Ні в кого не росте, а у нього — росте

9.08.2023, 09:03 Переглядів: 7 465 Коментарів: 1

  

«Кременчуцький ТелеграфЪ» завітав до садівника з Кременчуччини та побачив процес вирощування персиків, нектаринів та абрикосів, а заодно дізнався, у чому секрет вдалого вирощування

Днями «Кременчуцький ТелеграфЪ» навідався до садівника Сергія Манжукова, який в одному із сіл Кременчуцького району вирощує цілий сад персиків та нектаринів. Крім того, у чоловіка є абрикоси, багато різних сортів слив, яблука, виноград, полуниця, порічка, груші й інші смачні фрукти та ягоди.

 

Загалом Сергій Манжуков вирощує близько 50-55 сортів персиків і нектаринів, близько 6-7 сортів слив та трохи абрикосів.

— Ну абрикосів у мене мало, буквально 3-4 сорти, але це чисто привита абрикоса, там посаджено лише пару саджанців. На прививках мені достатньо поїсти для себе гарних абрикос. До речі, у мене є відео в YouTube, там можна подивитися на абрикоси різного розміру, — говорить Сергій.

Сергій Манжуков розповів, що персиковий сад він почав вирощувати, коли народилася його донечка, тобто 6 років тому.

— Народилася донька — і я посаджав сад саме персиків, оскільки у мене в дитинстві не було персиків, я загорівся цим і посадив, попри те, що абсолютно нічого не знав про вирощування персиків, — говорить Сергій.

До речі, найперше дерево з якого Сергій почав, було не посаджене, а привите, і це була груша.

 

— Ось цим кухонним ножем я привив грушу, і мені це дуже сподобалося, і з нього почався «садівничий забіг», — говорить Сергій.

Під час спілкування Сергій Манжуков розкрив нам маленький секрет, як виростити таку кількість персиків та абрикосів в умовах сьогодення.

   

— Секрет простий — лише обробки, нормування та обрізка. Зараз напала така хвороба, як моніліоз — дуже страшна, проте багато людей ставляться до неї з легковажністю. Багато хто каже, що у нас абрикоси мерзнуть, але вони не мерзнуть, це хвороба, яка губить абрикоси. Тобто починає розвиватися молодий паросток абрикоси, та в же цей момент він починає в’янути, це називається моніліоз або моніліальний опік, який розноситься вітром, нею хворіють усі кісточкові, у тому числі черешня та вишня. Вона починає розвиватися, коли відкривається квіточка персика або абрикоси, тоді цей гриб виходить з неї та завдяки вітру розноситься по всій окрузі. Отже, дуже важливо обробити абрикосу хоча б три рази: десь на початок цвітіння, в середині, та в кінці. Це дуже важливо, — розповів Сергій.

Розповів нам Сергій Манжуков і про одну з особливостей інжирного персика або інжирного нектарина. У них лопається серединка, через що йде загнивання, і фрукт повністю згниває. Але не всі, є більш стійкі. А ще ми дізналися чому персик, який почав псуватися ще на дереві, насправді найстигліший та найсмачніший. Виявляється, комахи відчувають запах стиглого фрукта значно раніше, ніж це помічає людина. Тож вони прилітають і починають їсти найсмачніший. Коли комашка відкусила шматочок персика — у ньому починається процес загнивання.

 

Також на городі у Сергія Манжукова ростуть не лише його фруктові дерева, а ще й дивовижні квіти його дружини Юлії.

 

«Кременчуцький ТелеграфЪ» дізнався, де можна придбати персики від Сергія.

— Мої постійні покупці приїжджають до мене додому. А так буває, що продаю на ОЛХ та на ринку. Також я продаю живці для прививок, щоб інші люди, які хочуть займатися цим, могли привити якийсь сорт та в себе на подвір’ї вирощувати дуже смачні та гарні плоди. Також продаю саджанці полуниці, — говорить Сергій.

На завершення нашого спілкування, Сергій Манжуков промовив кілька слів для наших читачів.

— Якщо ви не любите сад або думаєте, що ви просто посаджаєте дерево і воно буде саме рости — не садіть, не мучте себе та рослину, — зазначив Сергій.

 

Також у садівника Сергія Манжукова є власний YouTube-канал, де він знімає свої досягнення та ділиться секретами успішного вирощування зі своїми підписниками.

Фото: Кирило Воронцов
Автор: Дарія Згура Фото: Кирило Воронцов Відео: Кирило Воронцов
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 088
9 серпня 2023 18:18

Молодец. Респект Сергею!


10 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх