Не шланги, а рукава, 20 секунд на одягання та 30-кілограмовий костюм - екскурсія пожежною частиною Кременчука

17.09.2019, 09:23 Переглядів: 7 050 Коментарів: 1

 

«ТЪ» завітав до однієї з пожежно-рятувальних частин Кременчука. Спробували показати, що означає бути рятувальником

Сьогодні, 17 вересня, відзначають професійне свято люди, які знають, як боротися з вогнем, які вирізають з понівечених автівок людей, які знімають з дерев котів, які допомагають зняти з пальця каблучку та які визволяють голову собаки, що застряг у стільці. Сьогодні святкують рятувальники України.


З нагоди цього свята «Телеграф» завітав до 14-ої державної пожежно-рятувальної частини Кременчука. Наша мета показати, що означає бути рятувальником.


 


На годиннику 7.45. Підходжу до 14-ої державної пожежно-рятувальної частини Кременчука, що знаходиться неподалік зупинки «проспект Полтавський». Мене зустрічає Ірина Сушко, провідний фахівець відділу цивільного захисту Кременчуцького міськрайонного управління ДСНС у Полтавській області. Також Іра є «ланкою» між вогнеборцями та місцевими ЗМІ, адже вона повідомляє журналістам всі новини з вогняного «фронту».


 
Ірина Сушко


Трохи поблукавши коридорами пожежної частини, заходимо в гараж. Там, о 8.00, з привітання «Слава Україні - Героїям Слава» починається зміна караулів. Зміна триває добу. Начальник частини та його заступник розповідають рятувальникам результати попередньої доби, що варто зробити сьогодні.


Варто зауважити, що пожежні стоять на «шикуванні» в бойовому костюмі. Це роблять для того, щоб начальник частини оцінив зовнішній вигляд рятувальника.


 


Цікаво, що особовий склад стоїть на визначених квадратиках. В - водій, П - пожежний, КВ - командир відділення.


 


Ворота та двері в машині завжди відкриті, аби не витрачати дорогоцінні секунди під час виїзду на пожежу


 


«Бойовка» (бойовий одяг) складена біля машини. Одяг не повинен висіти в шафі на тремпелі, все має бути тут. Рятувальник має за 20-30 секунд одягтися, щоб поїхати на пожежу. Комплект «бойовки» не змінюється протягом року. Взимку лише можна утеплитися своєрідними підкладками. Вага «бойовки» із апаратами захисту дихальних шляхів - близько 30 кілограмів.


 


Апарати захисту дихальних шляхів - це металеві балони, куди закачане повітря під тиском у 300 атмосфер (для порівняння, тиск всередині колеса пожежної машини - 5 атмосфер). Скільки повітря вистачить - залежить від фізіологічних особливостей організму. У середньому балона вистачає на пів години. Коли закінчується повітря - спрацьовує сигнал


 


Пожежники не користуються шлангами. Вони використовують пожежні рукава


 


Пожежна машина з драбиною, яка при вдалому розташуванні може дістати до 9 поверху. Керувати такою автівкою може не кожен водій, а лише той, хто пройшов спеціальне навчання


Після зміни караулу - пішли вивчати коридори пожежної частини під протекцією начальника караулу Миколи Кулика. Сьогодні саме він проводить «екскурсію».


 

Микола Кулик


Заходимо у кімнату, де на столі - гора журналів. Рятувальники мають підписати цю купу «папірців» під час здачі-приймання чергування: різноманітні інструктажі, технічний стан автомобілів, стан апаратів захисту дихальних шляхів.


 

Начальник Караулу Микола Кулик та купа журналів, які треба підписати


З 9.00 до 12.00, якщо немає пожеж - час для навчання. Навчаються рятувальники з будь-яким досвідом. Микола Кулик говорить, деяка інформація забувається, тож її треба поновлювати.


 

Список предметів, які вивчають рятувальники


 

 
Клас, де навчаються рятувальники


Важливий аспект у навчанні - розбір кожної пожежі. Рятувальники аналізують кожну пожежу, щоб наступного разу ліквідувати аналогічну ще швидше.


Потім йдемо в кімнату, де знаходиться шафа з папками. У них - «пожежна» картка кожного важливого об'єкта Кременчука: підприємства, заводу тощо. Ця інформація потрібна для того, щоб розуміти, як правильно гасити пожежу.


Микола Кулик розповідає, що ресурси пожежної машини обмежені. Серед людей побутує міф, що нібито пожежні приїжджають на виклик без води. Машина може привезти 2 тисячі 300 літрів води. Якщо подати воду через один ствол, вода закінчиться через 10-12 хвилин, якщо через 2 стволи - приблизно через 6 хвилин.


У пожежній частині є кімната, де рятувальники їдять. Також є душ, можна помитися після пожежі.


З 22.00 до 6.00 рятувальники сплять. В окремій кімнаті стоять одномісні тапчани, на які пожежники лягають в одязі, постільну білизну не стелять.


«Віддатися» сну можуть не всі рятувальники. Є чергові, які змінюють одне одного.


Першочерговість дій під час пожежі:

  • Врятувати життя людини;
  • Якщо є загроза вибуху - не допустити цього;
  • Якщо горить частина будинку чи машини - локалізувати та попередити поширення;
  • Якщо горить вся площа об'єкта, а біля нього є інші об'єкти, варто не допустити перекидання вогню на «сусідів»;
  • Якщо горить вся площа - починати гасіння з найгарячішого осередку пожежі.

P.S.: труби, по якій пожежні спускаються на виклик, в пожежних частинах Кременчука немає. Відповідний міф прийшов до нас із західних фільмів. Насправді, якщо пожежна частина має кілька поверхів, особовий склад базується на першому. Тож у пожежних немає необхідності спускатися на трубах на перший поверх.



Як рятувальники реагують на виклик

Автор: Євгенія Каблучка Фото: Артем Коваленко, Євгенія Каблучка Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

194
18 вересня 2019 18:06

Капец машинам по 52 года пора в музей сдавать!!!! вода вытекает хорошо видно так что миф про пустые пожарки потвержден Наши спасатели суровей самих пожарников нью-йорка


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх