Ласкаво просимо у світ виборців! Чим і кому не догодив проєкт бюджету Кременчука (оновлено)

14.12.2021, 11:24 Переглядів: 3 615 Коментарів: 8

 

Документ (точніше його чернетки) обговорювали на засіданні бюджетної депутатської комісії

Сьогодні, 14 грудня, на засіданні постійної депутатської комісії з питань бюджету вперше представили проєкт міського бюджету на 2022 рік. На сайті міської ради на даний час доступні лише чернетки бюджету – але окремими розділами, без Пояснювальної записки). У чернетках загальний обсяг видатків (тобто витрат) бюджету розрахований на 2 млрд 774,7 млн грн.

Представляючи бюджет, мер міста Віталій Малецький сказав, що головна проблема – це оплата опалення, бо через дорожчання газу вартість тепла зросла у 2-2,5 рази.

- І сьогодні для того, щоб вирівняти цю ситуацію, нам доведеться урізати всі соціальні програми, з капітального будівництва і акумулювати суму, яка дорівнює 290  мільйонам гривень для того, щоб погасити різницю в тарифах  для населення.

Мер зазначив, що цю суму в бюджеті фактично зібрали, а державних компенсацій на різницю в тарифах виставить лише на половину фактичної вартості тепла. (Нагадаємо, тарифи для населення тримають штучно – завдяки Меморандуму уряду, виробників та місцевого самоврядування. Тобто виробники фактично вже підвищили вартість гігакалорії опалення – але в платіжках виставляють ціну на  рівні минулорічного сезону.)

Тож фактично 128  мільйонів з бюджету Кременчука піде на компенсацію тарифів.

- Це здешевлення тепла для людей, але доведеться чимось жертвувати. Наразі це згортання деяких бюджетних програм, інвестиційних проєктів, - додав мер.

Бюджетна комісія не готова приймати документ по чернетках – принаймні так сьогодні поставив питання її голова Олександр Плескун. Пропозиція від бюджетної комісії – відкласти ухвалення документу (на позачергову сесію, можливо, і 29 грудня) і дати можливість депутатам попрацювати з документом.

- Ви хочете зробити з нас статистів? Щоб ми лише подивились на проєкт з цифрами і затвердили його?, - запитав мера та його команду Олександр Плескун.

Резонансне питання, яке привернуло увагу і викликало обговорення на комісії – при скорочені витрат на соціалку мерія планує у бюджеті витрати на «безкоштовну» газету в сумі 11 млн грн.


Додано, оновлено

Дуже коротко про сам бюджет

Про сам бюджет мер сказав усього кілька тез.  

  1. Витрати на медицину з міського бюджету скорочені на 2%. Мер запевняє, що на якості послуг це не позначиться – адже більше грошей очікується від Національної служби здоров'я (НСЗУ). Місцева влада оплачує компослуги медзакладів та їх утримання.
  2. Освіта – зростання видатків на 2022 рік планується незначне. При цьому вся сума збільшеного фінансування піде на погашення боргів за опалення закладів, вони сягнули близько 40 млн грн.

- Якщо ще одна така зима, ми залишимося без соціальних програм, будемо оплачувати лише теплоносії,- заявив Малецький, поскаржившись на подорожчання газу і тепла.

  1. Витрати на транспорт збільшені на 6 млн, але пільговий проїзд – на тому ж рівні. Нагадаємо, мерія не планує оплачувати з бюджету пільговий проїзд для школярів.
  2. Фінансування на ремонт доріг не скорочуватимуть (порівняно з минулим роком).

На цьому тези й завершилися.

«Нас не покликали!» - депутат 

Депутат Олександр Яцина почав висловлюватися з приводу капремонтів доріг. Він заявив, що ремонти йдуть лише у Крюкові (зараз роблять капремонт внутрішньоквартальних проїздів на Східній).

- Ви не заїхали ні на мій  округ, ні на жоден, крім Крюкова – і то не повністю зробили. Що ви робили? Кому робили?..

Округ депутата Яцини – це нагірна частина в районі вул. Пугачова-Гвардійської-Родимцева, і мер нагадав, що біля школи№25 та Родимцева робили ремонти у 2018 та 2020 році (це був капремонт тротуарів).

- Це перший рік, коли депутатів не покликали на розгляд бюджету! – заявив Яцина.

- Сто відсотків! – підтримав голова бюджетної комісії Плескун.

- Я ж не кажу, що на кожного депутата треба стільки-то витратити. Є реальні моменти. Ви хочете сказати, що через два роки ви щось почнете робити, і потім нас будуть розглядати, що ми – брехуни, бо коли вибори, ми щось робимо! На хріна нам робити, коли вибори? Треба робити, коли є 5 років! – обурювався Яцина.

Мер відповів, що «бюджет формувався в умовах форс-мажору» - і цим пояснив, що депутатів не кликали. Мовляв, ще до вчорашнього дня були невідомі показники субвенцій, які надійдуть від держави через область.

Депутати Яцина та Плескун знову нагадали, що раніше показники бюджету обговорювали місяць-півтора.

- У цьому році взагалі нікуди не покликали. Питання: навіщо тоді депутатів обирати? Нехай тільки вас вибирають, і ви бігайте по залі, проголосуйте, як треба, та й усе! – обурювався Яцина.  

- Дійсно, ми кожен рік протягом двох місяців збиралися і обговорювали всі питання. Але в цьому році я жодним чином як голова комісії  не був залучений до процедури обговореня і підготовки цього проєкту рішення. Я перший раз побачив цей бюджет, - сказав про сьогоднішнє засідання депутат Плескун.

Після цього він і запропонував перенести розгляд бюджету на позачергову сесію. Він дорікнув меру, що він поїхав у відпустку, не обговоривши проєкт бюджету з депутатами.

Депутатка Лариса Гориславець підтримала Олександра Плескуна. Вона  нагадала, що проєкт рішення має бути оприлюднений на 10 днів до ухвалення – а бюджет в повному обсязі взагалі не оприлюднений станом за 2 дні до сесії.

За пропозицію Плескуна не погоджувати бюджет-2022 проголосувало 4 депутата із 7, які входять до складу бюджетної комісії. Отже, ця пропозиція піде на сесію.

- Ми не погоджуємо даний бюджет і наполягаємо на знятті його на доопрацювання, - підсумував Плескун.

Протягнуть – не протягнуть?

Мер наполягає на ухваленні бюджету.

- Так не роблять, не по-партнерськи, - сказав він, звертаючись до депутата Яцини. – Ви заполітизували: з вами не порадились, а ми сьогодні тільки документ зверстали. Олівцем правки коригували!

На завтра, 15 грудня, на 11.00, призначений бюджетний семінар. Мер, судячи з його реплік, таки розраховує «протягти» сирий бюджет.

Ласкаво просимо у світ виборців!

Від редакції. Ласкаво просимо у світ виборців! І шкода, що депутати стали обурюватися тим, як «з місця в кар’єр» ухвалюється бюджет, коли це зачепило їх особисто. Але ж міська влада – ми говоримо і про депутатів, і про виконком – жодного разу не запросила містян на обговорення бюджету громади. Чому мали запросити? Бо є передбачений законом  механізм бюджетних слухань. Це механізм участі громади в обговоренні, який передбачає запитання-відповіді. Це робить бюджет прозорим, орієнтованим на людей та їхні потреби, про які можна почути під час слухань. І механізм бюджетних слухань реалізовується в інших громадах. Зокрема, ми знайшли інформацію про слухання  про бюджет-2022 у Миколаївській громаді,  у Тернопільській, у Кам’янець-Подільській… Список можна продовжувати – але Кременчука там немає. Влада не бажає чути думку громади.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Курс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 8

4 363
1
14 грудня 2021 12:01

Подорожал газ, а теплоноситель нагретый мазутом подорожал....а вообще правильно, все сократить, зато небарыга. Я доволен вашим выбором.smiley


31 17
0
14 грудня 2021 12:10

Свора бюджетных шакалов в городском совете проголосует за бюджет единогласно. Даже не сомневайтесь.


35 2
680
14 грудня 2021 12:37

Ну на газетку то урезать не будут надеюсь? А то чем мне подтираться скажете?


42 4
0
14 грудня 2021 12:43

Позже составим список депутатов, проголосовавших за бюджет и "бесплатную" фиолетовую агитку Малецкого.


27 2
67
14 грудня 2021 12:44

...мерія планує у бюджеті витрати на «безкоштовну» газету в сумі 11 млн грн.

Малецький не дасть нікому торкатися його святині.


34 2
423
14 грудня 2021 12:57

Ви хочете зробити з нас статистів? Щоб ми лише подивились на проєкт з цифрами і затвердили його?, - запитав мера та його команду Олександр Плескун.[

ну треба ж таке ) А як затверджували підвищення проїзду на транспорті ?Там і проекту не було ,просто забаганки власників маршруток.


29 2
423
14 грудня 2021 16:32

в нас одна проблема -мер .

мер міста Віталій Малецький сказав, що головна проблема

10 2
0
14 грудня 2021 21:28

Плескуну ещё с Приходько согласовать нужно, самостоятельно он может только в туалет сходить. 


4 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх