Депутати міськради ухвалили мораторій на підвищення теплових тарифів у Кременчуці - до проведення аудиту (додано)

21.02.2019, 14:06 Переглядів: 8 707 Коментарів: 10

 

Після довгих дискусій більшістю проголосували за проект рішення Оксани Піддубної про мораторій - до проведення незалежного аудиту на КП «Теплоенерго» та інших підприємствах, які виробляють тепло та надають послуги теплопостачання

Сьогодні, 21 лютого, на сесії Кременчуцької міськради депутати 26 голосами ухвалили рішення про мораторій (заборону) на підвищення тарифів для населення на опалення і гарячу воду до проведення незалежного аудиту цих тарифів. Рішення стосується КП «Теплоенерго», ПАТ «Полтаваобленерго», ТЕЦ КВБЗ, ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ».

 


Автор проекту рішення — депутат Оксана Піддубна. Спочатку воно мало іншу редакцію (див. нижче), та згодом Піддубна у результаті довгих дискусій погодилася включити до проекту, крім комунального «Теплоенерго», інші суб'єкти господарювання. А також виключили пункт 4 — про те, щоб рішення про встановлення тарифів приймати виключно на пленарних засіданнях сесій міської ради. Так, керівник юридичного відділу виконкому і депутат Валерій Мірошниченко наголосив, що ухвалення тарифів, за законом — повноваження виконавчого органу, а не ради.


Про що точилися дискусії — ми додамо згодом.


Тарифи на послуги на опалення та гарячу воду для КП «Теплоенерго», ТЕЦ «Полтаваобленерго», ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ» встановлює виконком Кременчуцької міськради. Тож у цій частині рішення міськради виконати реально. У тарифі є дві складових - виробництво (генерація) і транспортування. Проте тарифи на виробництво (генерацію) теплової енергії для ТЕЦ затверджує НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює держрегулюваннчя у сферах енергетики та комунальних послуг). І в цій частині виконати рішення нереально. 


Про що сперечалися депутати

Депутат Олександр Кальченко не підтримав ідею аудиту тарифів. Він висловив думку, що в усьому винна ціна на газ.

- Нехай впаде ціна на газ, і, я думаю, рази в 2-3 ціна на тепло для населення впаде...70-80% - це паливна складова у тарифі, - зауважив він.

Тому, на його думку, аудит не дасть суттєвого зниження ціни на опалення. У ході обговорення питання він також висловився про те, що не варто відривати час аудиторів і витрачати на них ресурси. Також, на думку Кальченка, міська рада не може вирішувати питання про аудит на інших підприємствах (крім комунального «Теплоенерго»), бо не може зобов'язати витрачати на це гроші, і «виникає питання, за чий рахунок цей банкет».

(Варто зауважити, що Олександр Кальченко, голова фракції УКРОП у міській раді, працює на «Укртатнафті» - а це одна зі структур Коломойського, як і ПАТ «Полтаваобленерго» та ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ». Тож у його виступі простежується лобіювання інтересів дружніх структур — Ред.).

Оксана Піддубна відреагувала на виступ Кальченка:

- Послухала я депутата Кальченка, і в мене склалося враження, що тут стояв незалежний аудитор, який все порахував і голосує так, як вигідно міському голові.

Що стосується суті виступу Кальченка, Піддубна зауважила:

- До того, як була встановлена ціна на газ, тариф у Кременчуці був підвищений тричі.

Вона зауважила, що проект рішення її на зборах попросили підготувати близько 100 мешканців.

- Люди відпрошуються з роботи, готові чергувати в наметах та йти на «кляті» слухання (по тарифах — ред.)... Підтримайте не мій проект рішення, а мешканців Кременчука, висловилася Піддубна, після чого пішла збирати гроші на намети прямо в сесійній залі

Депутат Геннадій Іванян (фракція «Опоблок») підтримав проект про мораторій та зауважив, що він пропонував мораторій ще рік тому, але депутати його не підтримали. Він висловився за програму енергоефективності, яка забезпечить заміну застарілих тепломагістралей, обладнання та інші заходи, що дозводять знизити тарифи.

Депутат Валентина Гордєєва (фракція «Самопоміч») висловила точку зору, що аудит мають робити державні служби.

Депутат Олександр Роженко (фракція «Рідне місто») висловився за підтримку рішення:

- Я особисто і наша фракція буде підтримувати цей проект рішення, - сказав він.

Роженко нагадав, що міська рада зверталася до уряду з проханням не підвищувати ціну на газ. Але в уряду «реакції нуль» — тарифи підвищили. Разом з тим, Роженко дорікнув своїм колегам з депутатської комісії з питань ЖКГ — за те, що досі не провели аудит тарифів.

- Деякі наші колеги намагаються перекласти частину відповідальності. Більше року тому стояло питання про мораторій та аудит... Який результат? Немає. Так хто зараз буде робити цей аудит? Чого комісія житлово-комунального господарства не розбирається в тарифах, не робить аналіз?.. Депутати не фахівці прийшли? А що тоді вони роблять в комісіях?.. Беріть ініціативу в свої руки, розбирайтеся, працюйте, - висловився Роженко.

Активістка Ольга Лапа, яка завжди бере бік мера Малецького і ганьбить з трибуну депутата Піддубну, продемонструвала свою необізнаність з тарифних питань.

- Да, тарифи завищені, але завищені Кабінетом міністрів, - заявила вона.

(Зауважимо, тарифи на опалення та гарячу воду для населення ухвалює не КМУ, і не НКРЕКП, а виконком Кременчуцької міськради — ред.)

Далі Ольга Лапа накинулася на Піддубну за те, що вона збирає гроші на намети:

- Цирк!.. Побирушка! Чи ти на плаття, чи на що прийшла збирати?

Активіст Юрій Жоган запропонував зняти питання з порядку денного:

- Пропоную питання зняти з порядку денного, воно політизоване. Напевне, партії перед виборами дали вказівку депутатам внести це питання, - висловився Жоган.

Активістка Людмила Коновалова вважає, що аудит мають проводити фахівці, а серед депутатів немає фахівців, які можуть розібратися в тарифах. Вона також заявила, що мережі слід ремонтувати за окремими програмами, а не включати ці витрати в тариф.

Депутат Валерій Мірошниченко (фракція «Поруч») запропонував правки до проекту рішення Оксани Піддубної: у пункт про аудит внести ПАТ «Полтаваобленерго», ТЕЦ КВБЗ, ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ». А пункти про мораторій (№3) та про те, щоб тарифи встановлювала міська рада, а не виконком (№4) — виключити.

- Кременчуцька міська рада не має права встановлювати мораторії, і це рішення легко оскаржити в суді, - висловився Валерій Мірошниченко.

Автор проекту рішення Оксана Піддубна категорично не погодилася з виключенням пункту про мораторій, бо без нього рішення втрачає сенс.

- Я хочу побачити цього сміливця, який піде в суд і оскаржить мораторій на тарифи, висловилася Піддубна.

Мер Віталій Малецький підтримав пропозицію депутата (і керівника юрвідділу виконкому) Валерія Мірошниченка та наголосив, що складова тарифу КП «Теплоенерго» - покупне тепло від ТЕЦ КВБЗ, і воно теж дорожчає, що змушує «Теплоенерго» підвищувати тарифи. Підтримав свого колегу з фракції «Поруч» і голова фракції Микола Бокован

Депутат Олександр Плескун (фракція «Рідне місто») висловився проти включення у рішення про мораторій та аудит приватних структур.

- Дана правка не зовсім законна. Ми не можемо приймати рішення стосовно приватних структур... Тут намагаються перевести питання з однієї площити в іншу. КБВЗ за весь цей час підвищило тарифи на виробництво один раз, а КП «Теплоенерго» - три рази, а може й більше — я вже втомися рахувати, - заявив Плескун.


(Олександр Плескун працює на КВБЗ — ред.)

Врешті голосування за правку Валерія Мірошниченка не набрало достатньої кількості голосів. Але Піддубна пішла на компроміс — і сама запропонувала включити в рішення всіх виробників та постачальників тепла. Але при цьому зберегти пункт про мораторій — за що врешті й проголосували.

Історія питання

У 2016 році міська рада вже ухвалювала мораторій на підвищення тарифів — і на тепло, і на електроенергію, і на водопостачання, і на газ. Тоді автором проекту рішення був Олександр Головач (фракція «Батьківщина)».



При цьому Піддубна не голосувала, заявивши, що це рішення — популізм. Але варто зауважити: тарифи на газ та електроенергію ніяк не залежать від місцевої влади. Теплові тарифи у 2016 році теж затверджувала НКРЕКП. Але тепер комісія передала частину повноважень на місця — і теплові тарифи для населення затверджує виконком Кременчуцької міськради. Тож мораторій дещо набуває сенсу, але є загроза, що суб'єкти господарювання його оскаржать.

 


Фото: Артем Коваленко
Автор: Тетяна Донченко Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 10

1 168
21 лютого 2019 14:20

Правильное решение. 

Можно поименное голосование? Хочется увидеть кто был против...


61 2
738
1
21 лютого 2019 14:58

 Дякуємо, аж підскакуємо! Які ж ви добрі стали, а до цього сто разів підвищували, і ухваляли усі  підвищення разом! Що  жареним почало попахувати....


27 3
77
21 лютого 2019 15:01

          Дякуємо Оксани Піддубной за проект рішення про мораторій, до проведення незалежного аудиту. Добре, що проголосували. Нажаль, Оксані бракує підтримки кременчужан. Невже когось влаштовують тарифи?


50 3
0
21 лютого 2019 15:21

Ну хоть так. Но + 70% от ПАТ ПОЕ уже то утвердили, мож и это решение исполкома нужно было отменить????

 


20 0
0
21 лютого 2019 15:22

Юридично " мораторій на підвищення" місцеві депутати не мають ніяких повноважень накладати, це так, щоб відчепились, а на рахунок незалежного аудиту, -головний постачальником залишається полтоблен., a це група приват, де аудит, особливо "незалежний" провести нереально. Хто вірить казкам вірте і надалі. 

 


15 10
0
21 лютого 2019 15:30

Цитата: citro

Юридично " мораторій на підвищення" місцеві депутати не мають ніяких повноважень накладати, це так, щоб відчепились, а на рахунок незалежного аудиту, -головний постачальником залишається полтоблен., a це група приват, де аудит, особливо "незалежний" провести нереально. Хто вірить казкам вірте і надалі. 

 

що ти несеш, виконком затверджує тарифи з подачі теплових компаній, так само як і проїзд в громадському транспорті.


27 0
4 363
1
21 лютого 2019 15:55

Цитата: danya
мож и это решение исполкома нужно было отменить????
ага щас

Цитата: citro
де аудит, особливо "незалежний" провести нереально. Хто вірить казкам вірте і надалі.
це точно.


3 4
0
21 лютого 2019 16:02

Піднімуть тарифи вагонний, полтобл і до одного місця той мараторій, що дірки постачальнику будуть затискати бюджетними коштами?!!! Аудит може проводиться роками


10 4
59
21 лютого 2019 19:45

Оце так перемога!! - Мораторій до слідуючих підвищень. Повна ясність прийде в платіжках за березень для споживачів лівобережжя +22 %!!! Наівно чекайте зниження тарифівів за результатом чергового аудиту "гройсмана" .

 


4 4
26
22 лютого 2019 09:50

Будет смешно, если после аудита выяснится, что нужно повысить не на 34%, а на 50%...

И что потом? Повысят на 50. Всё как-то очень предсказуемо, к сожалению.


6 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх