Пенсія – справа молодих!

18.09.2017, 08:08 Переглядів: 9 277

Пенсія – справа молодих!

Відклади собі на пенсію: у 2019 році стартує обов’язковий «квест» для тих, кому на цей час ще не виповнилося 35 років. Їх зобов’яжуть, крім солідарних внесків до Пенсійного фонду, відраховувати гроші на майбутні пенсії на персональні рахунки. Уряд анонсував старт накопичувального рівня пенсійної системи – новацію внесли в законопроект пенсійної реформи. Натомість мінімальний страховий стаж не підвищиться і залишиться незмінним – 15 років.

Профільний комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на засіданні 6 вересня схвалив до другого читання урядовий Законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій». Законопроект про пенсійну реформу внесений на розгляд Верховної Ради, уряд розраховує, що його ухвалять вже до 1 жовтня – щоб запустити процес «осучаснення» пенсій.


Депутати виявили неабияку активність у роботі над пенсійним законом: профільний комітет опрацював 2151 поправку. І хоча далеко не всі з них були враховані, однак до другого читання урядовий законопроект усе ж суттєво переписали.


«Розумію, що гостра дискусія розгорнеться вже у сесійній залі, але сподіваюсь, що через діалог ми дійдемо до результату і з 1 жовтня осучаснимо і підвищимо пенсії», – написала Людмила Денісова на своїй сторінці у Фейсбук.


«Законопроект суттєво доопрацьовано, він відрізняється від того варіанту, який уряд подавав до Верховної Ради, та враховує усі пропозиції, що не стосувалися базових елементів пенсійної реформи», – резюмував Андрій Рева, міністр соцполітики.


Не виключено, що після голосування у парламенті у кінцевому тексті закону ми знову побачимо новації, про які не знали. Друга версія законопроекту (з правками до другого читання) наразі не розміщена на сайті Верховної Ради. Але ми зібрали офіційні повідомлення про ключові правки.

 

1. Старт накопичувального рівня пенсійної системи – у 2019 році

Комітет із питань соцполітики підтримав пропозицію ввести накопичувальний рівень системи пенсійного страхування вже з 1 січня 2019 року. Про це говориться у повідомленні на порталі Верховної Ради.


А це означає, що українців, яким на момент старту нововведення не виповнилося 35 років, зобов`яжуть накопичувати собі гроші на майбутні пенсії на персональних рахунках. А в подальшому вони отримуватимуть пенсію з двох джерел:

  • за рахунок солідарної системи звичного для нас загальнообов’язкового державного соціального страхування – роботодавці сплачують ЄСВ (єдиний соціальний внесок) за найманих працівників, частина його йде на пенсії;
  • за рахунок накопи­чу­вальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

«В ідеалі» має бути й тре­тє джерело – добровільне страхування у недержавних фондах.


Як працюватиме обов’­язкова накопичувальна система, і куди саме українці перераховуватимуть гроші – ці дискусії ще попереду. Відомо, що 59 нардепів зареєстрували альтернативний документ, згідно з яким накопичувальний рівень має запрацювати вже наступного року.


Урядовий законопроект про накопичувальну систему (№ 4608) зареєстрований у Верховній Раді у лютому 2017 року, але його розгляд відклали. На час подання законопроекту уряд анонсував старт накопичувального рівня пенсійної системи уже з 1 липня 2017 року. Та не так сталося, як гадалося.


2. Мінімальний страховий стаж не збільшать

«Необхідний мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію залишається незмінним – 15 років», – говориться в повідомленні на урядовому порталі, яке опубліковане після затвердження законопроекту про пенсійну реформу до другого читання.


Раніше передбачалося, що мінімальний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, збільшиться із 15 до 25 років. А поступово (до 2028 року – до 35 років). Це призвело б до того, що не всі українці змогли б вийти на пенсію в 60 років: тобто тим, хто не має необхідного страхового стажу, довелося б іти на пенсію пізніше: в 63 або навіть у 65 років.


Уряд активно обстоював збільшення страхового стажу, тож «видихнути» зможемо лише тоді, коли парламент ухвалить закон із правкою – залишить 15 років замість пропонованих раніше 35.


3. Осучаснення пенсій – вже з 1 жовтня

Парламент та уряд поспішають із пенсійною реформою, щоб запустити так зване «осучаснення» пенсій вже з 1 жовтня цього року. Підхід до цього ключового моменту реформи залишається незмінним, так само, як і сама формула, за якою обчислюються пенсії українців. Проте зміняться показники, які підставляють у формулу: пропонується здійснити перерахунок раніше призначених пенсій, виходячи з показника середньої зарплати по країні за три роки – 3764,4 грн.


За даними уряду, пенсії 5,6 мільйона українців потраплять під осучаснення і збільшаться на суми від 50 до 1000 гривень, а в декого й більше. Новопризначені пенсії фактично не зростуть.


Але у формулу осучасненої пенсії підставлятиметься інший коефіцієнт страхового стажу. Так, уряд пропонує скасувати показник коефіцієнту страхового стажу 1,35 як економічно необгрунтований і застосовувати показник 1. І це стане «ложкою дьогтю у бочці меду», бо фактично знижується вартість страхового стажу. А значить, якщо ви отримували низьку зарплату, буде і мала пенсія – скільки б років ви не працювали, це не компенсує малу зарплату при обчисленні пенсії.


«ТелеграфЪ» у попередніх публікаціях аналізував ризики цього нововведення: від нього втратять працівники малого бізнесу, які офіційно працюють на мінімалку.


4. Маєш 40 років стажу – спокійно йди на пенсію

На пенсію можна буде піти незалежно від віку, якщо маєш 40 років страхового стажу (тобто не чекаючи, коли тобі виповниться 60). Нововведення має стартувати з 2028 року. Уряд врахував відповідну поправку голови парламентського комітету з питань соцполітики Людмили Денісової, говориться на сайті Мінсоцполітики.


5. Які ще нововведення з’явилися в законопроекті

Стаж роботи підприємців із 1998 до 2000 року врахують за фактом місця реєстрації підприємницької діяльності, а з 2000 до 2017 року – за фактом сплати внесків, незалежно від їхнього розміру.

  • Право на дострокову пенсію хочуть зберегти для артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів (уряд пропонував зберегти «вислугу років» лише для військових, іншим – скасувати).
  • У страховий стаж враховуватимуться періоди декретної відпустки (урядовий законопроект пропонував не враховувати їх у страховий стаж). Якщо особа перебувала у декретній відпустці з догляду за дитиною шість років, усі ці роки враховуватимуться у страховий стаж.
  • Військовослужбовцям у страховий стаж враховуватиметься період строкової служби (у попередній версії законопроекту пропонувалося її не враховувати).
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх