Як у Кременчуці проходять військові збори Національної гвардії України

30.09.2019, 18:02 Переглядів: 8 155 Коментарів: 2

 

Нацгвардійці-контрактники з'їдуться з усієї Полтавщини та проведуть два тижні на польових навчаннях

З 30 вересня до 12 жовтня під Кременчуком проходять військові збори резервістів Національної гвардії України. Нацгвардійці-контрактники з'їдуться з усієї Полтавщини та проведуть два тижні на польових навчаннях. Про це повідомив заступник командира військової частини 3059, підполковник Микола Шишко.


Ці військові збори вперше пройдуть на території Полтавської області, їх проведуть згідно плану бойової підготовки Національної гвардії. Крім того, вони охоплять усі військові частини Центрального територіального командування.


30 вересня «ТелеграфЪ» вирушив до військової частини 3059, щоб дізнатися, як усе проходитиме.


За словами начальника служби кадрової роботи Руслана Близнюка, серед тих, хто прибув на військові збори до Кременчука, є різні люди: ті, які нещодавно відслужили строкову службу, атовці, афганці й навіть ті, які служили ще за часів Радянського Союзу. Та об'єднує їх одне: вони добровільно уклали контракт з командиром військової частини (такі контракти укладаються строком на 3 або 5 років) і таким чином стали резервістами оперативного резерву першої черги. На «перепідготовку» приїхали контрактники різних вікових категорій: від 18 до 55 років.


 


Згідно територіального принципу комплектування, навіть якщо людина служила за межами Полтавської області, коли вона стає на військовий облік, її відносять до тієї військової частини, яка знаходиться поблизу.


Начальник кадрової служби показав нам старі військові квитки, які люди отримували ще за часів Радянського Союзу. Якщо такі резервісти не приймали присягу на вірність Україні, то обов'язково прийматимуть її.


 


Руслан Близнюк пояснив, що прийом резервістів, які прибувають до частини на військові збори, здійснюється у три етапи:

  • реєстрація контрактника, його медичний огляд та оцінка психологічного стану;
  • формування підрозділів;
  • видача амуніції, у якій особовий склад буде виконувати завдання.


Про «план заходів», які чекають на резервістів, розповів нам начальник штабу, майор Костянтин Неділя.


Основна увага приділятиметься тактичній, тактико-спеціальній та вогневій підготовкам. Загалом для військових проведуть лише практичні заняття, теоретичної підготовки не буде у зв'язку з тим, що люди вже відслужили, серед них багато учасників бойових дій, атовців, тобто для них це своєрідне «підвищення кваліфікації».


Для тих, хто прибув, проведуть вхідний контроль, щоб перевірити, з якими знаннями приходить людина, та вихідний контроль після завершення зборів, щоб з'ясувати, якої майстерності вона набула.


 


Навчання проходитимуть на базі запасного району військової частини 3059 у селі Ялинці, що неподалік Кременчука. У таборі в Ялинцях передбачені пункти прийому їжі, медпункт, туалети і душові та навіть капличка. Там розіб'ють табірне містечко: усі житимуть у польових умовах, для цього резервістам видадуть усе необхідне — палатки, спальні мішки, ковдри, подушки й ортопедичні матраци.


А ще, усіх, хто приїхав на військові збори, повністю одягнуть та взують: резервісти отримають комплект амуніції, в котрий входять форма, футболка, шкарпетки, берци, пластмасові капці, гумові чоботи, спідня білизна, кепка та спеціальна транспортна сумка, куди можна покласти речі.


Розпорядок дня для нацгвардійців на наступні два тижні такий: підйом о 6 ранку, після сніданку до 17.00 проходитимуть польові заняття, а ввечері — перегляд новин та відбій о 22.00. Усе як в армії.


Крім того, щоранку у Національній гвардії є військовий ритуал — щоденне підняття державного прапору з виконанням Гімну України. 


Також під час відвідування військової частини Національної гвардії у нас була можливість поговорити з капеланом отцем Іваном.


 


Він пояснив, що з 2016 року в Україні ввели інститут військового духовенства, а Нацгвардія — це перше із військових формувань, яке почало практикувати у військових частинах капеланське служіння та стало набирати священників української православної церкви.


Отець Іван розповів, що він працює настоятелем у Святоуспенській церкві у селі Максимівці, а тому поєднує служіння з військовими та з прихожанами на парафії.


Можна сказати, що у частині військовий священник — свого роду психолог для солтадів, адже вони часто приходять до нього на індивідуальні бесіди, аби поділитися своїми проблемами та отримати пораду. Крім того, він проводить лекції для військовослужбовців на різні теми, а у великі релігійні та державні свята у частині проходять колективні заходи: молебні, дні пам'яті, панахиди.


Потім ми поспілкувалися з одним з контрактників, які прибули у частину на військові збори. Ним виявився 22-річний солдат Юрій, він відслужив строкову службу у Національній гвардії тут же, у військовій частині 3059, а 22 травня цього року у нього був дембель. Юрій тутешній, живе у Кременчуці, працює слюсарем та ремонтує фури. Після дембелю він вирішив підписати контракт на резервіста на 3 роки.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

28
1 жовтня 2019 15:10

Так смотриш,на стопку паспортов и кучу листиков и журналов все как в старые добрые,прям выриваеться ДИДЖИТЛИЗАЦИЯ И ЦИФОВИЗАЦИЯ в деле!!!!НАТО И ПЕНТАГОН плачут!!!


1 0
194
2 жовтня 2019 16:48

Цитата: fro

Так смотриш,на стопку паспортов и кучу листиков и журналов все как в старые добрые,прям выриваеться ДИДЖИТЛИЗАЦИЯ И ЦИФОВИЗАЦИЯ в деле!!!!НАТО И ПЕНТАГОН плачут!!!

Главное в военном деле скрытность и секретность ,а дубилет с гончаруком пусть нервно в сторонке покурят


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх