«Ми побачимо різкий ріст захворюваності на гепатит у зв’язку з війною», – кременчуцький інфекціоніст Ліфанова

28.07.2023, 11:01 Переглядів: 3 895

 

Завідувачка інфекційного відділення лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька» Ірина Ліфанова розповіла, що є прорив у лікуванні гепатиту C та чому під час війни різко зростає кількість людей, хворих на вірусні гепатити

28 липня відзначають Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. До цієї дати ми поговорили з лікарем-інфекціоністом, завідувачкою інфекційного відділення лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька» Іриною Ліфановою. Вона розповіла, що є прорив у лікуванні гепатиту C та чому під час війни різко зростає кількість людей, хворих на вірусні гепатити.

— Які симптоми цієї хвороби? Чи може людина зрозуміти, що у неї гепатит?

Може проходити й безсимптомно, лише загальна слабкість, легкий дискомфорт у черевній порожнині, погіршення апетиту. Яскравої симптоматики немає при гепатиті. Якщо є жовтушність склер і шкіри, то це симптом гострого перебігу. А так при хронічному гепатиті симптомів може не бути взагалі. Якщо є ні з чим не пов’язана постійна слабкість, треба обстежуватися і звертати увагу на аналізи.

— Які бувають види вірусних гепатитів і в чому їхня різниця?

Основна маса вірусних гепатитів, яка зустрічається і підтверджується клінічним аналізом, це гепатити A, В, С. Вірусний гепатит A — це кишкова контактна хвороба, вона передається через забруднені руки та воду. Коли збудник потрапляє у шлунково-кишковий тракт, розвивається гострий вірусний гепатит A, його ще раніше називали хворобою Боткіна. Цей вірус вражає клітини печінки. На 90% ця хвороба виліковується і закінчується повним одужанням. Противірусного лікування гепатиту A немає, це тільки дезінфекційна і симптоматична терапія. Людина переборює хворобу, вірус покидає клітини організму, і він відновлюється. Залишається пожиттєвий імунітет, тобто два рази людина гепатитом A не хворіє.

Що стосується гепатитів B і С, то це парентеральні гепатити, коли вірус передається через кров. Усе, що стосується порушення цілісності шкіри з кровоносними судинами — так вірус потрапляє в організм. Можна заразитися під час статевого контакту, проведення косметологічних, стоматологічних, оперативних втручань, переливання крові. По гепатиту B є противірусні препарати, які можуть вірус перевести з активної стадії у неактивну форму. Цей вірус залишається в організмі назавжди, але у неактивній фазі, він буде негативний. Але для цього треба приймати противірусну терапію. Вона розрахована як пожиттєва терапія.

— Якщо людина кине приймати?

Може знову загостритися і настати рецидивуюча форма. Якщо ми кажемо по гепатиту C, то тут є прорив — противірусна терапія, яка забезпечує повністю видалення вірусу з організму людини. У 99% правильно пролікованих хворих, з усіма збереженими рекомендаціями прийому противірусних препаратів, вірус повністю інактивується з організму. Цей гепатит на зараз вважається виліковним.

— Скільки триває таке лікування?

Три місяці, тобто 12 тижнів прийому препаратів.

— Такі препарати є у Кременчуці?

Існує державна програма з забезпечення хворих на гепатит C ліками коштом держбюджету. Є схема: пацієнт, у якого виявили вірус С або В (і той, і той підлягає програмі), повинен стати на облік у лікаря-інфекціоніста. Лікар-інфекціоніст знаходиться у поліклініці ЛІЛ «Кременчуцька» на проспекті Лесі Українки, 80 або у поліклініці лікарні «Правобережна», що на Раківці. У поліклініці Першої лікарні лікаря-інфекціоніста поки що немає. Коли людина стає на облік, на неї заводиться картка і пишеться рапорт з подачею у Полтавську обласну інфекційну лікарню на видачу противірусних препаратів. І на цього пацієнта отримуються препарати, які він потім забирає.

— Це безкоштовно для людини?

Так, безкоштовна терапія. Але зараз такий час, це не так, що прийшов і одразу на наступний день отримав. Треба трохи почекати, терміни можуть різнитися. Але ж терапія існує, її отримують — і мають 100-відсотковий добрий результат. Є комбінована терапія — один препарат + другий, є препарат, який містить і одне, і друге. Є різні варіації.

— Скільки ці препарати треба чекати?

Зараз складний період. Усе залежить від того, як держава виділяє ці медикаменти. Може бути через тиждень, а може — через місяць. Термін не фіксований. Взагалі протягом місяця можна отримати з моменту постановки на облік. На людину з гепатитом C гарантовано приходить повний курс лікування, бо не можна переривати. З гепатитом B може бути комбінована ситуація: на перші 3-4 місяці дадуть, але немає такого, що у наявній кількості й постійно. Ми ж не отримуємо ці препарати у Кременчуці, нам виділяє Полтава по рапорту на конкретного хворого. Як доходить, так і видається. У цьому питання, але терапія надійде у будь-якому разі.

— Крім цих препаратів такій людині ще треба щось приймати?

Ні, крім противірусної терапії на гепатит B і С нічого не діє, якщо ми кажемо про хронічну форму гепатиту.

— У хронічну форму перетікають тільки В і С?

Так. Але проти В-гепатиту є вакцина, яку вводять з метою запобігти захворюванню. Вакцинація проводиться трикратно, припустимо, сьогодні, через місяць і через пів року. Тільки після трикратного введення вакцини зберігається імунітет десь приблизно до 10 років. Потім можна повторити вакцинацію, перед цим здати аналізи на підтвердження рівня антитіл, наскільки ще є імунний захист. Бо у кожного імунітет різний — у когось антитіла зберігаються 7, у когось 8 або 10 років.

— Цю вакцину треба купувати?

Так. Групам ризику — медпрацівникам, людям, які стикаються з кров’ю — бажано мати цю вакцинацію. Скільки коштує вакцина, я сказати не готова. Але вона у вільному продажі була, думаю, і зараз є, може, під замовлення. Аптеки можуть замовити і надати.

— Які ускладнення бувають у людей, у яких вірусні гепатити?

Завжди хронічна форма будь-якого гепатиту, якщо він не лікований, не контрольований, може закінчитися переходом у цироз печінки або у рак (карцинома печінки буде розвиватися). Такі ускладнення — термінальні, там уже нічого відновити не можна.

— Таким людям треба лише пересадку печінки робити?

Так, і то велике питання.

— Як часто у Кременчуці люди хворіють на гепатити? Чи є прив’язка до сезону?

До сезону — ні, але це має бути насторога первинної ланки. Якщо до них звертаються хворі і є зміни в аналізах крові, особливо у біохімічних, тобто показники печінкових проб завищені, треба хворого обов’язково обстежити на наявність вірусного гепатиту. Зараз дуже багато поранених хлопців, військових, яким робили переливання крові або операції, у них збільшилася кількість виявлення гепатитів. Тому надалі ми побачимо різкий ріст цього захворювання у зв’язку з війною, з такими травмами, які хлопці отримують на війні. Там стає питання боротьби за життя, але може траплятися, що є вірус гепатиту.

Тут насторога, що треба проводити обстеження і звертати увагу на аналізи крові. Є швидкі тести, які ми звикли робити на ковід, ротавірусні інфекції, грип. Такі ж є по гепатитах A, В і С, це дуже важливо.

— Вони є у сімейних лікарів?

Вони повинні бути й у сімейних лікарів, вони є і в продажі. Якщо є бажання, можна обстежитися як власним коштом, так і звернутися до сімейного лікаря. Обстеження можна зробити методом швидкого тесту, а якщо там є якість сумніви, тоді вже звертатися до інфекціоніста — і буде більш детальне дообстеження на підтвердження чи не підтвердження цього діагнозу.

— Аналізи на гепатит — це безкоштовно за направленням сімейного лікаря?

Якщо на імуноферментний аналіз, то так. Наша лабораторія у ЛІЛ «Кременчуцька» робить цей аналіз за направленням сімейного лікаря.

— У ЦПМСД немає таких реагентів, аналізи везуть у «Кременчуцьку»?

Ні, ІФА не роблять у ЦПМСД. Там можуть зробити швидкотести. ЦПМСД — це перший рівень, де одразу можна зробити швидкий тест, і якщо там є щось сумнівне, то вони зазвичай телефонують мені або до іншого інфекціоністі й відправляють хворого на дообстеження. А ми беремо хворого під контроль.

— Скільки хворих на гепатит A за рік буває у Кременчуці?

Зараз нечасто. Одиничні випадки. Якщо це буде більше, це розглядається як масове джерело інфекції — або вода або ще щось.

— Маєте статистику, скільки людей у Кременчуці мають хронічний гепатит?

У мене є дані за останнє півріччя 2022 року. Всього у нас було на диспансерному обліку десь 550 людей з вірусними гепатитами В і С (більше саме гепатитів C). Цифра на сьогодні більша, тому що збільшилися кількість поранених хворих — це військові. Я думаю, цифра вже десь 700-800 людей по Кременчуку.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх