Який найкращий метод контрацепції для підлітків

3.06.2015, 08:26 Переглядів: 17 479

Який найкращий метод контрацепції для підлітків

Радить консультант – Олена ПОКЛАДОВА, лікар-гінеколог другої дитячої поліклініки Кременчука

В підлітковому віці вагітність завжди небажана. Щоб її уникнути, треба заздалегіль ознайомити хлопців і дівчат з методами контрацепції й ризиками статевих стосунків без контрацептів. Але найкращий метод – утримання від сексуальних контактів, наголошують лікарі

 

- В Іспанії, Швеції за небажану вагітність доводиться розплачуватися: аборт коштує 400-600 євро, - розповідає лікар-гінеколог Олена Покладова. – Політика держави націлена на необхідність контрацепції й особисту відповідальність за це партнерів, якщо вагітність для них небажана. Гінеколог виписує рецепт на придбання контрацептивів. Це обов’язково. Те саме стосується й підлітків. Тому в таких країнах вагітність у 12-14 років – надзвичайна рідкість. Це культура планування й контрацепції, а не сором. До мене ж приходять на прийом мами з доньками, яким по 14-15 років, і заявляють: «Якщо ви скажете, що вона мала статеві стосунки, я її приб’ю». А тут не прибивати треба, а займатися статевим вихованням своєї дитини. Потурбуватися про те, щоб вона була здоровою й обов’язково користувалася контрацептивами, якщо вона вже має статеві стосунки. Діти повинні бути бажаними, й народжувати їх треба вчасно. А в нас дівчата у 18-20 років мають уже двох дітей і все одно не користуються контрацептивами. Та вони ще самі діти! Тому займатися статевим вихованням своїх чад треба починати не в 15 років або тоді, коли вони мають статеві стосунки, а раніше, з дитинства, радить Олена Анатоліївна.

 

Коли точно – вирішується індивідуально для кожної дитини.

 

Взагалі середній вік перших статевих стосунків в Україні серед дівчат-підлітків становить 15,1 років, серед хлопчиків – 14,7 років. На жаль, тільки 16% дівчат 15-17 років не мають статевих стосунків.

 

Вагітність у підлітковому віці завжди непланована. І вона має тим більш високий ризик для здоров’я, чим молодший підліток. Між тим, згідно з рекомендаціями ВООЗ, підлітки повинні мати велику свободу вибору методів контрацепції. Жодний метод контрацепції не обмежується у зв’язку з підлітковим віком.

 

- Але в розмові з хлопцями й дівчатами треба насамперед наголошувати на тому, що найнадійнішим методом уникнення вагітності й інфікування є відсутність сексуальних контактів, - каже гінеколог.

 

Якщо підліток все ж має сексуальні контакти, тоді з контрацептивів можна запропонувати йому презерватив. Він захищає від інфекцій і не має побічних ефектів.

 

Молодим жінкам, які мають регулярне статеве життя і постійного партнера, можна використовувати КОК (комбіновані оральні контрацептиви). Однак слід пам’ятати: КОК не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Для більшої надійності можна скористатися подвійним методом – одночасним застосуванням КОК із презервативом.

 

ВМК (внутрішньоматкову контрацепцію) не можуть застосовувати підлітки та молоді жінки, які не народжували і мають більше одного статевого партнера. Цей метод не захищає від інфекцій.

 

Дисциплінованим дівчатам з регулярним менструальним циклом, які сильно мотивовані і мають одного статевого партнера, можна запропонувати використовувати метод розпізнавання фертильності (фертильність – здатність до запліднення – прим. ред.).

 

Невідкладна контрацепція має високу ефективність, але її не можна використовувати постійно, тільки епізодично. Це підходить для тих, хто має нерегулярне статеве життя.

 

-На сьогодні такий метод контрацепції як перерваний статевий акт широко використовується в різних вікових групах. Але його не можна вважати надійним. Ефективність такого методу – 60%, - застерігає Олена Покладова. – Прееякуляторна рідина містить достатню для запліднення кількість сперматозоїдів. Тому даний метод підходить тільки для тих пар, які в разі вагітності впевнені, що не будуть її переривати.

 

До речі, інформація для підлітків про контрацепцію не призводить, як дехто думає, до сплеску сексуальної активності. Навпаки, вченими було доведено: якщо для підлітків існують табу на отримання контрацептивів, вони частіше мають негативні наслідки, пов’язані із сексуальним життям.

 

Газета "Для дому і сім'ї"

 

Тетяна ВОЛОКОВА, Катерина КРАМАРЕНКО

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх