Гроші депутатів: як назбирати більше, ніж заробляєш?

28.04.2018, 08:32 Переглядів: 4 454

 

«ТелеграфЪ» звернув увагу на невідповідності у деклараціях про доходи окремих депутатів Кременчуцької міської ради

Нещодавно завершилася кампанія електронного декларування доходів за 2017 рік. Антикорупційні декларації до НАЗК подають і депутати органів місцевого самоврядування: хоча вони не отримують зарплату з бюджету, але мають вплив та владу, доступ до розподілу бюджетних ресурсів. А відповідно, подання таких декларацій є запобіжником незаконного збагачення.


«ТелеграфЪ» скористався результатами громадського моніторингу, який проводила ГО «Європейський клуб»: ми звернули увагу на депутатів Кременчуцької міської ради, в чиїх деклараціях знайшлися невідповідності між доходами та грошовими активами; або між доходами, грошовими активами та нерухомістю. Ми запропонували пояснити невідповідності самим декларантам.


Як при зарплаті 6 тисяч назбирати мільйон?

 

Очільник фракції «Поруч» у міській раді, виходець із Молодіжного парламенту Кременчука, Микола Бокован разом із дружиною задекларував готівку у валюті, що в гривневому еквіваленті (за допомогою модуля проекту «Декларації» від «Канцелярської сотні») складає понад 2 мільйони. Кошти власне Миколи Бокована – понад мільйон гривень. Депутату немає й 30 років, бізнесом ніколи не займався, місце роботи, вказане в декларації – помічник-консультант народного депутата (Юрія Шаповалова — прим. ред.), доходи за 2017 рік доволі скромні — 71 454 гривень. Відтак – наше запитання депутату:
- Пане Миколо, у вас доволі скромні доходи: близько 6 тисяч гривень на місяць. Як вам вдалося заробити мільйон?
- Це ті гроші, які залишилися мені як спадок. Взагалі-то, це ті гроші, за рахунок яких я й існую. Це не ті гроші, які я заробив. Я міг би спокійно не писати про ці гроші.


- Але це було б порушенням вимог декларування.
- Так, це було б порушенням, але подивишся декларації деяких людей і аж плакати хочеться, які вони бідні… Я зробив усе за законом, усе прописав, щоб до мене в майбутньому не було ніяких питань.


Звідки мільйони у колишнього чиновника?

 

Олександр Головач, очільник фракції «Батьківщина» і теж виходець із Молодіжного парламенту Кременчука (як і Микола Бокован, і мер Віталій Малецький) назбирав 2,7 мільйона заощаджень у готівці. Олександр Головач тривалий час працював керівником апарату міського голови, коли мером був Олег Бабаєв (тобто він фактично відповідав за політичне «обличчя» мерії). Йдучи на вибори у 2015 році, у паперовій декларації Головач задекларував скромний дохід — 57 327 гривень. Нинішнє місце роботи пана Головача — юрисконсульт у ТОВ «Алькорцентр» - фірмі дружини першого заступника міського голови Володимира Пелипенка. До речі, перш ніж обійняти цю посаду, Пелипенко був помічником-консультантом народного депутата Юрія Шаповалова, як нині очільник фракції «Поруч» Бокован, тож зв’язки усіх згаданих тут осіб очевидні. Але не очевидне походження доходів пана Головача: у фірмі «Алькорцентр» у 2016 році він заробив 18 533 гривень; у 2017 — 39 716грн. То звідки ж у нього мільйонні статки?


Ми зробили декілька спроб зв’язатися з депутатом, проте жоден із його телефонів не відповідав. У апараті міської ради нам, на жаль, теж не допомогли; не допоміг ні заступник голови фракції «Батьківщина» Віталій Таценюк; ні заступник міського голови (і теж виходець із «Молодіжного парламенту») Руслан Проценко. Тож запитання залишається відкритим. Якщо пан Головач захоче на нього відповісти — ми опублікуємо відповідь.


Як живе мільйонер без квартири та авто?

 

Геннадій Іванян із фракції «Опозиційний блок» - один із найбагатших депутатів у Кременчуцькій міській раді. За статками він другий після Ольги Шляхової, доньки екс-мера (а в минулому бізнесмена) Олега Бабаєва. Активи Іваняна в 13 разів перевищують річний дохід. Два роки поспіль (за 2016 та за 2017 рік) він стабільно вказує доходи близько мільйона гривень на рік. Проте, за даними аналітичного модуля «Канцелярської сотні», який перераховує грошові активи в різних валютах на гривню, грошові активи депутата за рік зросли на 1,041 млн грн. Чи міг депутат заощадити майже весь свій дохід? На що ж він тоді жив?


- Навіть якщо ви заробляєте мільйон, на щось же треба жити, ви не могли заощадити всю суму. Може, ви в чомусь помилилися, заповнюючи декларацію? - запитали ми.
- А ви рахували валюту одну-іншу, я міняв валюту, плюс дохідна частина, плюс придбання...


Ми перевірили декларацію: дійсно, в депутата змінилося співвідношення валют у заощадженнях, тому пояснення виглядає логічно (модуль «Декларацій» перераховує валюту в гривню станом на 31.12 кожного звітного року). Але питання до депутата лишилися.


- У цьому році ви задекларували квартиру за місцем реєстрації, а в минулому році взагалі не декларували житла. Де ж ви жили?
- У друга жив, може таке бути? Десь жив...


- Але є вимога до заповнення декларацій — вказувати квартиру, яка знаходиться в користуванні.
- Я не можу користуватися чужою квартирою, я так розумію. Кого цікавить, де я жив?


- Ви задекларували автомобіль ГАЗ — він з’явився у вашій декларації. Але ми бачимо, що ви не ходите пішки, ви й раніше їздили на авто (і не на ГАЗ), чому цього авто немає у вашій декларації?
- Як я можу декларувати авто, якщо це авто підприємства? Сьогодні я на ньому їжджу, завтра — директор, три людини може їздити.


Геннадій Іванян вважає, що декларуються лише житло, авто, які орендовані. Втім, наприклад, депутат Оксана Піддубна декларує авто в користуванні від ГО «Укроп»; мер Горішніх Плавнів декларує авто ГЗК у користуванні. Тож точність у декларуванні доходів та майна — лише плюс у «копилку» чеснот депутата. І навпаки, якщо у мільйонера немає майна — це породжує питання.


Як заощадити за рік більше, ніж заробляє вся родина?

 



 

Доходи та грошові активи - у перерахунку на гривні


Позафракційний Віктор Калашник, колишній заступник міського голови (за часів мера Олега Бабаєва), який у 2015 році балотувався в мери, а в міськраду пройшов за списком «Батьківщини», демонструє дива ощадливості. Свого часу у віце-мери пан Калашник прийшов із бізнесу, та вже багато років бізнесом не займається: нині він на державній службі - очолює Кременчуцький міськрайонний центр зайнятості. Грошові активи родини (у порівнянні з 2017 роком, за допомогою модуля «Декларації») зросли на 1,63 мільйона гривень. Ні доходів від продажу майна, ні подарунків у декларації не вказано. Навіть якби родина нічого не їла цілий рік, все одно не змогла б заощадити таку суму (див. інфографіку доходів та грошових активів).


- У мене доходи, дійсно, зараз не такі великі. Але ви знаєте, що раніше я займався бізнесом, були кошти в батьків і кошти в родини дружини, - так пояснив пан Калашник «Телеграфу» походження своїх статків.


- Якщо порахувати і вашу зарплату, і заощадження, які ви декларували раніше — невідповідність більше мільйона. Це дуже велика невідповідність, чому тоді ви не декларували все це в 2016 році, якщо гроші вже були?

- Я не пам’ятаю, чому я не декларував. Але, можливо, частина цих коштів у мене не перебувала, а частина перебувала, але не в банку. А потім ми поклали в банк — і все... Це не такі великі кошти, якщо вони не в гривні, а в іноземній валюті. Кошти переведені в гривню, а зберігалися у валюті. Якщо їх розділити на курс, який підвищився, то нічого дивного немає. Я вже не пам’ятаю, що було в минулому році. Але мої доходи за поточний рік ніяк не вплинули, бо я ніяк не міг заробити — бізнесом не займаюсь, і заробітна плата в мене не така велика. А це ті кошти, що наша родина отримала раніше.


На жаль, ми так і не отримали відповідь, чому родина раніше не декларувала кошти, адже вимоги до електронних декларацій — вказувати готівку.


Чому в депутата так стрімко зростають доходи?

 

Заступник голови фракції «Батьківщини» Віталій Таценюк — людина роботяща: декларує доходи від шести місць роботи та від підприємництва. І за рік (у 2017 порівняно з 2016) він задекларував дохід від підприємництва у сумі 1,9 млн грн. Водночас, йдучи на вибори у 2015 році, пан Таценюк декларував скромний дохід — 31 тис грн. То це депутатська діяльність допомагає нині заробляти? Втім, Віталій Таценюк це заперечує.


- Ну, ви ж розумієте, що таке дохід. Це гроші, які поступили на рахунок, це ж не означає, що я ними розпоряджаюсь. Тут йде й купівля будівельних матеріалів, і роботи, й інше — це ФОП (фізична особа-підприємець). Я є ФОПом і беру участь у будівництві житла — і на Манагарова, і на Молодіжному, як підрядник. Замовник перераховував мені кошти — і на матеріали, і на виконання робіт. Це не означає, що це мої особисті доходи. Але ці доходи декларуються — я уточнював. Це не прибуток — це дохід. Я сплатив із цієї суми податки, купив матеріали... Я був би щасливий, якби мав такі прибутки, - розповів Віталій Таценюк.


Варто зазначити, що цьогоріч усі депутати (на відміну від минулого року) подали електронні декларації. І, до речі, потроху вчаться адекватно відповідати на запитання про свої статки.


Навіщо так уважно читати декларації?

Стаття 366–1 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за декларування недостовірної інформації. За неправдиву декларацію - штраф до 51 000 грн. Стаття 368–2 Кримінального Кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. У ст. 368–2 КК незаконне збагачення визначене як «набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі». Можна отримати до 2 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади.




Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх