«Дружині збрехав – сказав, що їду по роботі…» - бойовий розвідник

31.05.2015, 13:53 Переглядів: 6 412

«Дружині збрехав – сказав, що їду по роботі…» - бойовий розвідник

«Пишаюся, що мій батько воює... А мама плаче…», – каже Денис, син Василя

Його позивний – «Шрек». Кременчужанин Василь – командир взводу розвідки батальйону «Київська Русь». У зоні АТО він вже рік. Останні півроку воював під Авдіївкою, що біля донецького аеропорту. Не раз затримував терористів, має державні нагороди. Рятував поранених товаришів. Але зараз сам «Шрек» потребує допомоги – авто розвідника розбите майже вщент...

 

«Дружині збрехав – сказав, що їду по роботі…»


– Пане Василю, звідки взявся ваш позивний – «Шрек»?


– Я приїхав, на мене подивилися: лисий, вибритий, схожий на Шрека. От і дали мені позивний.


– Ви пішли на війну добровольцем?


– Так, я доброволець. Дружині збрехав – сказав, що їду по роботі, а сам поїхав на війну. Змінив телефон, а через місяць вона мене побачила по телевізору, на Карачуні (зона дислокації військ під Слов’янськом, на початку АТО – ред.)


– Що тоді вам дружина сказала і що каже тепер?


– Я сказав їй, що підпишу контракт. А вона мені: «Я хвилюватимуся за тебе, але це твоє життя». І вона дуже хвилюється, і діти хвилюються… Учора я приїхав – сьогодні вже викликають назад, треба їхати, без мене ніяк…

 

– Чим ви займалися в мирному житті?


– Працював начальником охорони на підприємстві. Потім відкрив свою охоронну фірму. Але не склалося – було «обидно за державу». Так і лежать документи на фірму, а я поїхав захищати Батьківщину. Спочатку стояли на Карачуні, потім Дебальцеве, Красний Луч, Уткіно, Фащівка – далі цієї зони вглиб жоден батальйон не заходив.


– Тобто ви весь час у зоні бойових дій?


– Так, лише два місяці були на ротації, поповнення батальйону. Вивели нас у Крим, на Чонгар. Щоправда, батальйон повністю не поповнилися. Дали нам техніку – ну, ви знаєте, яку техніку дають? Напіврозвалену, напіврозбиту. Потім Володимир Іванович (Пилипенко, директор ПАТ «Вепр» – ред.) зробив нам два БРДМ (бойова розвідувально-дозорна машина) та автомобіль, який і назвав «Шрек». А потім із Криму нас відправили у саме пекло: ні помитися, ні поголитися…


– Як ви потрапили в розвідку, туди ж, напевне, будь-кого не беруть?


– Три роки я прослужив у Кременчуці в десантно-штурмовій бригаді, у розвідці, заступник командира взводу, і ці навички зберігаються.

Був поранений у день народження

 

– Вам вдавалося затримувати диверсантів?


– Коли стояли в Дебальцевому, було затримано близько 30 чоловік з батальйонів «Призрак», «Восток». Батальйон «Призрак» – це батальйон терориста Мозгового, був затриманий і його начальник розвідки.


– І що ви робили з ними далі?


– Допитували, потім передавали в СБУ.


– Маєте державні нагороди?


– Так, нагороджений Знаком Пошани Міністерства оборони та медаллю «За заслуги перед Батьківщиною». Незабаром вручать ще одну нагороду (кажуть, документи вже прийшли) – за те, що рятував поранених у Фащівці.


– Розкажіть, як це було?


– Стояли у Фащівці батальйоном, наші координати потрапили до ворога, і 19 серпня 2014 року по нас ударили з «Градів». Я й сам був поранений, і виносив поранених – одвіз їх у госпіталь. Мене теж хотіли забрати, але перебинтували, і я повернувся назад у частину з пораненнями обох ніг. Це був саме мій день народження – 40 років, і в цей день я був поранений.


– Тобто самі що, не лікувалися ніде взагалі?


– Ні, мені совість не дозволила. Перебинтували – і все. В мене були осколкові поранення обох п’ят.


– Скільки поранених ви тоді врятували?


– Вісьмох. Одного сам виніс на руках, інших мої хлопці допомагали виносити. У мене у взводі молоді хлопці служать: трьом хлопчикам – по 22 роки, одному 25. Один, 26 років, загинув… 17 лютого в нього був день народження, а першого березня йому в шию влучив снайпер…

 

«Дружині збрехав – сказав, що їду по роботі…» - бойовий розвідник

 

«Найважче – втрачати друзів»


– Що для вас найважче у цій гібридній війні?


– Найважче – втрачати друзів, людей. Коли відбирають життя в людей – це найважче, що є. Ось цей молодий хлопець загинув, єдиний син у сім’ї, його мати сама виховувала… Вона зібрала його речі й передала: сказала – роздати в батальйоні, кому що треба… У мене у взводі один «двохсотий» і два «трьохсотих». Один без щелепи, його зараз польські лікарі протезують. Молодий хлопчина, родини немає, допомагаємо, чим можемо. І волонтери допомагають. Один із ногою – потрапив 8 березня у засідку. Снайпер влучив у ногу, вибив кістку. 8 серпня мине рік, як він з апаратом Єлізарова ходить. І нічого лікарі не можуть вдіяти. Чи то кістку треба вживлювати… Теж молодий хлопець, п’ятеро дітей у нього…

 

Я вам так скажу: коли ця війна закінчиться, у нас буде найкраща армія в світі
Розвідник Василь, позивний «Шрек»

 

Постійно під обстрілами


– Розкажіть про ваш автомобіль «Шрек», кажуть, що ви з ним тричі потрапляли під обстріли і втретє йому потрібен ремонт…

 

– Так, перший раз у Дебальцевому. Був і другий раз, але зараз дісталося найбільше. Міна потрапила в будівлю, і уламками машина дуже побита. Але це дуже хороша машина, кращої в батальйоні немає. У розвідці – те, що треба. Тихенько їде. Всюди проїхати можна.


– Ви казали – ні помитися, ні поголитися…


– Так і є. Стояли перед Авдіївкою, 800 метрів до донецького аеропорту. Постійно під обстрілами. 2-3 години, може, перерва. А так сидиш у бункері, самі копали, укріплювали. Навіть в туалет ніяк сходити, пластмасові пляшки виручали.


– А їли як?


– У бункері є їдальня. Візьмеш банку тушонки або каші… Ну, чесно вам скажу, за рік я її стільки наївся, що, напевне, все життя ні кашу, ні тушонку не їстиму.


– А як вам їжу доправляли?


– БТРами, БРДМами… Звикаєш потихеньку.


– Навіть до цього можна звикнути?


– Звичайно, вже, якщо стріляють, то я не падаю. Але робити все на війні треба дуже швидко.

 

«Дружині збрехав – сказав, що їду по роботі…» - бойовий розвідник

Легендарне авто розвідника потребує допомоги
Позашляховик Range Rover – бойове авто розвідника, яке подарували благодійники та оснастили волонтери, втретє постраждало від обстрілів. Його втретє ремонтують на ПАТ «Вепр» власним коштом. Усі, хто може допомогти, долучайтеся! Допоможіть працею, запчастинами або коштами, бо витрати дуже великі.
Потрібні:
мастило;
гальмівні колодки;
шини R16 повноприводні;
кошти на бронескло (5100 грн).
Контактний телефон: 067-672-01-32 – Володимир Іванович Пилипенко

Чому Путін посилає людей на війну


– Усе хочеться спитати: ви затримували сепаратистів, розмовляли з ними. Які вони: ідейні чи просто задурені?


– Я вам розповім одну ситуацію. Спіймали ми трьох терористів. Один живе в Санкт-Петербурзі, сам українець. Мати його в Черкасах живе, брат у Києві. Я його й питаю: «Чого ти сюди приїхав?» А він каже: брат подзвонив, сказав, що тут (у нас) поляки зайшли й окупували. І він вирішив поїхати на війну. Приїхав 1 серпня, 4-го потрапив у полон. Людей просто звідти беруть, як гарматне м'ясо – наркоманів, убивць – і посилають сюди. Путін звільняється від сміття. Йому це сміття в країні не потрібне. Він не хоче ніяких заворушень у країні і боїться, що ці зеки та вбивці піднімуться. І тому посилає сюди, в Україну. І регулярні частини стоять, отримують зарплату, гроші. Він все це фінансує разом з Януковичем і верхівкою Партії регіонів.


– Але ж є серед них і донецькі...


– Та є. Випадок був: їхав сепаратист автобусом з Красного Луча – з медаллю, з хрестом, георгіївською стрічкою. Видно, переплутав, де вийти. І приїхав у Дебальцеве, на наш блокпост. Вийшов з автобуса – почав кричати «слава ДНР». Чи то обкурений, чи п’яний…


– Пане Василю, ви рік на війні. Що змінилося за цей час?


– Що змінилося? Коли ти там, телевізор не часто бачиш. Може, у країні щось і змінилося, але в Міністерстві оборони нічого не змінилося. Батальйон недоукомплектований. Хто винен? Міністерство оборони. І це той батальйон, який тримав 9 км передової. 8 лютого ми заїхали, і лише зараз батальйон виїжджає на ротацію. Але я вам так скажу: коли ця війна закінчиться, у нас буде найкраща армія в світі.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх