, відбудеться виставка цих малюнків. Утім, резиденти фестивалю обіцяють, що художні витвори кременчужан будуть занесені ще й до книги.

 

Бельгійці допомагали кременчужанам позбутися пережитків Радянського Союзу

 

Волонтер Шура Васіна поділилася своїми думками з "Телеграфом":

- Ми бажали попрацювати не тільки самі, але й заохотити до корисної справи жителів Кременчука. Усі наші бажання справдилися навіть краще, ніж ми очікували.

 

Висловлювали свої думки і зацікавлені містяни.

«Я дуже підтримую цю ідею. Потрібно будувати нову Україну, позбавлятися від відголосків СРСР. Наша країна має йти назустріч Європі. Як вважав Зигмунд Фрейд, насамперед потрібно уявити те, що хочеш, і все задумане матеріалізується», – зазначила кременчужанка Дара.

 

«Вважаю, що на місці Леніна потрібно встановити пам’ятник Андрію Ізюмову – градоначальнику міста Кременчука кінця ХІХ сторіччя», – поділився своєю думкою Геннадій Тертичний.

 

А ось мешканка міста Аліна, вважає зовсім інакше: «На мою думку, найкраще залишити площу чистою, та прибрати понівечений п’єдестал».

 

Пані Наталія відвідала захід разом з чоловіком та невісткою, яка намалювала веселого восьминога: «Я повністю підтримую ініціативу молоді. Хотілось би побачити на місці пустої брили щось веселе та цікаве. Мені здається, що майбутній монумент має бути кольоровим. Ідеї, які зобразили діти на своїх малюнках чудово підходять».

 

Бельгійці допомагали кременчужанам позбутися пережитків Радянського Союзу

 

Мусимо сказати, що навіть противники дерадянізації зацікавлено розглядали малюнки. Деякі представники старшого покоління пропонували встановити монумент Тарасові Шевченку.

 

«Референдум» дав змогу кременчужанам взяти участь у розробці майбутнього монумента чи арт-об’єкта міста.

 

Як раніше писав "ТелеграфЪ", митці з Брюселя поділилися, як вони бачать радянську спадщину в Кременчуці.

Автор: Тетяна Ревнивцева
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх