Види тюнінгу світлотехніки: від класики до експериментів

31.05.2023, 13:20 Переглядів: 2 025 Р

 

Тюнінг автомобільної світлотехніки набув широкого поширення. Багато хто встановлює на свої авто додаткові фари, протитуманки та ксенон. Останній користується широкою популярністю серед автолюбителів, але не для кожного автомобіля передбачено таке освітлення. Дехто встановлює саморобний ксенон, але це незаконно і за такий тюнінг власника автомобіля притягнуть до відповідальності

Для чого встановлюють протитуманки та інші допоміжні освітлювальні прилади

Багатьох не влаштовують освітлювальні прилади в заводській комплектації авто, тому їм доводиться тюнінгувати свій транспортний засіб. Одні цінують огляд на дорозі, тому встановлюють додаткове освітлення. Найчастіше це протитуманні фари, які покращують видимість дороги під час дощу чи снігу. Установка таких освітлювальних приладів не заборонена, і у більшості моделей авто в конструкції бампера передбачені посадкові місця, закриті на заводі заглушками.

Інші люди, віддаючи перевагу економії, встановлюють на автомобіль денні ходові вогні. Це необхідно для покращення видимості в денний час, щоб не включати основні освітлювальні прилади або протитуманні фари, які витрачають більше електрики. Це класичні способи тюнінгу, спрямовані на те, щоби покращити характеристики освітлення автомобіля.

Але є і третя група людей, які хочуть мати автомобіль, що виділяється на тлі решти. Їм недостатньо встановити додаткові протитуманні фари, тому вони експериментують з освітлювальними приладами. Зокрема, якщо для автомобіля не передбачений сертифікований ксенон, вони роблять додаткове підсвічування для днища, дверей, номерних знаків та інших елементів кузова.

Автомобільні протитуманні фари й не лише

Тюнінг навіть сертифікованими освітлювальними приладами не повинен виходити за межі дозволеного. Максимальне компонування освітлювальних приладів не може бути більшим, ніж це передбачено заводом-виробником автомобіля. Якщо заводської конфігурації повний комплект освітлювальних приладів, тюнінгувати нічого не доведеться. Якщо чогось не вистачає, можна додати самостійно, дотримуючись деяких правил.

Необхідно дотримуватися правил розміщення фар та встановлення джерел світла:

  • Протитуманки забороняється розташовувати вище ближнього освітлення.
  • Фари далекого освітлення не повинні розташовуватися ширше за освітлювальні прилади ближнього світла.
  • Джерела світла слід встановлювати тільки ті, які випромінюють біле або жовте світло, якщо встановлюються у фарах переднього освітлення.
  • Монтаж світлодіодних стрічок повинен бути виконаний таким чином, щоб вони не погіршували характеристики заводських освітлювальних приладів.

Рекомендується не порушувати вищезгадані правила розміщення фар, щоб не бути оштрафованим.

Купити протитуманки та світлові стрічки

Як говорилося вище, протитуманні фари встановлюються для вирішення практичного завдання, пов'язаного з покращенням видимості під час поганої погоди. Якщо автомобіль використовується в зимовий час щодня, рекомендується купити протитуманки й раптовий сніг не стане сюрпризом для водія.

Що стосується прикрас, тут йдеться про ряд експериментів з підсвічуванням логотипів, колісних дисків, дзеркал заднього виду та іншого. Звичайно, для цього використовують стрічки світлодіодів. Вони набули широкої популярності за низьке енергоспоживання та високий візуальний ефект. Встановлення такого декору цілком законне, але є один нюанс. Подібні прикраси не повинні сприяти виникненню негативних явищ. Зокрема, йдеться про засліплення водіїв за кермом зустрічного транспорту або візуальне спотворення реальних габаритів машини.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх