Кременчужан рятуватимуть на аероглісері Януковича (доповнено)

7.06.2015, 19:06 Переглядів: 6 464

Кременчужан рятуватимуть на аероглісері Януковича

Кременчуцька водолазно-рятувальна станція презентувала катер на повітряній подушці, який, за деякими свідченнями, базувався в Межигір’ї

 

Сьогодні, 5 червня, працівники Кременчуцької водолазно-рятувальної станції презентували новий аероглісер-амфібію (катер «на повітряній подушці»), що здатен рятувати людей на снігу, льоду, складнопрохідних місцях та торосах (нагромадженнях льоду).

 

Джерела "Телеграфа" повідомили, що катер базувався в Межигір’ї - колишній резиденції Президента України Віктора Януковича. Він був придбаний на початку 2013 року і пробув на воді всього 53 години. Тож навряд чи "сім’я" встигла скористатися глісером перед тим, як Янукович утік з країни. А тепер диво-човен потрапив до Кременчука.

 

- Аналогів нашому аероглісеру немає, у нього є піддув пластичного дна, тому він має плавність переходів торосів та мілководдя, в народі навіть називається «сніго-льодо-болотохід» - розповідає керівник водолазно-рятувальної станції Василь Білоус.

 

За словами водолазів-рятівників, катер вони придбали по тендеру за 675 тисяч гривень (курс долара 12,36 грн). Зараз транспорт коштує близько 2 мільйонів гривень і колишні власники певний час навіть не хотіли його продавати кременчужанам. Аероглісер кременчужан чотиримісний, має обігрівач, запас бензину на 140 літрів і двигун, що використовується у малій авіації – на 210 кінських сил.

 

Окремо відзначимо, що апарат нагадує "пекельну машинку" - під час руху гул від нього стоїть як від справжнього літака.

 

- Ми зараз готуємо під нього трейлер, щоб можна було перевозити його у будь-яку точку Кременчука чи району. Попередній аероглісер був у нас трохи недопрацьований, тому ми віддали його назад до Полтави, і, здається, ним вже врятували одну людину, - каже пан Василь.

 

Як кажуть водолази, необхідність у такому транспорті була давно, але довелося рік працювати, щоб його придбати – вести переговори, здійснювати сплату.

 

- Це результат річної роботи і рятувальників і керівництва міста. Я вже спробував на ньому їздити, звичайно це не комфортабельний лайнер, але свої функції він виконує – впевнено тримається на воді, а взимку на льоду, - каже заступник мера Сергій Ярош.

 

Аероглісер уже на ходу, але використовувати його планують пізньої осені, взимку та ранньої весни.

Автор: malyarenko Фото: Андрей Евченко Відео: Сергей Макаров
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх