Пільговикам за комуналку тепер треба сплачувати повністю, а пільги їм виплачують готівкою

14.02.2023, 12:02 Переглядів: 4 459

 

Що треба знати про монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги

До редакції «Кременчуцького Телеграфа» звернулися кілька читачів, які мають пільги на сплату житлово-комунальних послуг, з проханням пояснити, що сталося з порядком забезпечення їх права на знижку? І чому цими питаннями більше не займаються органи соціального захисту населення?

- До грудня минулого року мені приходило повідомлення про суму нарахованої пільги, яка розподілялася між надавачами комунальних послуг, і я сплачував за них лише різницю, яку не покривала моя пільга. А цього місяця прийшло незрозуміле повідомлення і сума стала меншою, ніж раніше. Намагався з’ясувати про це в управлінні соцзахисту – вони відсилають до Пенсійного фонду. Що сталося? - запитує ветеран військової служби Валерій Луценко.

Ми вивчили це питання та з’ясували, що зміни дійсно відбулися, проте вони стосуються лише порядку та механізму забезпечення права пільговиків на знижку при сплаті житлово-комунальних послуг. Сума виплат при цьому ні в кого не змінилася. 

Реформу щодо монетизації пільг, яка була розпочата в Україні ще у 2019 році, у січні цього року завершили. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг тепер надаються виключно у грошовій готівковій формі (нарахування у січні, а виплата у лютому - ред.). Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики України.

Міністерство вважає, що перехід на порядок надання пільг виключно у грошовій формі буде мотивувати людей до економії енергоресурсів.

- Людина може отримати «на руки» свої гроші та, зекономивши енергоресурси, витратити зекономлену суму на інші потреби. Це є одним з ключових інструментів підвищення мотивації громадян до енергозбереження, – йдеться у повідомленні.

Варто пояснити, що раніше існували дві форми грошової виплати: готівкова та безготівкова. Зміни, що відбулися у січні 2023 року, стосуються лише тих пільговиків, які минулого року все ще отримували пільги у безготівковій формі. Тобто кошти надходили на їх обліковий запис в «Ощадбанку», а звідти направлялися надавачам житлово-комунальних послуг.

Тепер кошти на пільги Пенсійний фонд України перераховує безпосередньо пільговикам.

Для тих пільговиків, які раніше (після 2019 року - ред.) вже перейшли на готівкову форму отримання виплат, цього року нічого не змінилось. Кошти за пільги так само перерахують на їхні рахунки в уповноважених банках або через відділення «Укрпошти».

 

Як виплачуватимуть пільговикам, які не є пенсіонерами?

Пільговикам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі та не є пенсіонерами, тобто ПФУ не мав реквізитів їх банківського рахунку, кошти перераховують на їх поточні рахунки, спеціально відкриті для цього ПФУ в «Ощадбанку».

Про відкриття такого рахунка органи ПФУ пільговика мали проінформувати. А щоб отримати кошти з цього рахунку, пільговикам потрібно особисто звернутися до «Ощадбанку» для укладення договору банківського рахунку.

Якщо ж вони хочуть отримувати кошти пільг на рахунок, відкритий в іншому банку, або через відділення «Укрпошти», то мають подати заяву про це до органу ПФУ в один із трьох способів:

- За бажанням пільговика кошти можуть перераховуватися на його рахунок у будь-який банк України, з яким Пенсійний фонд уклав договір на обслуговування. Тобто кошти за пільги надходитимуть на банківську картку пільговика з цього банку, - пояснив керівник управління ПФУ в м. Кременчуці Роман Ареп’єв.

Слід зазначити, що ті, хто отримує пільгу в грошовій готівковій формі, а наразі це всі пільговики без виключення, зобов’язані щомісяця самостійно сплачувати повну вартість житлово-комунальних послуг. Тобто «Ощадбанк» більше не перераховує кошти за пільговика надавачам житлово-комунальних послуг, як це було при наданні пільг у безготівковій формі.

Варто додати, що з жовтня 2022 року пільги та житлові субсидії в Україні виплачують органи Пенсійного фонду України, а не управління соціального захисту населення. А з 1-го грудня органи ПФУ займаються ще й призначенням житлових субсидій та виплат за пільги. При цьому людина може самостійно обрати до якого сервісного центру ПФУ їй зручно звернутися, адже це не залежить від місця її офіційної реєстрації.

Втім, за словами керівника управління ПФУ в м.Кременчуці Романа Ареп’єва, місцевий орган ПФУ виплатами не займається. Це робить вищий орган Пенсійного фонду України.

 

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх