Система оповіщення в торговому центрі «Мега» спрацювала не одразу

10.04.2018, 17:02 Переглядів: 8 390

  

Пожежний ревізор знайшов незначні недоліки в торговому центрі, але вони не загрожують безпеці громадян у разі виникнення пожежі

10 квітня працівники ДСНС продовжили перевірку торгових центрів у Кременчуці. Після перевірки «Європи», «Лідера» та ТРК «Галактика» перевірка дійшла до «Меги». Разом з журналістами провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям міськрайонного управління ДСНС в Полтавській області Марина Мартиненко оглянула пожежну безпеку в торговому центрі.


Головний інженер «Меги» та відповідальний з пожежної безпеки Володимир Убийвовк показав присутнім пожежні крани та аварійні виходи.


В першу чергу представники надзвичайних ситуацій перевіряють евакуаційні виходи та входи, сигналізацію, пожежні крани та вогнегасники. Також ДСНС-ники перевіряють документацію.


Пожежна сигналізація


На всіх поверхах встановлені пожежні крани, які мають по 2 вогнегасники. Всього у торговому центрі 17 гідрантів та 34 вогнегасники, також кожен магазин має свій вогнегасник.


На кожному поверсі є основний та два евакуаційні виходи, які позначені зеленими вказівниками з направленням на аварійні виходи. За словами Володимира Убийвовка, двері постійно відкриті, бо є цілодобове відеоспостереження. Продавець магазину, який знаходиться поруч з аварійним виходом також підтвердила, що вихід завжди відкритий.


Вогнегасники перевіряли у листопаді минулого року, а от на пожежних кранах свіжа наліпка з датою перевірки - 6 квітня. Перевіряють пожежні гідранти двічі на рік, весною та восени, тому порушень в цьому не виявлено.


 


Адміністрація продемонструвала, як працює оповіщення, але з першого разу автоматичне сповіщення про пожежу в приміщенні не спрацювало.


- У торгового центра є організація, яка обслуговує систему оповіщення й несе за це відповідальність, - зазначила Марина Мартиненко.


За словами інженера слабо натиснули кнопку, тому одразу не спрацювало.


- Це було вручну натиснуто на кнопку, у разі пожежі спрацьовують датчики пожежної сигналізації, які б відреагували на дим. Якщо не спрацювало там де натиснули, то це буде питання до обслуговуючої організації, - додала провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям.


В торговому центрі, у разі виникнення пожежі, вмикається звукове оповіщення, голосове вмикають в автоматичному режимі.


Аварійні виходи


Аварійні виходи завжди відкриті. У разі виникнення задимлення або пожежі зелені вказівники, які приєднанні до системи безпеки, вказують на вихід, що веде на вулицю.


До речі, ескалатор - це не евакуаційний вихід, тим паче, він працює лише в одному напрямку - вгору.


  


Недоліки


У цокольному приміщенні, де знаходиться магазин спортивних товарів, інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям вказала на відсутність світлового покажчику на аварійний вихід, а також неправильне розміщення вогнегасника.


 


- На території магазину є 4 вогнегасники, два біля примірочної зони та два біля «чоловічої стіни». Вони перевіряються згідно з журналами, всі відмітки робляться. Весь персонал знає, як ними користуватися у разі необхідності, - зазначила керуюча магазину Олена. - Працюю тут близько трьох місяців і за цей час двічі перевіряли систему оповіщення.


Головний інженер Володимир Убийвовк запевнив, що встановлять показник і підключать до нього електрику.


Підсумки


За словами провідного інспектора Марини Мартиненко, огляд торгового центру показав деякі недоліки пожежної безпеки, але вони не несуть загрози безпеці кременчужан. По переду торговий центр чекає перевірка відповідності документів, адже акти по вогнестійкості сталевих балок і колон проходили у 2006 році, а у 2016 році термін закінчився. Чи проходили повторну перевірку кременчужан повідомлять пізніше.


- Наразі не можу зробити ніяких висновків, адже необхідно переглянути документацію. Те, що ми побачили, в принципі, загрози життю не несе. Є недоліки, які передадуть керівники, а також час на їх усунення: по документах мені не все показали, в цокольному приміщенні магазину розміщені вогнегасники не правильно, відсутність одного покажчика на аварійний вихід. Також при натисненні кнопки не спрацювала сигналізація, як виявилося згодом на неї просто неправильно натиснули, тому як недолік записувати не будемо. Коли будуть готові усі документи ви зможете всі з ними ознайомитися, - підвела підсумок провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Марина Мартиненко.


 

Фото: Александр Попенко
Автор: Альона Душенко Фото: Александр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх