На субсидію «живими грошима» треба подавати нову заяву: проект урядової Постанови

28.11.2018, 13:02 Переглядів: 6 573

 

Передбачено, що в наступному році зекономлена субсидія не повертатиметься до Держбюджету – кожен громадянин зможе отримати на картку та зняти суму економії по закінченні опалювального сезону.

Міністерство соціальної політики України запрошує обговорити проект постанови Кабінету Міністрів України про монетизацію субсидій «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі»


Ознайомитися з текстом проекту можна тут.


Зауваження та пропозиції Мінсоцполітики просить подавати до 21 грудня 2018 року.


Ввести в дію Постанову про монетизацію передбачається з першого січня 2019 року.


Як діятиме монетизація

  1. З 1 травня 2019 року тим, хто отримував субсидії протягом опалювального періоду 2018–2019 років не у грошовій формі, потрібно буде подавати нові заяви і декларації, в яких обов’язково зазначати номер мобільного телефону заявника.
  2. Передбачається, що громадяни отримуватимуть субсидію у грошовій формі через Ощадбанк, про що подаватимуть заяву.
  3. В Ощадбанку будуть спеціальні рахунки для субсидій, банк вестиме персоніфікований облік.
  4. Передбачається спеціальний режим використання коштів з персоніфікованих рахунків для призначення субсидій: вони перераховуватимуться протягом періоду призначення субсидії виконавцям компослуг, управителям, ОСББ згідно поданих ними реєстрів про суми нарахованих платежів до 18 числа кожного місяця.
  5. Ощадбанк SMS-повідомленнями інформуватиме одержувачів субсидій про стан розрахунків за послуги, у тому числі про суму платежу, які слід сплатити самостійно після зарахування субсидії.
  6. Передбачено, що зекономлену субсидію громадяни зможуть використати на свій розсуд – по закінченні опалювального сезону. Гроші, які залишилися станом на перше червня, можна буде перевести з спецрахунку для субсидій на інший особовий рахунок одержувача (тобто можна буде зняти з картки).
  7. Якщо громадянин протягом трьох років не звернеться до Ощадбанку, щоб перевести на особовий рахунок і використати зекономлену субсидію – вона повернеться Мінсоцполітики.
  8. Внески на утримання ОСББ пропонується перераховувати у грошовій формі на рахунки ОСББ, яке надалі розподілятиме гроші безпосередньо громадянам. Кременчуцькі голови правлінь ОСББ обговорюють заплановану урядом новацію у своїй групі у Viber, і вони не в захваті від перспективи адмініструвати субсидії.
  9. Порядок надання субсидій у грошовій формі передбачає, що Ощадбанк укладатиме угоди на обслуговування з виконавцями компослуг, управителями житла та ОСББ та отримуватиме винагороду за свої послуги.

Які ще зміни передбачає проект Постанови

Постановою пропонується внести зміни до Порядку призначення субсидій, у тому числі й такі, що напряму не стосуються монетизації.

  • Пропонується виключити пункт, який дозволяв призначення субсидій для квартир площею понад 120 кв м і будинків площею понад 200 кв м, якщо особові рахунки розділені до 1 травня 2018 року, і площа частин не перевищує відповідно 120 і 200 кв м. Норма була тільки-но введена з жовтня – тепер Мінсоцполітики її хоче скасувати.
  • Пропонується полегшення для боржників: виключити пункт, відповідно до якого субсидія не призначалася, якщо домогосподарство має прострочену заборгованість з оплати обов’язкової частки платежу понад два місяці у сумі, що перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн).
  • Обмеження у призначенні субсидій (наприклад, через відсутність доходів тощо) пропонується не розповсюджувати на родини, які мають у складі осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти.
  • Доходи пенсіонерів наблизять до дати призначення субсидій (тобто Положення про призначення субсидій пропонується відкоригувати таким чином, щоб пенсіонерам, які тільки-но виходять на пенсію, у доходи не враховувалася зарплата).
  • Доходи, отримані у іноземній валюті, пропонується при призначенні субсидій конвертувати в національну валюту за курсом НБУ на останній день періоду, за який враховуються доходи.
Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Vgorode
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх