Мерія Кременчука проторгувала 420 тисяч: Держаудит знайшов порушення на тендері для військових

26.09.2023, 12:02 Переглядів: 3 026 Коментарів: 2

 

Аудитори перевірили закупівлю мобільних комплексів для прання та гігієни. Дійшли висновку про безпідставне відхилення мерією дешевшої тендерної пропозиції

Державна аудиторська служба України перевірила закупівлю мобільних комплексів для прання та гігієни, де замовником був виконком Кременчуцької міської ради (оголошення про торги від 18 липня цього року). Підставою для моніторингу, який провело Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області, стала «інформація, отримана від громадських об’єднань, про наявність ознак порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель». Про це говориться в оголошенні про початок моніторингу. Звернення подала громадська організація Transparency International Ukraine після публікації в «Телеграфі». Ми писали про ознаки порушень при проведенні відкритих торгів на придбання мобільних лазень-пралень для військових. 

Аудитори перевірили останню закупівлю, про яку йшла мова у публікації. Це відкриті торги на придбання трьох мобільних комплексів для прання та гігієни, де змагалися ТОВ «БПК «Газінвестпроект» та фірма-улюбленець виконкому ТОВ «Житлоінвест». Попри те, що ТОВ «БПК «Газінвестпроект» запропонувало товар на 420 тис. грн дешевше (за ціною 7 млн 380 тис. грн за три одиниці), виконком Кременчуцької міськради відхилив цю пропозицію. Натомість виграло ТОВ «Житлоінвест», і з бюджету Кременчука заплатили за лазні-пральні 7 млн 800 тис. грн. 

Чому виконком відмовився купувати дешевше? Коротко нагадаємо зміст нашої публікації. Проаналізувавши тендери, ми дійшли висновку, що замовник прописував умови тендерної документації під конкретного постачальника товару — ТОВ «Житлоінвест». І хоча конкуренція все ж таки була (на торги приходили й інші учасники), та виконком систематично відхиляв найбільш економічно вигідні пропозиції. 

Система була така: в учасників просили додаткові документи, мотивуючи це вимогою про усунення «невідповідностей». А потім, навіть якщо учасники ці документи подавали, вигравав все одно «Житлоінвест». Бо замовник доходив висновку, що виявлені ним «невідповідності» конкурент цієї фірми не усунув. Саме у такий спосіб виконавчий комітет Кременчуцької міськради й відхилив пропозицію ТОВ «БПК «Газінвестпроект». На виконання вимог тендерної документації фірма надала аналогічний договір поставки мобільних будівель контейнерного типу для АТ «Укргазвидобування», серед них і «Вагон душова-пральня». Та замовнику цього було замало. Не сподобалась форма договору. Він затребував копії додаткових документів. І в результаті цього «листування» все одно визнав переможцем ТОВ «Житлоінвест».

За результатами моніторингу Держаудитслужба виявила порушення законодавства про публічні закупівлі: 

  • вимоги замовника про усунення невідповідностей під час надання тендерних пропозицій були неправомірними;
  • виконком Кременчуцької міської ради безпідставно відхилив пропозицію ТОВ «БПК «Газінвестпроект».

 

«Посварили пальчиком»…

Порушення виявлені, ця інформація офіційна, що ж далі? На жаль, втрачені з бюджету 420 тисяч гривень вже не повернеш. Отака «зрадоперемога», чи «перемогозрада» — суть справи не змінюється. На момент проведення моніторингу договір на постачання мобільних комплексів для прання вже був виконаний. Тобто фірма «Житлоінвест» поставила товар та отримала на нього гроші. Тож Держаудит просто посварив замовника, сказавши щось на кшталт «більше такого не робіть». Ось як це звучить офіційно:

«З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері закупівель керуючись статтями 5 та 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», статтею 8 Закону України «Про публічні закупівлі», Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області зобов’язує здійснити заходи, направлені на недопущення встановленого порушення надалі, зокрема шляхом притягнення до відповідальності осіб, якими допущено порушення та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про вжиття таких заходів».

Виконком відреагував на лист Держаудитслужби та повідомив, що з особами, які допустили порушення «була проведена роз’яснювально-профілактична робота щодо недопущення відповідних порушень в майбутньому. Надалі мерія зобов'язалася «неуклінно дотримуватись вимог Закону України «Про публічні закупівлі». 

Як стало відомо «Телеграфу», Transparency International Ukraine також готує звернення до прокуратури з приводу виявлених порушень під час цієї закупівлі.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

919
26 вересня 2023 12:23

"Проторгувала"... Вони то комп'ютери в два рази дорожчі куплять то ремонтують вже відремонтоване, то плитку вже положену перекладують... І думають шо кругом всі такі дурні шо не бачать...


22 0
220
1
26 вересня 2023 13:12

Поки аналогічних китайським законів і покарань корупціонерів у країні не буде - вони нікуди не зникнуть.


17 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх