«Кредмаш» у червні працюватиме 4 дні на тиждень, працівники занепокоєні ЗЕ-зарплатою

25.05.2019, 09:32 Переглядів: 9 243 Коментарів: 8

 

Голова наглядової ради підприємства Микола Данилейко запевняє, що значного падіння зарплати не буде. Перехід на 4-денний робочий тиждень пов'язаний із браком замовлень

«Кредмаш» у червні працюватиме 4 дні на тиждень. Про це повідомив редакції один з працівників заводу, доклавши наказ по підприємству.


«У червні вводять 4 денний робочий тиждень. З чим це пов'язано, упевнений, усі й так розуміють. Отже, у найближчому майбутньому обіцяних зе-зарплат не буде,» - написав наш читач.
 

До обіцянок ЗЕ (у розрізі цього коментаря) ми ще повернемося, але спочатку — про роботу та зарплати на «Кредмаші».


Зарплата впаде, але не критично — Микола Данилейко

 


«ТелеграфЪ» спитав голову наглядової ради ПрАТ «Кредмаш» Миколу Данилейка, з чим пов'язаний перехід на чотириденний робочий тиждень і що буде із зарплатами працівників.


Микола Данилейко каже, що на червень підприємству бракує замовлень. Нагадаємо, у січні-квітні поточного року виробництво основного виду продукції заводу — асфальтозмішувальних установок впало на на 47,6% (випустили 11 асфальтозмішувальних установок проти 21 за січень-квітень минулого року).



- Продукцію погано купують. Якщо говорити про російський ринок, то асфальтозмішувальні установки під санкціями. Кількість випуску асфальтозмішувальних установок зменшилася. Ми відвантажуємо запасні частини, агрегати, - пояснює Микола Данилейко.


- Люди зараз переживають про свої зарплати, що ви можете сказати з цього приводу?


- Середня заробітна плата по підприємству з урахуванням травня склала 11 980 гривень. Можливо, це й маленька зарплата, але більше ми платити не можемо. Нам бракує роботи.


- Що працівники отримають у червні? Якщо вони працюватимуть 4 робочі дні на тиждень?


- Усе залежатиме від завантаження роботою. Ми працюємо над тим, щоб воно було. Якщо з'являться нові контракти, над якими ми працюємо зараз, то графік роботи буде змінений. Ми намагатимемося платити таку ж зарплату, як і в травні. У червні короткий місяць — 18 робочих днів (є свята), і стоїть питання про те, що на заводі будуть додаткові вільні дні. Думаю, що середня зарплата впаде, особливо у відрядників, але не до критичної межі. Ми працюємо над тим, щоб завантажити виробництво. Наказ, який підготовлений — критична ситуація. Якщо нічого не вийде (з контрактами - ред.), ми його застосуємо. Україна за останні місяці придбала всього два асфальтозмішувальні заводи — ви ж розумієте, що це не вирішення проблеми. Проте ми не затримали зарплату. І якщо падіння й буде, то незначним. Мінімалки не буде, буде більше. Ми чудово розуміємо, що нам сьогодні треба зберегти людей.


- Чому впало виробництво асфальтозмішувальних установок? 


- Ми відвантажували запасні частини, вузли-агрегати. Наприкінці року (2018) у нас були замовлення на асфальтозмішувачі. Але, на жаль, ми потрапили під санкції. Але в минулому році асфальтозмішувальні установки добре брала Україна, Казахстан. Ми відвантажували продукцію в Азербайджан, Грузію... На жаль, у Казахстан цьогоріч відвантажили одну установку. Друга чекає на оплату, але це вже не такі обсяги , як торік. Торік лише Україна купила понад 30 установок.


Цифра

11 980 гривень - середня (номінальна) заробітна плата на ПрАТ «Кредмаш» з початку року, з урахуванням травня. 


- Ви назвали середню зарплату на підприємстві в цілому, а яка зарплата у робочих?


- Є робочі різних професій. Відрядники отримують і по 25 тисяч гривень. Є погодинна оплата — і по 8 тисяч гривень у допоміжних цехах. Якщо взяти відрядників на основному виробництві, то в середньому це 15-18 тисяч гривень.


- Чи планується скорочення у зв'язку із тим, що підприємство не завантажене роботою?


- Ми працюємо над зміною структури. І є пропозиція з упорядкування чисельності, але воно дуже незначне. Іце одиниці — допоміжні професії, ІТР. Але це поки що не остаточний варіант. Ми будемо дивитися дуже уважно і звертати увагу на соціальну захищеність підприємства.


Разом із тим, Микола Данилейко зазначає, що випуск товарної продукції в цьому році з урахуванням травня у грошовому вимірі склав 514 млн грн (проти 570 млн грн), тобто виробництво (у цінах) впало не набагато за рахунок інших видів продукції. Крім асфальтозмішувальних установок, підприємство випускає шляхові машини для ремонту доріг, опалювальні котли, закатувальні машинки для консервації.


Техніку для доріг випускають з урахуванням євростандартів



Та попри те, що асфальтозмішувальна установка ще в 2016 році була сертифікована за вимогами ЄС, вийти на європейський ринок, по суті, не вдалося - із країн ЄС продукцію «Кредмаш» постачав лише в Румунію, каже Микола Данилейко. 


Міф про ЗЕ-зарплати

А тепер повернемося про те, що насправді обіцяв і чого не обіцяв новообраний президент Володимир Зеленський. У його передвиборчій програмі слово «зарплата» зустрічається всього один раз — він пообіцяв підвищення зарплат військовим. Цитуємо: «Моє завдання зробити так, щоб зарплата військовослужбовців була на рівні натівських стандартів».


На цьому офіційні обіцянки ЗЕ-Президента щодо зарплат завершуються. У його програмі є ще розділ «Заможний громадянин — заможна держава», але поняття заможності в кожного своє. І слова «зарплата» у цьому розділі немає — йдеться про розвиток економіки, бізнесу, про податки...


Був ще скандал із зарплатою вчителів у 4000 доларів, яку необачно пообіцяли члени ЗЕ-команди, але потім виявилося, що вони прорахувалися, і в бюджеті України немає грошей, щоб платити такі суми. 


У інавгураційній промові Зеленський говорив про «принижуючі зарплати», які нині отримують українці. Але це ж не одне й те саме, що обіцянка їх підвищити.


Оце про зарплати і все - «ні обіцянок ні пробачень»... Ми це до того, що виборці часто покладають на кандидатів власні надії, навіть не підтверджені словами політиків. Що більше таких надій — то більше розчарувань.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 8

1 656
27 травня 2019 09:03

Автор: Татьяна Донченко

А кто Вам статейку заказал?

Я и сам не сторонник Зе,но он не должен исать заказы ПрАТ «Кредмаш» .

И причём сдесь предвыборные сказки Зе?

Порабы уже разделять "мухи и котлеты".

 


23 5
169
27 травня 2019 09:50

Цитата: hunter

Автор: Татьяна Донченко

А кто Вам статейку заказал?

Я и сам не сторонник Зе,но он не должен исать заказы ПрАТ «Кредмаш» .

И причём сдесь предвыборные сказки Зе?

Порабы уже разделять "мухи и котлеты".

 

 

1. Статейку мне заказали читатели (читайте выше) - прислали письмо.

2. "И причём сдесь предвыборные сказки Зе?" Так именно об этом же и речь - Зе ничего Кредмашу не обещал. Но люди надеялись.

3. Научитесь писать. Здесь пишется с буквой З. И кто такие "порабы"? Да и читать (вдумчиво). тоже не пора бы научиться, а то увидели Зе и, не разобравшись в смысле материала, кинулись его защищать. 

 


8 12
767
27 травня 2019 10:31

Вот соменваюсь что там получают такие з\п. Это может быть грязными? Да и вообще, говорил бы прямо. Зарплаты настолько большие, что нет необходимости работать каждый день. Даже работая на 4-х дневном графике, з\п будет хватать на всё.


14 0
169
27 травня 2019 11:11

Цитата: Solenoid

Вот соменваюсь что там получают такие з\п. Это может быть грязными?

 

Статистика (и на предприятиях тоже) считает номинальные зарплаты, в материале указано, что номинальная, то есть да - "грязными", отнимите 19,5% - будет чистыми


2 3
55
27 травня 2019 12:08

По поводу з/п : цифры может и реальные, но лучше пускай откинут з/п руководителей, человек 20-ти, и посчитают среднюю остальных 1900 человек. Разница будет видна. А  заявленные 25 тысяч у сдельных рабочих были разве что в прошлом году при полной загрузке производства, и то у единиц. Сейчас такого нет. Так что господин Данилейко слегка приукрасил действительность.

По поводу упорядочения кадров руководство может не беспокоится, люди сами начали увольняться.


9 0
28
27 травня 2019 12:59

Приукрасил,это мягко сказано!!!!!


4 2
76
28 травня 2019 21:19

подякуйте великому майдану , великой евроинтеграции!!!!! Довыёживались всей страной! Старые рынки потеряли-а новых добыть слабо, бо наша продукция в Европе и нахер не нужна! Ломать оно не строить!!!


8 2
4 363
1
28 травня 2019 21:54

Цитата: ратахан
Довыёживались всей страной!
вам к доктору и на восток...


1 7

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх