«Тисячі врятованих життів»: попрощалися з колишнім головним лікарем Кременчуцького пологового будинку

12.04.2023, 10:22 Переглядів: 5 392 Коментарів: 1

Ярослав Прокопчук 20 років був головним лікарем Кременчуцького пологового будинку та зробив великий професійний вклад у його розвиток

11 квітня у Кременчуці попрощалися із заслуженим лікарем України, акушером-гінекологом Ярославом Дмитровичем Прокопчуком. Чоловік помер 8 квітня 2023 року, його життя обірвалось на 73 році.

Ярослав Дмитрович керував Кременчуцьким пологовим будинком з 1998 до 2018 року – загалом 20 років. За цей час йому вдалось перетворити маленький пологовий будинок на провідний заклад України, а згодом пологовий став перинатальним центром.

Попрощатись з Ярославом Прокопчуком прийшло дуже багато людей. Серед них керівники майже усіх міських лікарень, місцева влада, рідні, друзі, близькі та колишні колеги. Також прийшли попрощатись колишній міський голова Микола Глухов, його перший заступник Володимир Оніщенко та Микола Данилейко, голова наглядової ради «Кредмашу».

Ярослав Прокопчук був не лише легендарним лікарем, а ще й чудовим учителем. Підготував Ярослав Дмитрович багато учнів, від акушерок до провідних лікарів Кременчука. Про це під час церемонії прощання згадували всі присутні.

– Ярослав Дмитрович нас всіх вчив, він наш вчитель. Вчив приймати пологи, оперувати, працювати в колективі та бути відповідальним за своє місце. Знав за кожного. Це епоха, яка пішла від нас. Найприємніші й гарні спогади про нього, – розповіли лікарки, Жанна та Юлія.

Також Ярослав Прокопчук був чуйною та гарною людиною. Він допоміг роботою та змінив на краще життя переселенки з Луганська.

– Він був гарним керівником. Я приїхала у Кременчук у 2014 році з Луганська. Завдяки йому я стала лікаркою. Він допоміг мені знайти другу Батьківщину і стати повноправним членом колективу. Я вдячна йому, – розповіла лікарка Лариса Антипова.

Ярослав Дмитрович помер у світле церковне свято – Благовіщення. Про це зазначила й екскерівниця Кременчуцького шкірвендиспансеру Ірина Федько.

– Велика втрата для галузі охорони здоров’я нашого міста, пацієнтів та жінок. Це був лікар від Бога, із золотими руками. Нам його не вистачатиме, – Ірина Федько.
– Він був людиною, яка відповідально ставилась і до пацієнтів, і до колег по роботі, і у системі головних лікарів до нього можна було звернутися, порадитися. Людина, яка ніколи не відмовляла. Він мав сміливість зателефонувати сімейному лікарю і попрощатися, – додав Микола Литвиненко, начальник Кременчуцького військового шпиталю для ветеранів війни.

За 20 років своєї роботи Ярослав Прокопчук зробив дуже великий професійний вклад у пологовий будинок. За часи його керівництва у Кременчуці вперше з’явилась можливість партнерських пологів, лікування резус-конфлікту плоду, впровадили нові сучасні техніки виконання кесаревого розтину, 10 принципів грудного вигодовування та багато іншого.

– У 1977 році молодий лікар Ярослав Прокопчук допомагав рятувати життя та з’являтися новому життю. За понад 45 років виховав не одне покоління справжніх медиків, справжніх лікарів. За ці роки врятував життя тисячам жінок та допоміг з’явитися на світ тисячам кременчужан. Його вклад у розвиток медицини міста, в розвиток акушерсько-гінекологічної допомоги важко переоцінити. Понад 20 років був керівником одного із найбільших пологових будинків Полтавської області, одного з найкращих. Він вивів акушерсько-гінекологічну допомогу Кременчука на новий європейський рівень. Медпрацівники, які є його учнями, завжди продовжуватимуть праведний шлях, який розпочав Ярослав Дмитрович. Він як наш вчитель. Досвідчений керівник залишиться навіки у наших спогадах не роками, а десятиліттями, у пам’яті медичної спільноти та містян. І доки буде пам'ять, доки він житиме серед нас, – зазначив директор департаменту охорони здоров'я Максим Середа.

Також 11 квітня з Полтави разом з колегами приїхала попрощатись і голова Асоціації акушерів-гінекологів Полтавської області, завідувачка кафедри гінекології №1 Полтавського державного медичного університету Антоніна Громова. 

– Ярослав Дмитрович – людина, яка турбувалась про жінок Кременчука та свій заклад. Йому він віддав весь вільний час. Намагався все нове втілити в життя свого пологового будинку. Зробив багато корисних справ у питаннях реорганізації, коли почались перинатальні центри. Один з перших втілив тут баклабораторію й відділення переливання крові. Намагався всім професійним життям віддати себе закладу та своєму місту. Думав про своїх учнів. Багато студентів уклали договори про проходження інтернатури заочно та очно на базі Кременчуцького пологового будинку, ті лікарі тут і залишились, – розповіла Антоніна Громова.

Прощання відбулось в Міському палаці культури. Біля труни стояли безутішні рідні, а поруч грала жива музика у виконанні кременчуцького ансамблю «Скрипки Кременчука». Кожен, хто знав Ярослава Дмитровича, прийшов віддати шану.

Поховали Ярослава Дмитровича Прокопчука на Новоміському кладовищі. Там же похована його дружина.

Фото: Дарія Згура
Автор: Дарія Згура Фото: Дарія Згура
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 088
12 квітня 2023 15:39

Светлая Память!


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх