У мерії готують «ноу-хау» з оплати за опалення, яке позбавить кременчужан частини субсидій

1.12.2018, 08:32 Переглядів: 9 724

 

Містянам можуть «підкласти свиню» у вигляді двоставкового тарифу на тепло.

У мерії задумалися над тим, як повернути комунальному підприємству «Теплоенерго» у 2019 році двоставковий тариф на опалення. Про таку ініціативу заявив 29 листопада під час розгляду проекту бюджету на 2019 рік на депутатському семінарі міський голова Віталій Малецький. Зокрема, говорилося про те, що рівномірне надходження платежів від населення поліпшить фінансовий стан КП «Теплоенерго».


Що це означає? Зараз кременчужани платять за одноставковим тарифом – тобто взимку, коли є опалення, отримують за нього рахунки, а влітку не платять. І загальна сума рахунку за компослуги влітку є набагато меншою.


Раніше у місті діяв двоставковий тариф, коли оплата за опалення розбивалася рівномірно на всі 12 місяців року. Саме до цієї моделі розрахунків і хоче повернутися мерія.


На практиці ж це означатиме, що кременчужан позбавлять частини субсидій, а дехто взагалі позбудеться цього виду допомоги. Щоб зрозуміти це – погляньте у свої повідомлення про субсидії за жовтень (неповний місяць опалення) і листопад (повний місяць опалення). Сума субсидії за листопад буде вищою, хоча сума обов’язкового платежу – однакова в обох платіжках. Це тому, що дорожче коштувало опалення. Розбивши тариф, опалення зроблять на місяць «дешевшим» - але й сума субсидії зменшиться, бо обов’язкова частка платежу залишиться незмінною.


Таким чином, якщо влітку нараховуватимуть половину оплати за опалення – людина все одно сплачуватиме свою обов’язкову частку платежу відповідно до доходів. Круглий рік. А не лише в опалювальний сезон. Зате збиткове «Теплоенерго» отримає більше живих грошей. 


«ТелеграфЪ» звернув увагу мера на те, що нововведення зменшить суми субсидій і не вигідне громадянам. Мер відповів, що це поки що плани, проект розглядатиметься як регуляторний акт, і кожен зможе взяти участь в обговоренні.


Мінус з кишень субсидіантів: як спрацює нововведення

Візьмемо уже знайомий за попередньою публікацією приклад домогосподарства з двох осіб у двокімнатній квартирі з сукупним доходом на одну особу 4489,5 грн на місяць. Лише змінимо витрати на опалення відповідно до нових тарифів КП «Теплоенерго», який затвердить виконком -  те, що він його затвердить, ми якось не сумніваємось.


2 688 грн – складе вартість опалення квартири в межах соціальної норми, з лічильником за новим тарифом. (Розрахунок: 2 688 грн =

1,1379 Гкал (у межах соцнорми на двох) * 1949,29 грн (тариф).


551,3 грн – вартість інших компослуг у межах соцнорм.


3237,3 грн – повна вартість компослуг в опалювальний період


850,76 грн – обов’язкова частка платежу родини – як ми рахували, див. на прикладі.


Таким чином, субсидія в межах соцнорми на опалювальний період складе 2 386,5 грн на місяць (3237,3  грн - 1044,54= 2 386,5 грн): Влітку родина не отримуватиме субсидію, але й платитиме за інші послуги 551,3 грн – майже на 300 грн менше, ніж в опалювальний період.


А тепер зробимо двоставковий тариф – розіб’ємо оплату навпіл протягом року


1344 грн – коштуватиме опалення протягом року.


1895,3 грн – повна вартість компослуг.


1044,54 грн – сума субсидії протягом року.


850,76 грн – платити протягом року.


Переплата за рахунок двоставкового тарифу складе майже 1800 гривень, які могли б компенсуватися субсидією при одноставковому тарифі. (300 грн * 6 місяців).

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх