«Кременчукводоканал» купив автомобіль Renault Trafic з переплатою щонайменше 30-50 тис грн

26.11.2019, 10:33 Переглядів: 10 266 Коментарів: 37

 

За авто заплатили майже 834 тисячі гривень, у той час як в офіційних дилерів воно коштує дешевше


Купили, не торгуючись


У жовтні цього року комунальне підприємство «Кременчукводоканал» купило автомобіль Renault Trafic Combi за 833,92 тисячі гривень. Торги не оголошувалися — це була допорогова неконкурентна закупівля. Звіт про неї розмістили в системі ProZorro. Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі Закон), КП «Кременчукводоканал» належить до замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання. Для таких суб'єктів поріг закупівлі на товари та послуги (коли проведення тендеру стає обов'язковим) складає не 200 тис грн, як для більшості замовників, а 1 млн грн. Тож підприємство і скористалося можливістю не проводити  торги, хоча, з іншого боку, Закон передбачає можливість використання системи ProZorro і на допорогових закупівлях — вони можуть бути конкурентними. Так, стаття 2 Закону передбачає, що замовники на закупівлях, що не перевищують пороги, «можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору». Є ще один вид закупівельної процедури — конкурентний діалог. Це до того, що комунальне підприємство могло використати систему  ProZorro і поторгуватися — натомість уклало пряму угоду.

 

Ціна завищена на суму щонайменше 30-50 тис грн


Як вказано у звіті в системі ProZorro, підприємство купило Renault Trafic Combi 1,6D (140 hp) MT6 [PG1E1 212SA6] — тобто з максимальним дизельним двигуном 1,6 л, 140 кінських сил; з ручною коробкою передач. У дужках — модель авто, за якою можна оцінити вартість покупки.


 

Продавець — ТОВ «Соллі Плюс. Кременчук» (місцевий дилер автомобілів Renault). Ми перевірили ціну на сайті дилера. Він пропонує «зустріти» Trafic від 653,8 тис грн. Зрозуміло, що це базова ціна. Завантаживши прайс, ми побачили рекомендовану ціну автомобіля Renault Trafic Combi з двигуном 1,6 (140 к.с.) - 772,7 тис грн. Це на 62 тис грн дешевше, ніж купив КП «Кременчукводоканал». Зважаючи на стрибки курсу іноземної валюти, від якої залежить ціна Renault, можна говорити про завищення ціни принаймні на 50 тис грн.


 

 

Подивимося інший прайс на Renault: ми відшукали конкретну модель, вказану у звіті про закупівлю КП «Кременчукводоканал»: рекомендована ціна 804 680 грн (водоканал купив на  29,2 тис грн дорожче), а якщо порівняти з акційною ціною авто — 788 585, то вийде, що підприємство переплатило 45 тис грн.


  

 

А ось остання ціна на нове авто на сайті продаж Auto.Ria:  $29 579. Якщо перерахувати в гривні за курсом 24,6 грн/долар (на початок жовтня), то вийде 727,64 тис грн (майже на 100 тис грн дешевше, ніж купив водоканал).


 

КП «Кременчукводоканал» не надав договір на авто


За що ж платили додаткові гроші, якщо авто в салонах коштує дешевше? Заради об’єктивності ми хотіли подивитися комплектацію авто.

 

До звіту про закупівлю в  ProZorro не доданий договір з ТОВ «Соллі Плюс. Кременчук». ТЪ надіслав запит на публічну інформацію до КП «Кременчукводоканал» з проханням надати угоду про закупівлю. У запиті ми послалися на Закон України «Про доступ до публічної інформації», зокрема, на вимоги ч. 5 п. 6 Закону, яка передбачає, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

 

Крім того, ми запитали: чи проводився моніторинг цінових пропозицій на авто перед його закупівлею та попросили надати дані цього моніторингу.  Тобто ми хотіли з’ясувати: чим саме підприємство обґрунтовує таку ціну?

 

Натомість отримали дуже безглузду відмову у задоволенні запиту. Цитуємо текст відповіді КП «Кременчукводоканал»:

 

«...джерелом фінансування закупівлі є кошти підприємства, тобто на оплату автомобіля Renault Trafic Combi нами не використовуються кошти з бюджетних програм.

 

Таким чином, запитувана Вами інформація не відноситься до інформації щодо використання бюджетних коштів або майна з боку КП «Кременчукводоканал», оплата предмету закупівлі згідно укладеного договору здійснена за рахунок доходів від здійснення господарської діяльності КП «Кременчукводоканал».


 

 

На підприємстві хибно вважають, що не зобов'язані надати відповідь на подібний інформаційний запит. Відповідь-відмову у наданні договору на авто підписав директор КП «Кременчукводоканал» Віктор Солодяшкін.

 

Напевне, директор «забув», що комунальне підприємство на 100%  створено на базі комунальної власності, отже, всі види майна, у тому числі грошові кошти від господарської діяльності, належать до комунальної форми власності. Наш запит якраз стосувався розпорядження комунальним майном, джерелом формування якого, відповідно до Господарського кодексу України, є, зокрема, і доходи від реалізації продукції (робіт, послуг). Це й створює обов'язок надавати будь-які договори у відповідь на інформаційний запит. Таку правову позицію підтвердив у 2016 році Пленум Верховного Суду України. Постанова Пленуму ВАСУ від 29.09.2016 р. №10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації» детально трактує, що таке інформація про розпорядження комунальним майном.

 

Крім того, Закон  «Про відкритість використання публічних коштів» передбачає, що до публічних коштів належать «кошти суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, отримані ними від їхньої господарської діяльності». Це ще раз підтверджує, що ми запитували інформацію, яка має статус публічної.

 

Журналіст ТЪ наразі підготував оскарження відмови в наданні договору на Renault Trafic Combi. Сподіваємося таки побачити «таємну угоду» на купівлю авто.



Активісти подали скаргу правоохоронцям


Наші колеги з ГО «Європейський клуб» повідомили, що вже написали скаргу до правоохоронних органів на завищення вартості закупівлі.

 

«Службові особи Замовника всупереч діючого законодавства, внесли в план закупівель придбання автомобіля за завідомо завищеною ціною, не приймаючи до уваги принципи максимальної економії та ефективності. Після чого, уклали прямий договір з постачальником за ціною вищою ніж роздрібна», - говориться у скарзі.

 

Активісти вважають, що в діях посадових осіб КП «Кременчукводоканал» є ознаки ст. 191 Кримінального кодексу (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 37

0
26 листопада 2019 11:01

Так Солодяшкіну і занесли, то чого б він перед вами розпинався та договори показував ? laughing


14 1
642
26 листопада 2019 11:14

"Активісти подали скаргу правоохоронцям" - підтримую, якщо це не спроба через негативну відповідь відмазати водоканал (сподіваюсь, що ні).

А ще хочу дізнатися, то ще Порошенко заставляв водоканал наварити на машині, чи вже всеж таки зеленський?


15 26
92
26 листопада 2019 11:14

Молодцы Телеграф!


27 0
4 369
1
26 листопада 2019 12:10

вот , хорошее дело сделали. И не пиарились как Пиддубна....


9 23
680
26 листопада 2019 12:43

может полный фарш комплект заказали в нее


2 4
0
26 листопада 2019 13:18

Цитата: JJAbrams

может полный фарш комплект заказали в нее

наверно машина с туалетом этож водоканал, они без толчка ни куда.


15 2
0
26 листопада 2019 13:58

ето на скоко надо цену на воду поднять убыточному предприятию что-бы машину возить з---цу почти за лимон. или на етой машине будут аварийные бригады выежать?


24 0
0
26 листопада 2019 14:20

Цитата: JJAbrams

может полный фарш комплект заказали в нее

Там указана конкретная комплектация из перечня типовых. Можно, конечно заказать допов типа сигнализация, брызговики, резина, но там врядли 50000грн выйдет. 


9 0
4 369
1
26 листопада 2019 14:22

Цитата: Кавоман
то ще Порошенко заставляв водоканал наварити на машині, чи вже всеж таки зеленський?
порох сейчас занят-заставляет гончарука насильно летать по 900 000 грн за рейс .


15 7
0
26 листопада 2019 14:57

Мне кажется, в сравнении с тем, как они нас кидают на деньги своими тарифами, это пыль на сапогах их слесарей!


17 0
294
26 листопада 2019 15:17

Журналіст порівняв ціну на базову комплектацію та ціну на конкретний автомобіль. Цікаво, чи тому. хто хоть колись купував новий автомобіль, доводилось його купити за ціною базової комплектації?

 

Водоканал купував наявний автомобіль зі складу дилера, опції на ньому вже були наперед встановлені. Опцій на автомобілі на 63 271 гривень, додатково на автомобіль було отримано невелику знижку. 

 

  Активісти вважають, що в діях посадових осіб КП «Кременчукводоканал» є ознаки ст. 191 Кримінального кодексу (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем 

Тим "активісти" і відрізняються від нормальних людей, що часто щось "вважають" без належного вивчення питання.


2 34
169
26 листопада 2019 15:31

Цитата: ulyanov

Журналіст порівняв ціну на базову комплектацію та ціну на конкретний автомобіль. Цікаво, чи тому. хто хоть колись купував новий автомобіль, доводилось його купити за ціною базової комплектації?

 

Пане Ульянов, я дуже чекаю вас якраз у цій темі, бо ви надаєте юридичні послуги водоканалу. Я зробила все для повноти висвітлення теми: ви бачите самі долю мого запиту. буду вдячна, якщо ви як юрист поясните посадовим особам водоканалу, що кошти від господарської діяльності - це не їхня кишеня, а публічні кошти, підзвітні територіальній громаді. І мій запит підлягає задоволенню. Отримаємо договір - подивимося на комплектацію, її ціну та її доцільність


30 0
294
26 листопада 2019 15:45

Цитата: Татьяна Донченко
І мій запит підлягає задоволенню

Водоканал щодо купівлі автомобіля не є субєктом відносин у сфері доступу до публічної інформації.

Оскільки в запиті не було обгрунтовано, в чому є суспільний інтерес доступу до зазначеної інформації ( ст. 13 ч.2 п.4 Закону "Про доступ до публічної інформації"), то вам і було відмовлено в доступі до інформації.

 

Наявність суспільного інтересу підлягає доведенню в кожному окремому випадку.


1 27
169
26 листопада 2019 15:51

Цитата: ulyanov

Цитата: Татьяна Донченко
І мій запит підлягає задоволенню

 

 Наявність суспільного інтересу підлягає доведенню в кожному окремому випадку.

 

Читайте рішення пленуму ВАСУ, яке пояснює застосування ч. 5 п. 6 Закону Про доступ до публічної інформації. Мій запит стосувався розпорядження комунальним майном і вже підлягав задоволенню. І не треба нічого вигадувати, що я ще мала додати до запиту про публічні кошти. То ви мені відмову писали? хах


30 1
294
26 листопада 2019 16:02

Цитата: Татьяна Донченко
Читайте рішення пленуму ВАСУ, яке пояснює застосування ч. 5 п. 6 Закону Про доступ до публічної інформації.

Пленум ВАСУ, який канув в нєбитіє після створення нового Верховного суду,  не є нормативним актом або джерелом права.

Цитата: Татьяна Донченко
Мій запит стосувався розпорядження комунальним майном

Кошти не відносяться до поняття "майно" ( ст. 190 ЦК), вони є грошами ( ст. 192 УК) - законним платіжним засобом.

Цитата: Татьяна Донченко
То ви мені відмову писали? хах

У мене є більш важливі справи bowtie


0 21
169
26 листопада 2019 16:09

Цитата: ulyanov

Цитата: Татьяна Донченко
Читайте рішення пленуму ВАСУ, яке пояснює застосування ч. 5 п. 6 Закону Про доступ до публічної інформації.

Пленум ВАСУ, який канув в нєбитіє після створення нового Верховного суду,  не є нормативним актом або джерелом права.

 

Ви хочете сказати, що всі рішення Пленуму ВАСУ, ухвалені в попередні роки, втрачають чинність? Цікава "правова позиція"


22 1
92
26 листопада 2019 16:12

Цитата: ulyanov

Журналіст порівняв ціну на базову комплектацію та ціну на конкретний автомобіль. Цікаво, чи тому. хто хоть колись купував новий автомобіль, доводилось його купити за ціною базової комплектації?

 

Водоканал купував наявний автомобіль зі складу дилера, опції на ньому вже були наперед встановлені. Опцій на автомобілі на 63 271 гривень, додатково на автомобіль було отримано невелику знижку. 

 

  Активісти вважають, що в діях посадових осіб КП «Кременчукводоканал» є ознаки ст. 191 Кримінального кодексу (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем 

Тим "активісти" і відрізняються від нормальних людей, що часто щось "вважають" без належного вивчення питання.

 

 

а где эти опции посмотреть?Давайте сравним


15 0
294
26 листопада 2019 16:14

Цитата: Татьяна Донченко
втрачають чинність?

Вони, оскільки не є  джерелами права, і не мають ніякої чинності, тим більше з прийняттям нових процесуальних кодексів.

Це не більше ніж думка авторитетних осіб, але вона не є догмою і тим більше ніяк не зобовязує суди її дотримуватись. 

Обовязкову чинність мають лише правові позиції Великої Палати Верховного суду.

Та і ті регулярно змінюються stuck_out_tongue_winking_eye

 

Цитата: Татьяна Донченко
Ви хочете сказати, що

Так, я хочу сказати, що сам по собі заголовок містить в собі не оціночне судження, а недостовірну інформацію. яка шкодить діловій репутації, за що можна і позов з вимогою стягнення шкоди отримати. Треба бути обережнішими зі словами mask


4 21
0
26 листопада 2019 16:44

Погодите, господин Ульянов пытается нагнать больше тумана, прячась за тонкостями юридического толкования... У меня один простой вопрос - разве не логично, что КОММУНАЛЬНОЕ предприятие  априори не имеет ничего"личного" и тайного от горожан, поскольку является общей собственностью этих самых горожан. Тем же горожанам с завидным постоянством рассказывают о финансовых трудностях, выживании предприятия, убыточности,мотивируя этим повышение тарифов на услуги водоканала. И тут, о чудо, оказалось, что не так плохо живем - выбрана не самая бюджетная машина, да еще отказываются дать отчет об использовании средств этого самого предприятия. 

"....Кошти не відносяться до поняття "майно" ( ст. 190 ЦК), вони є грошами ( ст. 192 УК) - законним платіжним засобом......"

"Кошты"-то эти, из кошельков горожан,которые сейчас справедливо интересуются ситуацией. Разумеется, я не юрист,как и много других кременчужан, могу теряться в тонкостях изложения....но хотелось бы знать, почему эти деньги не вложены в улучшение и развитие предприятия,а просто потерялись на фоне покупки? Да и ладно бы купили транспорт или оборудование для аварийной бригады, а то ведь вряд ли на этом авто будут сантехники на вызов приезжать...


22 1
169
26 листопада 2019 16:47

Цитата: ulyanov

Треба бути обережнішими зі словами mask



Ви мені погрожуєте? Я оцінила переплату з тієї наявної інформації, яка була оприлюднена. Використала достовірні джерела інформації. Щоб довести протилежне і щось уточнити треба надати угоду. До того ж, у матеріалі я запитую: За що ж платили додаткові гроші, якщо авто в салонах коштує дешевше? Заради об’єктивності ми хотіли подивитися комплектацію авто. Давайте угоду - тоді будемо дискутувати далі


23 1
294
26 листопада 2019 16:58

Цитата: Татьяна Донченко
Ви мені погрожуєте?

Ви навіть в простих порадах  погрози вже бачите. Зовсім як як активісти вбачили  "вороже ставлення" та "Глузливі висловлювання" grin

Це була порада. Рішення про судове переслідування за такі речі приймаю не я.

Цитата: Blondinka
прячась за тонкостями юридического толкования... У меня один простой вопрос - разве не логично

Нам треба з вами визначитись, в якій парадигмі нам слід вести дискусію: чи в площині тонкощів юридичних тлумачень, чи в площині логічності. Тому що перша, це та, де "верховенство права" і тому подібні доволі скучні речі, а друга - там де править бал "логічність" та "доцільність", як правило, "революційна". Тут, звичайно, веселіше. Приклад другої ми знаємо - то СРСР та всі тоталітарні держави.

 

Я би пропонував залишатись все таки в площині законності та верховенства права ;)

 


0 20
169
26 листопада 2019 17:01

Цитата: ulyanov

Цитата: Татьяна Донченко
Ви мені погрожуєте?

Ви навіть в простих порадах  погрози вже бачите.

 

 

Тоді дякую за пораду і подякую ще раз, якщо допоможете добути договір))) Я прагну робити свою роботу якісно і вважаю, що КП має бути підзвітне громаді


24 0
294
26 листопада 2019 17:09

Цитата: Татьяна Донченко
якщо допоможете добути договір

Рішення про відкриття тієї чи іншої інформації приймають керівники підприємства, я ж лише консультую тоді, коли просять моєї юридичної поради.

Цитата: Татьяна Донченко
КП має бути підзвітне громаді

КП звітується у встановлених законодавством формах та порядку


0 23
0
26 листопада 2019 19:12

Як я зрозумів пан Улянов це Богдан тільки кремверсія. 30-50 тис можливо пішло на зарплатню ботам секти ім. народного та його команди.

ПС. Сума можливо ще більша переплати , люди які купували нове авто знають, що салон клієнту робить додаткову знижнужку мін 5% , які можна витратити наприклад на допобладнання...


10 2
4 369
1
26 листопада 2019 20:08

Цитата: belka2
можливо ще більша

Цитата: belka2
можливо пішло

Цитата: belka2
які можна витратити наприклад на допобладнання...
а можливо це й не так....smile



1 6
0
27 листопада 2019 08:40

Цитата: belka2
які можна витратити наприклад на допобладнання...

а ще можна отримати назад у конвертику...

наприклад: ми купуемо авто трохи дорожче, а потім частину отого саме "трохи" ви нам повертаете.

це називаеться "відкат"

"Брудоводоканал" своїм небажанням розкривати деталі угоди робить собі тільки гірше, бо у суспільстві виникають підозри.

Мало того, що з кранів по всьому місту тече брудна вода, яку неможливо використовувати окрім як на змив унітазів (але яку люди по лічильнику оплачують як чисту), так ще й "збиткове" комунальне підприемство робить брудні закупівлі й вперто відмовляеться зробити ситуацію чистою і ясною. Мабуть боїться що їх виведуть на чисту воду.


7 2
0
27 листопада 2019 09:44

Цитата: Чopний Kiт
Брудоводоканал" своїм небажанням розкривати деталі угоди

Все правильно. Якщо купили навіть в комплектації "шейх", то Солодяшкін міг спокійно показати угоду і сказати -  так ,купили, для комфорту персоналу, закон дозволяє нам це зробити. А так, ймовірно, купили в "базі", то як же тепер угоду показувати? От і крутяться, як вужі. В адвокатів порад питають blush


8 2
84
27 листопада 2019 11:40

[quote=ulyanov]

[quote=Татьяна Донченко]Ви мені погрожуєте? [/quote]

Ви навіть в простих порадах  погрози вже бачите. Зовсім як як активісти вбачили  "вороже ставлення" та "Глузливі висловлювання" grin

Це була порада. Рішення про судове переслідування за такі речі приймаю не я.

[quote=Blondinka]прячась за тонкостями юридического толкования... У меня один простой вопрос - разве не логично[/quote]

Нам треба з вами визначитись, в якій парадигмі нам слід вести дискусію: чи в площині тонкощів юридичних тлумачень, чи в площині логічності. Тому що перша, це та, де "верховенство права" і тому подібні доволі скучні речі, а друга - там де править бал "логічність" та "доцільність", як правило, "революційна". Тут, звичайно, веселіше. Приклад другої ми знаємо - то СРСР та всі тоталітарні держави.

 

Я би пропонував залишатись все таки в площині законності та верховенства права ;)

 

Пане Ульянов , а не соромно Вам що Ви захищаєте корупціонерів , а кременчужани ставлять Вам великі мінуси .


6 3
294
27 листопада 2019 13:23

Цитата: КГБ
а не соромно Вам що Ви захищаєте корупціонерів , а кременчужани ставлять Вам великі мінуси .

А не соромно вам називати корупціонерами людей без обізнаності з реальними фактами та за відсутності належним чином мотивованого судового рішення?

Якщо не соромно, то нам немає про що далі з вами говорити.

Крім того, я нікого не захищаю. Я лише пропоную тим, кому це цікаво, подивитись на подану маніпулятивну інформацію під іншим кутом, для чого потрібно цю інформацію проаналізувати.

 

Якщо якісь анонімні люди ( чи то програми) ставлять мені "великі мінуси" - то най собі бавляться, мене ця їх проблема не стосується жодним боком. В своєму житті я звик керуватись знаннями, інтелектом та власною совістю, а не думкою анонімних чи то людей, чи то програми, які ставлять якісь там віртуальні "мінуси". Віртуальні цяцьки мене не стосуються від слова "ніяк". neutral_face


1 10
540
1
27 листопада 2019 15:46

Цитата: ulyanov

Цитата: КГБ
а не соромно Вам що Ви захищаєте корупціонерів , а кременчужани ставлять Вам великі мінуси .

А не соромно вам називати корупціонерами людей без обізнаності з реальними фактами та за відсутності належним чином мотивованого судового рішення?

Якщо не соромно, то нам немає про що далі з вами говорити.

Крім того, я нікого не захищаю. Я лише пропоную тим, кому це цікаво, подивитись на подану маніпулятивну інформацію під іншим кутом, для чого потрібно цю інформацію проаналізувати.

 

Якщо якісь анонімні люди ( чи то програми) ставлять мені "великі мінуси" - то най собі бавляться, мене ця їх проблема не стосується жодним боком. В своєму житті я звик керуватись знаннями, інтелектом та власною совістю, а не думкою анонімних чи то людей, чи то програми, які ставлять якісь там віртуальні "мінуси". Віртуальні цяцьки мене не стосуються від слова "ніяк". neutral_face

Про совість особливо гарний жарт.


8 3
294
27 листопада 2019 16:03

Цитата: s2e7r8g
особливо гарний жарт.

То не жарт. Якщо можете закинути мені нечесні вчинки - давайте, озвучте.


1 11
540
1
27 листопада 2019 16:24

Цитата: ulyanov

Цитата: s2e7r8g
особливо гарний жарт.

То не жарт. Якщо можете закинути мені нечесні вчинки - давайте, озвучте.

Я зробив наголос на совісті, яка у вас атрофована зовсім. Ви депутат від "Теплоенерго", "Кременчукводоканалу", та кого завгодно, де пахне грошима, тільки не від народу. Ітереси кого з пересічних громадян ви захистили? Хоча, про що я? Я зовсім забув: совість це ж не юридичне поняття.


6 3
938
27 листопада 2019 16:27

Цитата: s2e7r8g
Я зробив наголос на совісті
совість придумали багаті щоб вона мучила бідних


5 1
540
1
27 листопада 2019 16:33

Цитата: почемучка

Цитата: s2e7r8g
Я зробив наголос на совісті
совість придумали багаті щоб вона мучила бідних

Теж гарний жарт, вірніше не жарт а аксіома життя. З нас отакі "бідненькі", як пан адвокат видавлюють останні копійки податками, тарифами, цінами та ін., прицьому давлячи на нашу совість, ведучи довгі та мудрі розмови про любов до України.


5 3
938
27 листопада 2019 17:10

Цитата: s2e7r8g
З нас отакі "бідненькі", як пан адвокат видавлюють останні копійки податками
а ще адвокати захищають адвокатів, збочинців, вбивць, бухарів за кермом і іншу нечесть. Для нас це не припустимо, а для них це робота, як і робота приймати ветеренару пологи у корови. Ви навіть не уявляєте як це гидко - зчищати засунувши туди руку по плече, і відчувати як в тебе тече чергова порція корвячого лайна по спині.

Адвокат і юрист - це, як на мене, високоінтелектуальна робота. І щоб вести дискусію потрібно бути підкованим в цьому питанню. А стидно - не стидно - це розмови бабць на лавці.

 

да, про шо я...

Попа видно по приходу

Тут так само - чим краще юрист може використовувати закони в користь своїх клієнтів - там він заможніший.

Це закон природи - виживає сильніший

 

А брезгливий ветеринар в селі годиться тільки для того щоб собак каструвати, але від цього заробиш лише на хліб без масла


3 3
294
27 листопада 2019 17:49

Цитата: s2e7r8g
тільки не від народу.

З якого часу ви стали єдиним, хто знає, що саме хоче "народ" і що є його інтересами?

 

Ви подумайте над тим, чи не забагато ви думаєте про себе, вирішуючи, що лише ви та жменька ваших однодумців, є виразниками волі народу, а депутати, які обрані в результаті процедури виборів - то лише вороги і інтереси народу ніяк не виражають?

 

 


2 6
4 369
1
27 листопада 2019 20:00

Цитата: ulyanov
Ви подумайте над тим
тож треба думати...


0 5

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх