«Тут молодята охоче беруть шлюб»: як у єдиному ЦНАПі в Україні одружують пари у тривогу

13.03.2024, 20:02 Переглядів: 1 498

 

Під час будівництва залу прийому громадян Кременчуцького ЦНАПу, будівельники знайшли залишки Покровської церкви, а точніше, частину стіни з рештками образу на ній. Там збудували невеличкий музей, який приймає екскурсії. Під час повітряної тривоги біля пам’ятної знахідки приймають охочий взяти шлюб. Про таємниці укриття Кременчуцького центру надання адміністративних послуг читайте у матеріалі

Історичну знахідку, яка ховалася під будівлею Кременчуцької школи № 14 вдалося виявити під час будівництва приміщення, у якому нині ведеться прийом громадян, розповідають у Кременчуцькому центрі надання адміністративних послуг.

 

— Коли знайшли у цей вхід, там були залишки Покровської церкви. Було прийнято рішення керівництвом міста не засипати його, а відновити. Таким чином, у нас з’явилася храмова кімната. Коли ми написали інформацію у ЗМІ, до нас почали проситися люди, щоб її відвідати. Після цього ми вирішили її ще більше розвинути, — розповіла очільниця ЦНАПу Тетяна Печериця.

Не за гроші, а з цікавості, екскурсії до музейної кімнати водить співробітниця ЦНАПу Тетяна Карташова. Жінка розповідає, в Україні понад тисяча ЦНАПів, втім, саме місцевий має подібну особливість.

  

— Нижній храм знайшли випадково. Ніхто не знав, що саме відкопали. Підняли літописи, книги. Сама церква тут була зруйнована у 30-ті роки, перед тим, як побудували школу. На стіні до наших часів лишився від неї лише образ. Музейники брали зразки фарби, вони зробили висновок, що це рідкісна ікона воскресіння Христове. Перенесли образ ікони на сусідню стіну, аби відтворити, — розповідає Тетяна Карташова.

До незвичайного сховища ЦНАПу жінка водить екскурсії зі студентів, звичайних відвідувачів центру та школярів. Саме останні, за словами пані Тетяни, демонструють особливу увагу до історичної знахідки. 

 

— Діти внесли смуту у ті висновки, які зробили краєзнавці. Вони побачили не те, про що говорять експерти та знавці історії Кременчука. У дітей є три варіанти, що на образі жінка, жінка з малюком, або чоловік, — констатує пані Тетяна.

Цікавість дітей жінка розуміє, адже у школі поглиблену історію Кременчука не вивчають. Більш спраглі до історичних загадок школярі, навіть провели своє дослідження, розбираючись у варіантах стародавнього образу.

— У нас на Ревівці є археологічний гурток. Був тут хлопчик, який ставив багато питань, дуже йому хотілося про все дізнатися. Він нафотографував ікону, потім всю ніч брав зразки ікон в інтернеті, та накладав у програмі збігів. Я зранку йду на роботу, а він вже сидить чекає. Він розповів, що саме ікона Покрови схожа з образом на стіні на 90%, — розповідає Тетяна Карташова.

Загадки історії образу пані Тетяна пояснює тим, що до появи Покровської церкви, на цьому місці стояла капличка старообрядців.

  

— Музейники говорять, що, можливо, було нанесено два малюнки. Бо до 1845 року тут стояла старообрядницька капличка. Тому, є імовірність того, що була нанесена старообрядницька ікона. Поверх образу нанесли ще один малюнок, — констатує жінка.

У радянські часи образ заховали за цеглою. Кілька цеглин після розкопок вдалося зберегти. Нині вони теж є частиною пам’ятки. Доповнили музей ЦНАПу додатковими експонатами — вишитим золотими нитками церковним вбранням, книгами, історичними фотографіями міста. Крім екскурсій, у храмовій кімнаті молодята беруть шлюб під час тривоги. Пані Тетяна від початку повномасштабного вторгнення провела в укриття понад двадцять церемоній.

— Одна пара лише відмовилася тут брати шлюб. Сюди молодята йдуть охоче, адже місце намолене. Перші старообрядники з’явилися у Кременчуці у 1600 роки. Капличка може бути тих років. Ми сумуємо за нареченими у гарних сукнях. Перша пара, яка тут брала шлюб, була дуже красивою. Зараз молодь приходить у джинсах, у спортивному. Уявіть, скільки людей молилися на цьому місці. Молодь тут бере шлюб охоче, — констатує Тетяна Карташова.

Вартість послуги укладення шлюбу у центрі адмінпослуг, складає 85 копійок, констатують в установі.

Автор: Роксолана Жукова Відео: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх