Сусідські війни, сутички і підписи на виселення: яка ситуація склалась у гуртожитку для ВПО у Кременчуці

1.09.2023, 11:01 Переглядів: 3 522

 

Житлові питання і конфлікти між вимушеними переселенцями, які живуть у гуртожитку на Молодіжному, мають розв'язати протягом наступного тижня

«Тому прохання, щоб не чіпали мене», — каже 60-річна харків’янка Наталія. Жінка проживає у Кременчуці з початку квітня минулого року, має статус ВПО та інваліда — пересувається на інвалідному візку. Торік у червні Наталя переїхала до гуртожитку, що розташований на проспекті Лесі Українки. Проте з переїздом харків’янка зіткнулась з непорозумінням, а то й, за її словами, з агресією з боку її нових сусідів на поверсі, а з початку серпня — з сусідкою по кімнаті.

Про те, що відбувалося у гуртожитку для ВПО, та як на це реагує департамент соціального захисту — з’ясовував Кременчуцький ТелеграфЪ.

Історія порятунку з Харкова

У ніч з 23 на 24 лютого жінка лягла спати пізно, але її сон перервали перші гучні вибухи. 

— Було дуже страшно. Перші три дні не могла взагалі ходити, сиділа біля роздягальні. З 2017 у мене група з інвалідності, дуже складно ходити. Коли прийшла моя подруга і каже: «Мій син тобі допоможе», — розповіла Наталя. 

Від російських обстрілів вона та мешканці дому ховались у підвалі. 

— Коли снаряд прилетів через дорогу і зніс верхні поверхні — підвал трясонуло, ми думали, що зруйнується. Пішли тріщини кругом. Нас врятувала незвична побудова будинку, — сказала харків’янка.

Знайомі Наталі запропонували вивезти її до Кременчука. Самі вони повертались у Харків за речами, тому з собою забрали пенсіонерку. До Кременчука вони прибули як раз у той момент, коли місто вперше обстріляли ракетами.

— Коли мене підвезли до міста — обрій був сірим в тумані, а небо — голубе. Я питаю: «А що це за смуга?» Мені відповідають: «Це сьогодні було три ракети у підприємство». Я кажу: «Боже, куди ж ви мене везете».

Проте з часом Наталя звикла до життя у Кременчуці. Вона орендувала квартиру, але грошей не вистачало, тому жінка почала шукати варіанти, де пенсіонерам з інвалідністю можна було б бюджетно жити. Департамент соцзахисту запропонував Наталі кілька варіантів — один з яких була кімната у гуртожитку для ВПО на проспекті Лесі Українки.

Конфлікт, який вийшов за межі кімнати — на виселення Наталі збиралися підписи

Як розповіла Наталя, з найбільшим проявом агресії вона зіткнулась на початку серпня цього року, коли до неї підселили нову сусідку Валентину. 

— І коли цю жіночку підселили, вона прийшла перший раз, ми з нею побалакали. Вона також сказала, що з Попасної, що її син вивозив її з-під вогню. Поділилися таким, на той час вона була більш спокійна, — сказала Наталя. 

На другий день Валентина запропонувала Наталі розділити кімнату, повісивши шторку. Сама жінка каже, що це зробити було неможливо через її інвалідність — вона не зможе пересуватись на візку по кімнаті.

— Вона вже не живе тут, але з початку місяця мене колоте, — поділилась Наталя.

За її словами, вона піддавалась не лише словесній агресії, а й фізичним нападам також. 

— Я викликала поліцію. Вона мене штовхала. Я двічі сама тут падала, я так боюсь щось зламати, для мене це трагедія. Вона хотіла переміщати мої речі, але я сказала, що вашого тут нічого немає і я викличу поліцію.

Поліція не допомогла розв’язати конфлікт між сусідками.

Загалом ситуація вийшла за межі кімнати. Проти Наталі налаштований весь поверх гуртожитку, де мешкає жінка. На її виселення мешканці збирають підписи.

— Сварюсь я з людьми через те, що вони намагаються показати, що на щось претендують. 
— Усі ці конфлікти віддаються. Тут збирають підписи на моє відселення. Вони згуртувалися, без житла. У них така лють, це не лише до мене, а ще до людей з Харкова, які тут живуть. Можливо через те, що вони були під окупацією, стали жорсткіші.

 

За словами Наталі, конфлікти між сусідами виникають через розбіжності у поглядах. Так, наприклад, харків’янку змушували «скинутись» на купівлю отрути від тарганів, хоча сама жінка їсть у кімнаті. Це — один з прикладів суперечок між Наталею та мешканцями поверху.

Жінка зверталась до комендантки гуртожитку Олени. Але, за словами Наталі, сусідка Валентина та пані Олена — родом з одного міста і давно знають одна одну, тому про об’єктивний погляд на проблему мова не йшла.

— Вона (Олена — ред.) підтримує цю жінку, тому що у них діти в школу ходили. Спочатку я їй казала, що у мене був свій закуток у кімнаті, бо я ж, на жаль, перша заселилась, — сказала Наталя. 

У департамент соцзахисту харків’янка не зверталась — вона розповіла, що сусідка Валентина вже побувала в відомстві, тому питання, так би мовити, вже врегульоване.

Що сказали комендантка Олена і сусіди

— Вона з людьми не може порозумітися. Вона зверталась до поліції, начебто її били, штовхали, — розповіла Олена. Проте сама жодного не бачила, щоб до Наталі застосовували фізичне насилля. Про суперечки між жінками комендантка знала, але на поділ житла Наталя не погоджувалась, тому конфлікт ніяк не міг зрушитись з місця.

Поза камерою сусіди дорікали, що не можуть ужитися з Наталею. Так, через те, що гуртожиток не має зручностей для людей з інвалідністю, жінка пристосувалась до нехарактерного для них способу життя — це стосується питання гігієни та іншого.

— Та жінка, яка переїхала до Наталі, вона не може знаходитись тут, не ночує. Наталя одразу викликає поліцію. Вона залишила речі, але знаходитись вона тут не може. То у подруги переночує, то десь ще, але так вічно не може бути, — обурилась мешканка гуртожитку.

Сусіди вважають, що Наталя хоче уваги. Конструктивного діалогу між учасниками конфлікту так і не було — кожен не розуміє що кожна сторона вимагає одна від одної.

«Є можливість відселити»: вплив департаменту соцзахисту на конфлікт

Як розповіла ТЪ керівниця департаменту соціального захисту населення Марини Доценко, звернення від Наталі вони не мали. Без її згоди виселити з того гуртожитку не можуть. 

— Є менша кімната. Ми не можемо її переселити без згоди. Ми звернемось до неї, але без офіційної заяви — не виселимо, — розповіла Марина Доценко.

Від мешканців гуртожитку є заява до міського голови, сказала керівниця департаменту. Також є звернення і від сусідки Валентини, у якій вона просила переселити її в іншу кімнату.

 

Житло, яке запропонують Наталі, розраховане на людей з інвалідністю, які пересуваються на візку, розповіли у департаменті. Житиме харків’янка одна, без підселення, але в іншому гуртожитку для ВПО — у Крюкові.

— Це буде перший поверх, там менше кімнат. На кожну секцію — по 4 кімнати. На 4 кімнати окрема душова і туалет. Зроблені інклюзивні умови. Якщо звернеться, то переселиться, — сказала Марина Доценко.

За її словами, харків’янці не пропонували подібний варіант зі зручностями, адже на той момент його не було — там проводили ремонт.  Питання мають розв’язати протягом наступного тижня, розповіла Марина Доценко.

Як стало відомо Телеграфу, Наталі запропонували нову кімнату у гуртожитку в Крюкові.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх